Żeniszek meksykański (Ageratum houstonianum)
Re: Żeniszek
Sonia,
jak uzyskałaś taką śliczną, niską roślinę??
Wiem o ustrzykiwaniu ale mnie chodzi o to, kiedy siałaś, w jakich warunkach trzymałaś, że Ci żeniszki nie popędziły do góry.
Pozdrawiam
jak uzyskałaś taką śliczną, niską roślinę??
Wiem o ustrzykiwaniu ale mnie chodzi o to, kiedy siałaś, w jakich warunkach trzymałaś, że Ci żeniszki nie popędziły do góry.
Pozdrawiam
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje żeniszki to samosiew. Zaniedbałam kawałek ogrodu i wysiał się żeniszek. Kompletnie nic nie robiłam, nawet nie zruszałam ziemi, bo było setki roślin. Część rozdałam, trochę przerzedziłam i zakwitł, choć dość późno wystartował. Są różnej wysokości, od 20 cm do 35. Ten jaśniejszy ma 40 cm średnicy i 20 cm wysokości. Morał z tego taki, że najlepiej nie przeszkadzać, a roślinki pięknie się odwdzięczą. Wydaje mi się, że lekka zima im pomogła. Nigdy z siewu nie udało mi się takich roślin uzyskać.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oooooo
super
U mnie właśnie zaczynają sypać nasionkami. Zostawię - a nuż rozsieją się
super
U mnie właśnie zaczynają sypać nasionkami. Zostawię - a nuż rozsieją się
A ja zazdroszczę Wam tych ładnych, krępych i niskich żeniszków. Mnie to się nie udaje, choć uszczykuję je na początku jak są jeszcze mniejsze. U mnie to wyrosną zawsze na pół metra i czasami posadzone z przodu zasłaniają potem kwiaty z tyłu. Czy Wy swoje siejecie czy są kupne?
Moje wysiane z nasion:
Moje wysiane z nasion:
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie mają za dobrą glebę .
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam nasiona białego i różowego..Ale też na mojej wszystko szybko rośnie.. Też wolałabym żeby był niski..Kiedy wysiewacie nasiona??
jode22 w tym miejscu to rzeczywiście wszystko pięknie kwitnie, ale mam też żeniszki posadzone dosłownie w glinie i cieniu i też kwitną wyrośnięte na metr, a najgorsze jest to że znajdują się z przodu.
Morał z tego taki, że ja akurat swoje muszę sadzić z tyłu
Morał z tego taki, że ja akurat swoje muszę sadzić z tyłu
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Lepiej poczekać,w lutym będą lepsze warunki świetlne.Ja np. żeby w tym roku mieć ładną rozsadę posieję 1 marca-i też zakwitną.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Też jestem za tym by poczekać, w marcu będzie dobry termin, teraz nie utrzymasz siewek w dobrej kondycji a na dodatek zaczną Ci kwitnąć w domu.
Wiem o co chodzi, problem polega na tym,że w marcu to ja już nie będę miała gdzie wstawić choćby pudełka po jogurcie : Najwyżej wysieję na początku lutego i zrezygnuję z lobelii
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja nie umiem zrezygnować ani z lobelii ani z żeniszka....Najwyżej znowu będę mieszkała w "szklarni"
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I właśnie ta szklarnia jest najfajniejsza.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa