Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica)
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: sianie opuncji figowej
prawdopodobnie zostały przesuszone w jakim podłożu rosną?? są trzymane na parapecie ? opuncje najlepiej wysiewać od kwietnia. Ogólnie wysiew na parapecie w grudniu/styczniu prawie na pewno skończy się nie powodzeniem. Musisz trzymać stałą wilgotność podłoża - ziemia musi być lekko wilgotna nie może być ani za mokro ani za sucho
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Dziękuję za odpowiedź!
Od kilku tygodni trzymam opuncje w ciągu dnia na parapecie, a popołudniami pod lampką i utrzymuję wilgoć. Nagle zaczęły kiełkować wszystkie nasionka znajdujące się w ziemi! Czy mam je już przesadzić, bo jest bardzo tłoczno?
Podłoże jeśli dobrze pamiętam to uniwersalna ziemia z kwiaciarni;)
Pozdrawiam!
Od kilku tygodni trzymam opuncje w ciągu dnia na parapecie, a popołudniami pod lampką i utrzymuję wilgoć. Nagle zaczęły kiełkować wszystkie nasionka znajdujące się w ziemi! Czy mam je już przesadzić, bo jest bardzo tłoczno?
Podłoże jeśli dobrze pamiętam to uniwersalna ziemia z kwiaciarni;)
Pozdrawiam!
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
nie ruszaj ich za wcześnie jak sie ruszysz to sporo padnie. nie wolno się z pikowaniem opuncji spieszyć. ładnie wyglądają - nie przesadź z wodą i będzie ok
Pozdrawiam Grzesiek
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Opuncja figowa - Opuntia ficus-indica
Po jakim czasie wykiełkowały wam opuncje z nasion? Ja siałem 2 razy i nie wykiełkowało żadne
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 wrz 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie wszystkich użytkowników Jestem kompletną amatorką w tematyce tego forum, więc przybywam z prośbą o pomoc, czy też radę. Otóż moja mama cierpi na wrzody, ma z tym liczne problemy, które często nawracają. Mamuśka jest kobietą starej daty, więc bardzo lubi "sposoby babuni" lub tradycyjne metody leczenie. Dotarłam do tekstu przez google o opuncji figowej reklama,usuwam?KaRo i wyczytałam tam, że może byc korzystne właśnie w leczenu wrzodów. Z tym, że jak wspomniałam, jestem totalną amatorką i nie wiem co dalej.. roślinę pewnie kupić można, wychodować też - ale jak ją wykorzystać do leczenia? konkretnie wrzodów? Czy ktoś mógłby mnie oświecić i wspomóc kilkoma dobrymi radami? Bd bardzo wdzięczna )
Oto moje doswiadczenie z opuncja figowa, a konkretnie z herbata z jej dodatkiem sprzed moze 15 lat... Jako mloda osoba (brzmie jak 80-latka, nie?) z ambicjami aby sie zdrowo odzywiac kupilam zielona herbate z dodatkiem opuncji. Pilam ja w sensownych ilosciach jak zwykla herbate. Pachniala fantastycznie, smakowala ohydnie. Ale czego sie nie robi z tzw. Zdrowego rozsadku. Koniec koncow, po paru dniach puszczalam pawia po kazdej herbatce z opuncji. Potem zwiazalam fakty. Po zaprzestaniu picia tej herbaty, przestalo mi sie chciec wymiotowac. Od tamtej pory nam wstret do zielonej herbaty, choc pije ja czasem (bez opuncji). No, "bardzo czasem". Wszak jest poteznym antyoksydantem, nieprawdaz? Ale bez sensacji jak w przesxlosci.
PS ja tam bym poszla na posiew helicobacter pylori, w zwiaxku z mozliwymi wrzodami. Jestem zwolennikiem medycyny konwencjonalnej, ale przede wsxystkim dlatego, ze zapach opuncji budzi u mnie skojarzenia siebie z glowa w kiblu .
PS ja tam bym poszla na posiew helicobacter pylori, w zwiaxku z mozliwymi wrzodami. Jestem zwolennikiem medycyny konwencjonalnej, ale przede wsxystkim dlatego, ze zapach opuncji budzi u mnie skojarzenia siebie z glowa w kiblu .
Witam, opuncja to bardzo smaczny owoc z tym że posiada dużo twardych nasion, moja rośnie jak na drożdżach, choć chyba zmienię glebę bo obecna jest chyba zbyt ciężka, możecie polecić odpowiednią mieszankę, torf z perlitem w stosunku 1:1?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Torf i perlit nie posiadają żadnych składników odżywczych więc takie podłoże będzie zupełnie jałowe. Wymagać będzie wieloskładnikowego nawozu z dodatkiem mikroelementów wraz z każdym podlaniem. Generalnie odradzam torf. On nie znosi zupełnego przesuszenia a kaktusy nie znoszą ciągłej wilgoci w podłożu. Ten składnik podłoża do uprawy kaktusów nie nadaje się.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadziłem sobie nasiona opuncji do torfu i czekam już długo i nic. Co wy na to?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Torf to paskudne podłoże do wysiewów. Sugeruję użyć piasku. Pora na wysiewanie też nieodpowiednia. Najlepiej siać na wiosnę. Ogólne nasiona opuncji kiełkują bardzo słabo. Okres ich kiełkowania także jest długi, czasem trwa po kilka miesięcy. Właściwie każda siewka opuncji będzie sukcesem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Ja z kolei na wschody nie narzekam, ale jak pisze Tomek trwa to dosyć długo no ale ze 60 doniczek mam co ładniejsze latem poszły do ludzi, a to co zostało obecnie na zimowisku.
Nasiona przez pół roku leżały na sucho bo świeże bardzo licho kiełkowały.
Nasiona przez pół roku leżały na sucho bo świeże bardzo licho kiełkowały.