Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi)
Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi)
Witam
Mam pytanko Czy macie w swoich ogrodach miechunkę? W moim ogródku rośnie już od wielu lat i dowiedziałam się niedawno, że ma jadalne owoce, ale czy aby na pewno?
Pozdrawiam serdecznie
Mam pytanko Czy macie w swoich ogrodach miechunkę? W moim ogródku rośnie już od wielu lat i dowiedziałam się niedawno, że ma jadalne owoce, ale czy aby na pewno?
Pozdrawiam serdecznie
"Snem jasnym ciemnych korzeni są kwiaty"
Re: Miechunka
Osobiście od kilku lat uprawiam i jadam miechunkę peruwiańska (Physalis peruviana L.) . Uprawiam w szklarni. Owoce koloru pomarańczowego nie zbyt duże, jak dla mnie ciekawy smak, robię z nich dżemy i jadam na surowo są też dostępne w marketach. Pierwszy raz właśnie jadłam u córci w Hamburgu i zapragnęłam mieć takie owoce u siebie. Nasiona dostępne w sklepach ogrodniczych pod nazwą Rodzynek brazylijski.
Uprawiam również miechunkę pomidorową( Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem) w gruncie "bardzo plenna" nie wymagająca, owoce dość duże, dojrzałe koloru żółtego. Jadam je tylko po ugotowaniu. Mają ciekawy gruszkowo-ananasowy smak.Robię z nich sosy na zimę do mięs przydatne są do sosu Salsa de tomate verde, czyli zielona salsa.W tym roku zrobiłam z nich dżem na postawie przepisu na dżem z zielonych pomidorów.Mi smakuje rodzince też.
A co do miechunki najbardziej rozpowszechnionej w naszych ogrodach - Miechunka rozdęta- Physalis alkekengii-to nie mam pojęcia czy jest jadalna a bardzo bym chciała wiedzieć, ale jakoś nie mam odwagi spróbować
polecam te które wypróbowałam
Uprawiam również miechunkę pomidorową( Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem) w gruncie "bardzo plenna" nie wymagająca, owoce dość duże, dojrzałe koloru żółtego. Jadam je tylko po ugotowaniu. Mają ciekawy gruszkowo-ananasowy smak.Robię z nich sosy na zimę do mięs przydatne są do sosu Salsa de tomate verde, czyli zielona salsa.W tym roku zrobiłam z nich dżem na postawie przepisu na dżem z zielonych pomidorów.Mi smakuje rodzince też.
A co do miechunki najbardziej rozpowszechnionej w naszych ogrodach - Miechunka rozdęta- Physalis alkekengii-to nie mam pojęcia czy jest jadalna a bardzo bym chciała wiedzieć, ale jakoś nie mam odwagi spróbować
polecam te które wypróbowałam
Jadalna,nawet wielokrotnie.
Jadałeś ją na surowo czy po ugotowaniu?mirzan pisze:Jadalna,nawet wielokrotnie.
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam..... u mnie tez jest miechunka i nie wiem czy jadalna ale na pewno nie trująca:).... moja mała córeczka zjadła parę kuleczek i żyje wiec chyba jest zjadliwa
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
to muszę spróbować. Zapewne zjadła miechunkę rozdętą ( ma takie mocno czerwone "lampiony")
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na 100% czerwona miechunka z lampionami jest jadalna, tylko musi być dobrze dojrzała, to wtedy jest nawet smaczna. Często ją jadałam, dopóki miałam ,ale niestety wytępiłam, a teraz mam chęć znowu zasadzić.
Waleria
Spróbowałam. Jeszcze żyję, więc jest jadalna. Na wszelki wypadek mężowi też wcisnęłam,żeby zjadł bo w razie co, dlaczego miałoby tylko mi zaszkodzić :P mirzan bardzo nam smakowała Dzięki za podpowiedź.mirzan pisze:Jadalna,nawet wielokrotnie.
Re: Identyfikacja roślin od dsk121
Te "lampiony" można zrywać i owoce ze środka jeść lub rozsadzać z nich?
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja roślin od dsk121
Miechunka rozdęta rozrasta się za pomocą kłączy.
I jest nawet ekspansywną rośliną.
Można ją siać z nasion ale absolutnie nie ma takiej potrzeby jeżeli
mamy chociaż jedną roślinę to wkrótce będzie całe poletko.
Co do jadalności to akurat pozostawmy owoce tej miechunki
dla ozdoby.
Natomiast jadalne są owoce miechunki jadalnej (peruwiańskiej)
Jej swojska nazwa to: rodzynek brazylijski.
I jest nawet ekspansywną rośliną.
Można ją siać z nasion ale absolutnie nie ma takiej potrzeby jeżeli
mamy chociaż jedną roślinę to wkrótce będzie całe poletko.
Co do jadalności to akurat pozostawmy owoce tej miechunki
dla ozdoby.
Natomiast jadalne są owoce miechunki jadalnej (peruwiańskiej)
Jej swojska nazwa to: rodzynek brazylijski.
Pozdrawiam Anna