Dąbrówka rozłogowa ( Ajuga reptans )
Re: Zagadk :-) Czy ktoś wie co to?a
Dąbrówka nie spełni takiej roli, bardzo szybko powędruje daleeeko od pędów powojnika , a rozetki które kwitły zaczynają powolne obumieranie, trzeba roślinę często wykopywać i odmładzać sadząc młode Podesłali, bo wywrzeć dobre wrażenie 'dodawaniem gratisów' Posadź w miejscu gdzie chcesz zadarnić, z dala od innych roślin, bo roślina jest bardzo ekspansywna i trudno wręcz się jej pozbyć.
Dąbrówka rozłogowa ( Ajuga reptans )
Witam,
Moi drodzy jestem działkowcem od 3 tygodni czyli takim mega niemowlakiem dlatego z góry przepraszam za moje być może czasami absurdalne pytania, ale chyba inaczej się nie da aby przejść do wieku przedszkolnego . Tyle na początek.
Moim marzeniem jest mieć piękny trawnik ale już w tej chwili coś się w niego wrosło i nie wiem co i jak się tego pozbyć. Za zrozumienie i wszystkie uwagi bardzo dziękuję.
Poprawione. Maksymalny rozmiar fotek to 900/600. Regulamin./ moder
Moi drodzy jestem działkowcem od 3 tygodni czyli takim mega niemowlakiem dlatego z góry przepraszam za moje być może czasami absurdalne pytania, ale chyba inaczej się nie da aby przejść do wieku przedszkolnego . Tyle na początek.
Moim marzeniem jest mieć piękny trawnik ale już w tej chwili coś się w niego wrosło i nie wiem co i jak się tego pozbyć. Za zrozumienie i wszystkie uwagi bardzo dziękuję.
Poprawione. Maksymalny rozmiar fotek to 900/600. Regulamin./ moder
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Coś rozsiało się na moim trawniku i nie zabardzo wiem co ?
Dąbrówka rozłogowa, roślina ozdobna choć niekoniecznie w trawniku.
Opryskaj jakimś preparatem na chwasty dwuliścienne w trawniku i dosiej.
Opryskaj jakimś preparatem na chwasty dwuliścienne w trawniku i dosiej.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Re: Coś rozsiało się na moim trawniku i nie zabardzo wiem co ?
To dąbrówka rozłogowa - roślina ozdobna. Nie rozsiała się, tylko rozprzestrzeniła przez rozłogi.
Nie martw się, łatwo jej się pozbyć, wystarczy wykopać, korzenie ma krótkie. Porozdajesz znajomym sadzonki i po kłopocie.
Na duże ilości - jakikolwiek środek na chwasty dwuliścienne (choć mówię to z bólem, bo jestem przeciwnikiem chlapania chemią po wszystkim).
Nie martw się, łatwo jej się pozbyć, wystarczy wykopać, korzenie ma krótkie. Porozdajesz znajomym sadzonki i po kłopocie.
Na duże ilości - jakikolwiek środek na chwasty dwuliścienne (choć mówię to z bólem, bo jestem przeciwnikiem chlapania chemią po wszystkim).
Zielonym do góry!!!
- karmenka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 sie 2014, o 12:48
Re: Cóż to za roślinki?
Skorzystam jeszcze z Waszej wiedzy i spytam o tę oto roślinkę. Rośnie w niektórych miejscach na trawie "na dziko". Wygląda na to, że sama się tam wysiała, choć nie wiem, czy to możliwe. Nie podoba mi się to, że rośnie w przypadkowych miejscach, ale jednocześnie chciałabym wiedzieć, co to takiego. Pomożecie?
Pozdrawiam, Sylwia
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cóż to za roślinki?
Dąbrówka rozłogowa
Re: co to za roślinka i jak się jej pozbyć
Dąbrówka rozłogowa. No cóż, rwać, rwać i rwać.
Albo chemia, ale nie znam się na tych środkach.
Albo chemia, ale nie znam się na tych środkach.
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bordowa roślina rosnąca w ogrodzie.
Dąbrówka rozłogowa "Atropurpurea" (Ajuga reptans)
Pozdrawiam Anna