Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Aniu,
przepiękna roślina!
Widzę,że Twoja także ma nasienniki! Moja ma już słusznej wielkości więc może niedługo będziemy cieszyć się roślinami z własnych nasion
przepiękna roślina!
Widzę,że Twoja także ma nasienniki! Moja ma już słusznej wielkości więc może niedługo będziemy cieszyć się roślinami z własnych nasion
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- takie kwiaty faktycznie przyciągają wzrok, intensywny kolor./ ... /a ja nie mogę się napatrzeć
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Przyciągają i to bardzo
Olu ja się boję siać Podejrzewam że tylko zmarnuję nasiona
A tu w całej okazałości, zwróćcie uwagę jak po podlaniu podnosi się pień i widać odstęp przy kamieniu
Olu ja się boję siać Podejrzewam że tylko zmarnuję nasiona
A tu w całej okazałości, zwróćcie uwagę jak po podlaniu podnosi się pień i widać odstęp przy kamieniu
- Akwelan_2009
- bać nie ma się czego. Jedynie trzeba spełnić podstawowe warunki: ciepło, widno, przepuszczalne lekkie podłoże i małe "bobaski" będą wyrastać jak przysłowiowe "grzyby po deszczu" . Rośliny otrzymane z własnego wysiewu cieszą, a gdy zakwitną, to dopiero jest "radocha" .Olu ja się boję siać Podejrzewam że tylko zmarnuję nasiona
Mieczysław
Mieczysław
A ile lat ma ta roślina
- Akwelan_2009
Nigdy bym nie przypuszczał, że "strąki" z nasionami u Adenium są takie duże ! Porównując do wielkości listków, to są olbrzymy, a do pełnej dojrzałości jeszcze im daleko. Wielkie i gratulacje, że udaje się Tobie utrzymać te "strąki" z nasionami na roślinie. Gdzie obecnie trzymasz to Adenium - w jakich warunkach (temperatura, światło) ?
Mieczysław
Mieczysław
Mieczysławie, wszystkie swoje rośliny przeniosłam niedawno do domu.
Stoją na parapecie południowego okna. Temperatura nie spada poniżej 20 stopni.
Dziś podlałam wszystkie, i zapewne te,które zrzucą liście i usną trafią do piwnicy.
Wracając jeszcze do strąka nasiennego, zastanawiam się ile może potrwać jeszcze jego wzrost i czy nasiona wyprodukowane w naszym klimacie będą miały jakąś wartość...
Stoją na parapecie południowego okna. Temperatura nie spada poniżej 20 stopni.
Dziś podlałam wszystkie, i zapewne te,które zrzucą liście i usną trafią do piwnicy.
Wracając jeszcze do strąka nasiennego, zastanawiam się ile może potrwać jeszcze jego wzrost i czy nasiona wyprodukowane w naszym klimacie będą miały jakąś wartość...
- Akwelan_2009
- na ten temat nie doczytałem się wiadomości, ale przytoczę wypowiedź z innego Forum, cytuję:Wracając jeszcze do strąka nasiennego, zastanawiam się ile może potrwać jeszcze jego wzrost i czy nasiona wyprodukowane w naszym klimacie będą miały jakąś wartość...
/ ... / Jeszcze nie dojrzały chyba. Ale nie wiem jak to się stało bo nie kwitło dwoma kwiatami jednocześnie aby mogło je coś zapylić, chyba że oleander kwitnący nieopodal coś zmajstrował / ... / Możliwe, tym bardziej, że oleander i adenium należą do tej samej rodziny (Apocynaceae) i plemienia (Wrightieae). Nie spodziewałbym się jednak płodnych nasion, szansa na niesterylne nasiono jest raczej nikła. Polecam zabezpieczyć nasienniki papierową torebką, bo gdy tylko dojrzeją, to z torebki nasiennej wysypią się nasiona wyposażone w aparat lotny (podobny jak u mniszka).
Mieczysław
Mieczysław
Jeśli tylko strąki pękną i jakiekolwiek nasiona w nich znajdę spróbuję z wysiewem.
Dowiemy się,czy z "naszych" nasion można coś wyhodować ;)
Niemniej muszę teraz pomyśleć jak zabezpieczyć je przed rozpierzchnięciem się po całym domu
Dowiemy się,czy z "naszych" nasion można coś wyhodować ;)
Niemniej muszę teraz pomyśleć jak zabezpieczyć je przed rozpierzchnięciem się po całym domu
- Akwelan_2009
- piszesz o swoich Adenium ? To jest widna piwnica z jaką temperaturą ? Pytam, ponieważ część moich Adenium również już jest po ostatnim podlaniu, stoją jeszcze na obudowanym balkonie, ale już pod koniec tygodnia będę je wnosił do wewnątrz. Chcę, żeby część roślin miała 2 - 3 miesięczny spoczynek bez podlewania. Mam piwnicę, ale jest bez okien i temperaturą w granicach 12 - 15 st C. Nie zimowałem jeszcze Adenium, były małymi roślinami i mieściły się na parapecie, stąd moje pytanie o szczegóły.Dziś podlałam wszystkie, i zapewne te,które zrzucą liście i usną trafią do piwnicy.
Mieczysław
Mieczysław
Tak, piszę o swoich roślinach.
Mam piwnicę z miejscem dla adenium przy samym oknie. Temperatura oscyluje tam zimą miedzy 10-15 stopni.
jedyne o czym trzeba pamiętać,to aby nie była to piwnica zawilgocona.
Mam piwnicę z miejscem dla adenium przy samym oknie. Temperatura oscyluje tam zimą miedzy 10-15 stopni.
jedyne o czym trzeba pamiętać,to aby nie była to piwnica zawilgocona.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Nie martw się, że się rozsieją po całym domu, bo przecież nie masz w domu wiatru Opadną na parapet albo zatrzymają się na gałęziach.
Podobne nasiona ma oleander. Zrobię zdjęcia i porównamy.
W zeszłym roku mój oleander miał nasiona, dojrzały w domu (mimo że odcięłam gałęzie na których były, bo chciałam je ukorzenić). Wysiałam i urosły. Ale niestety zapomniałam o nich i zasuszyłm
Lecę zrobić zdjęcia
Podobne nasiona ma oleander. Zrobię zdjęcia i porównamy.
W zeszłym roku mój oleander miał nasiona, dojrzały w domu (mimo że odcięłam gałęzie na których były, bo chciałam je ukorzenić). Wysiałam i urosły. Ale niestety zapomniałam o nich i zasuszyłm
Lecę zrobić zdjęcia