Żywopłot z żywotnika (Thuja)- odległości, cięcie itp.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lis 2013, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: żywopłot z żywotników(...)
w szkółce w które zaopatruje się mówią na nią szmaragd Gold ale pełna nazwa jak doczytałem to szmaragd golden dokładna odmiana w internecie znalazłem:Nazwa botaniczna: Thuja occidentalis Golden Smaragd (R) ( 'Janed Gold') (R)
po 10 latach dorasta 2,5m-3m, maksymalnie dorasta do 5m.
po 10 latach dorasta 2,5m-3m, maksymalnie dorasta do 5m.
Pozdrawiam Mateusz
Re: żywopłot z żywotników(...)
Ostatecznie skończyło się na zakupie drobnicy ok 10 cm kurnik 3. Kupiłem na próbę 20 sztuk czekam AŻ Prześlą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żywopłot z tuji Kórnik-szerokość?
Wszystko zależy od drzewa- drzewka. Mtślę że 2 m spokojnie wystarczy. Zawsze dasz radę coś przyciąc,opryskać , zgrabić liście itp.
2 metry licząc od pnia drzewka? Aż tak się rozrasta od dołu ta tuja?
Kórnik szybko i silnie rośnie.Nie planowałabym nasadzeń w jej pobliżu,( jeśli już to 2 m jak pisze Miki), albo coś tymczasowego póki tuje małe.Potem susza w zasięgu jej korzeni uniemożliwi rozwój innych krzewów.
No cóż, 2 metry to stanowczo za mało. Kórnik osiąga przeciętnie średnicę 1m, sadząc inne drzewka w odległości 2 metrów od tuj musimy się liczyć z ekspansją jednej z roślin. W ogóle to ważne co zamierzasz sadzić w tej odległości, bo na przykład tuję "szmaragd" ostatecznie można (nieduża średnica), ale już dla dębu to i 5 metrów będzie mało. Musisz wiedzieć co chcesz posadzić i jakie osiągnie rozmiary po kilku latach. Pozdrawiam.
Posadzę wąskie drzewka, chyba będzie to jałowiec blue arrow!
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Kochani proszę o pomoc. Przymierzam się powoli do żywopłotu z tuj, przynajmniej od jednej strony chce tuje. Chciałabym odmianę o soczystej zieleni. Jaką możecie polecić?
Zastanawiałam się też o przeplataniu np . 3 jasne i 3 ciemniejsze... ale sama nie wiem jak to będzie wyglądało. Podoba mi się też tuja aureospicata, tylko nie wiem jak ją sadzić, czy cały rzad czy na przemian z inna.
Mam też jeszcze jeden problem, mąż nie chce tylko tuj na żywopłot. On chce mieszać drzewa. Ja wolałabym tuje bo szybko się zasłonimy i można ładnie przycinać. Co można jeszcze posadzić, co ładnie wygląda, szybko rośnie i zasłoni od wiatru.
Mile widziane zdjęcia.
Z góry dziękuję!
Zastanawiałam się też o przeplataniu np . 3 jasne i 3 ciemniejsze... ale sama nie wiem jak to będzie wyglądało. Podoba mi się też tuja aureospicata, tylko nie wiem jak ją sadzić, czy cały rzad czy na przemian z inna.
Mam też jeszcze jeden problem, mąż nie chce tylko tuj na żywopłot. On chce mieszać drzewa. Ja wolałabym tuje bo szybko się zasłonimy i można ładnie przycinać. Co można jeszcze posadzić, co ładnie wygląda, szybko rośnie i zasłoni od wiatru.
Mile widziane zdjęcia.
Z góry dziękuję!
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Re: żywopłot jaka thuja
Tuja Szmaragd będzie najlepsza.
- Iryseq
- 200p
Re: Jaka Thuja na żywopłot
a co myślicie o Brabancie?Nie mam żadnego drzewa i chciałabym się w miarę szybko odgrodzić od ciekawskich oczu. Warto kupić Brabanty tak 80 cm? Jaka jest najlepsza cena, by nie przepłacić? Wystarczy im 50 cm dobrej ziemi a potem glina? Chce posadzić je również na małym spadzie do rzeczki. Jest tam ok metra gliny - nawiezionej a potem piach, czy jak wykopie rów długości płotu, szerokości 50 cm i głębokości 50 cm wsypie dobrej ziemi z obornikiem i posadzę je tak nie powinnam chyba podtopić roślin?
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Brabanty są ładne ale muszą być cięte. Ja mam Brabanty i Szmaragdy, wiadomo, że Szmaragd jest ładniejszy, ale Brabant tworzy u mnie zwarty "mur" chroniący przed wiatrem. Dodaj im do sadzenia dobrej ziemi. Nawet dobrze, że będą rosły przy rzeczce, lubią wilgoć w glebie.
- Iryseq
- 200p
Karolu warto kupić 60cm Szmaragdy, czy im wyższe tym lepsze?