Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2014, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
A moja dynia, ze sklepowych nasion tylko/aż 23 kg. Tylko, ze ja sialem normalnie, a dopiero w polowie zarazilem sie uprawa. Mam nadzieje, ze dostane nosiona z prawdziwego zdarzenia i w przyszlym roku osiagne sete.
A mój największy gigant dzisiaj zerwany 37,6 kg i zupa niedobrawa więc letni trud w sumie poszedł na marne może przynajmniej pestki będą smaczne i zdobyte doświadczenie się przyda:). No trochę frajda przynajmniej na początku było.
edit
Blazej Dzięki cudo filmik cudo! Myślę, że to film sztandarowy tego wątku
!!!
edit
Blazej Dzięki cudo filmik cudo! Myślę, że to film sztandarowy tego wątku

- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Ale nas wycięło do utylizatora
Chwila wesołości i ...

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 100p
- Od: 7 maja 2013, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danuta, doświadczenie zdobyłaś ogromne, chęci i zapał masz, więc wypatruj tylko kolejnego sezonujondi pisze:A mój największy gigant dzisiaj zerwany 37,6 kg i zupa niedobrawa więc letni trud w sumie poszedł na marne może przynajmniej pestki będą smaczne i zdobyte doświadczenie się przyda:). No trochę frajda przynajmniej na początku było.

I oczywiście zapraszam do Wrocławia na wystawę

pozdrawiam Adam
Hahahahahahah ale sypnął nawozuBobejGS pisze:To Ja odbijam piłeczkę inną bajkąhttp://m.youtube.com/watch?v=O7C4wHCI7oo

- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wybiorę się na ten festiwal we Wrocławiu żeby zobaczyć te giganty dziękuje za informację
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Błażeju witam
Zaznaczam wątek i będę korzystać z Twoich rad .
.
Lubię dynie ,które można łatwo obrać ze skóry .

Zaznaczam wątek i będę korzystać z Twoich rad .

Lubię dynie ,które można łatwo obrać ze skóry .
Pozdrawiam Alicja
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
To mój ostatni pomiar OTT 722 to ponad 220 kg.Jak dla mnie to super wynik,mój rekord. Chce pogratulować wszystkim wyników,każdy wynik nas cieszy. Mariusz super 'bania' .będą nasina? Błażej Tobie też ukłon ,za to że poświęcasz nam tyle czasu. Teraz smutne wiadomości. W ubiegłym tygodniu miałem włamanie,tak że nie będzie na razie zdjęć,ukradli oba aparaty wraz z kartami pmięci,laptopa też, szlak trafił całą dokumetacje i wszystkie zdjęcia, Dobrze że mam te kilka na forum. Czas myśleć o przygotowaniach gleby ,co sądzicie o dodatku perlitu? Pozdrawiam
- niebieski_M
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sie 2014, o 21:23
Dziękuje wszystkim za gratulacje
Nasiona oczywiście będą ale raczej nie zdołam słać każdemu z osobna. Znaczny pakiet przekażę na pewno organizatorom konkursu w Jaszkowie a część adminowi jedynej polskiej strony poświęconej naszym olbrzymom pumpkin.pl i tutaj mój apel o większy udział wszystkich hodowców w życiu tej witryny 

pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
czeczen1963 Przykro mi z powodu kradzieży. Wynik pomiarowy super
Co do perlitu to również się nad tym zastanawiałem. Kupiłem nawet większą ilość, ale zastanawiałem się jak go użyć i wkońcu wcale nie użyłem
No tylko w doniczki
) O ile dobrze pamiętam, to pan Jan Styra używał mieszanki perlitu i wernikulitu do polepszania swojej gleby. Chyba to była Maja w ogrodzie królestwo wielkich dyń. Obejrzyj i sprawdź
niebieski Zawsze możesz podesłać trochę pakiecików na forumową akcje wymiany nasion
Co do pumpkin.pl to nie zapominam o stronie, dzięki której wszystko się zaczęło
Choć faktem jest, że mało się tam dzieje w kwesti wypowiedzi osób zarejestrowanych.

niebieski Zawsze możesz podesłać trochę pakiecików na forumową akcje wymiany nasion

czeczen1963 nie znam się na perlicie więc przekaże więdzę jakby z drugiej ręki (od sadownika praktyka). Jeździli kiedyś u nas handlarze i oferowali perlit bodaj 50zł/t jako tańszy produkt do wapnowania sadu (traktowani byli jak oszuści i nie ma co się dziwić w perlicie jest tylko 1%CaO). Ktoś nawet to kupił i wysiał 4tony na hektar na próbę, pH gleby to nie zmieniło, wapnia czy magnezu w glebie też nie przybyło, sąsiad twierdził, że za 8-10 lat może i pojawią sie jakieś efekty
W uprawie warzyw to może pomóc w napowietrzeniu ziemi, jeżeli ktoś ma ciężką ziemię ale musiałby tego sypnąć sporą ilość. Podobno to też pomaga w utrzymaniu wilgoci więc może i na lekkich przepuszczalnych glebach by się sprawdziło tylko pojawia się pytanie czy jak popada deszcz to przypadkiem perlit nie wchłonie tej wody i nie "zabierze" jej roślinom.

W uprawie warzyw to może pomóc w napowietrzeniu ziemi, jeżeli ktoś ma ciężką ziemię ale musiałby tego sypnąć sporą ilość. Podobno to też pomaga w utrzymaniu wilgoci więc może i na lekkich przepuszczalnych glebach by się sprawdziło tylko pojawia się pytanie czy jak popada deszcz to przypadkiem perlit nie wchłonie tej wody i nie "zabierze" jej roślinom.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja myślę podobnie
Perlit napowietrzy glebę, jednak w czasie opadów pochłonie tylko nadmiar wody, który odda w bardziej suchym okresie. Myślę że może to być dobry sposób, który muszę ponownie przemyśleć 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Perlit na pewno napowietrza glebę, ale z pochłanianiem wilgoci to chyba nie
. Natomiast wilgoć na pewno pochłania wermikulit i glebę też napowietrza, ale jest droższy od perlitu

- BobejGS
- Kontakt:
Na szybko znalazłem coś takiego

http://poradnikogrodniczy.pl/perlit-ogr ... e-cena.phpPerlit ogrodniczy posiada niezwykłe właściwości dla ogrodnictwa. Jest neutralny chemicznie, świetnie napowietrza podłoże, a także magazynuje wodę. Dzięki temu posiada szerokie zastosowanie w uprawie roślin
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
Dzięki za rady o perlicie.Mam w
bydgoszczy zaprzyjażnioną hurtownie ogrodniczą .Duży wybór wszelkich nawozów,nawet trochę wynalazków o których czytuje na forum.Dobre ceny i fachowa obsługa,perlit125l ok 30zł.Wypróbuje pod jedną sadzonkę i będę się dzielił doświadczeniami.Myśle o zakupie obornika,czas już chyba przygotować podłoże.bo diabli wiedzą kiedy przyjdzie zima.
bydgoszczy zaprzyjażnioną hurtownie ogrodniczą .Duży wybór wszelkich nawozów,nawet trochę wynalazków o których czytuje na forum.Dobre ceny i fachowa obsługa,perlit125l ok 30zł.Wypróbuje pod jedną sadzonkę i będę się dzielił doświadczeniami.Myśle o zakupie obornika,czas już chyba przygotować podłoże.bo diabli wiedzą kiedy przyjdzie zima.