Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Dziś był piękny słoneczny dzień, a że od wczoraj jestem u mamy z wizytą to kilka zdjęć zrobionych dzisiaj roślinkom które przybyły tu niedawno
Bilbergia zwisła....
Te maluchy były do ukorzenienia...nie było gdzie je wsadzić więc dzielą doniczkę z cytrynką...już w krótce dostaną swoją...
Kolejne maluchy ... jak widać czują się świetnie na werandzie...
A to nowy nabytek, mama kupiła go w stonce oczywiście....można poznać po osłonce
A teraz pąki na starym grudniku
I kwiatki na zielistce....
I liściory na scindapsusie....
Dzisiejsza zdobycz z Teso...piękny i spory....
Wszystkie te rośliny wciąż stoją na werandzie....w dzień pełnia słońca i gorąco, a nocą chłodek...do domu zostały przeniesione tylko bluszcze i paprotka, ale też stoją na oknie i słońca mają pełno ....
Jutro przenosimy agave z ogrodu do sypialni, będzie miała chłodek i światło zarazem
Ja oczywiście też mam zdobycze z Teso...ale o tym innym razem
Bilbergia zwisła....
Te maluchy były do ukorzenienia...nie było gdzie je wsadzić więc dzielą doniczkę z cytrynką...już w krótce dostaną swoją...
Kolejne maluchy ... jak widać czują się świetnie na werandzie...
A to nowy nabytek, mama kupiła go w stonce oczywiście....można poznać po osłonce
A teraz pąki na starym grudniku
I kwiatki na zielistce....
I liściory na scindapsusie....
Dzisiejsza zdobycz z Teso...piękny i spory....
Wszystkie te rośliny wciąż stoją na werandzie....w dzień pełnia słońca i gorąco, a nocą chłodek...do domu zostały przeniesione tylko bluszcze i paprotka, ale też stoją na oknie i słońca mają pełno ....
Jutro przenosimy agave z ogrodu do sypialni, będzie miała chłodek i światło zarazem
Ja oczywiście też mam zdobycze z Teso...ale o tym innym razem
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dużo dziś tutaj różnych, ładnych i ciekawych roślin.
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Tescowa zdobyć bardzo fajna.
Kaktusy bardzo lubię,ale podziwiać u kogoś
Kaktusy bardzo lubię,ale podziwiać u kogoś
- brombiel
Henryku dziękuję za odwiedziny i proszę o jeszcze
Aguś może jak tak się na oglądasz to może polubisz też u siebie
A teraz nagła i poważna sprawa...wczoraj mama przyznała się że nie kupuje i nie trzyma już kaktusów tak jak kiedyś bo nie chce wiązać się uczuciowo i emocjonalnie po tym jak jeden kaktus padł jej z dnia na dzień, a hodowała go lat kilkanaście, o to jego zdjęcie....
Dostała go jak miał jakieś 10 cm i śmieszną czuprynkę z liści...
Proszę zidentyfikujcie go, co to za jeden...jak będę wiedziała to kupię go w piątek w ŁDK...bo mama tęskni za nim od kilku lat
Aguś może jak tak się na oglądasz to może polubisz też u siebie
A teraz nagła i poważna sprawa...wczoraj mama przyznała się że nie kupuje i nie trzyma już kaktusów tak jak kiedyś bo nie chce wiązać się uczuciowo i emocjonalnie po tym jak jeden kaktus padł jej z dnia na dzień, a hodowała go lat kilkanaście, o to jego zdjęcie....
Dostała go jak miał jakieś 10 cm i śmieszną czuprynkę z liści...
Proszę zidentyfikujcie go, co to za jeden...jak będę wiedziała to kupię go w piątek w ŁDK...bo mama tęskni za nim od kilku lat
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Agnieszko! To nie kaktus, to Pachypodium lamerei - potocznie zwany "palmą Madagaskaru", co mnie nieco irytuje, ale tak się przyjęło w mowie potocznej. Wspaniała i dorodna sztuka, madagaskarczyk w pełnej krasie, tylko coś na dole miał innego doczepione, chyba jakąś crasulkę Wspaniały sukulent, w miarę łatwy do dostania na all chociażby, a ja będę wysiewała w tym sezonie podgatunki tej rośliny. Nie dziwię się, że Mama tęskni
- brombiel
Dziękuję Żanetko za szybką i konkretną odpowiedź, tak na dole miał włożoną crassulę która później otrzymała swoją doniczkę, a on dalej rósł...aż nagle złamał się i pomimo starań nie dało się go odratować
Całe życie myślałam że to kaktus, mama też się przed chwilą zdziwiła...dziękuję w imieniu swoim i mamy...uśmiech powróci do jej domu
Całe życie myślałam że to kaktus, mama też się przed chwilą zdziwiła...dziękuję w imieniu swoim i mamy...uśmiech powróci do jej domu
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Pozdrowienia dla Mamy i niech uśmiecha się jak najczęściej, nie tylko z powodu roślinki
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- coś niezgodnie z polską nazwą chce zakwitać ten grudnik, czyżby zwiastował nadejście zimy, ja jej nadejścia jeszcze nie wyglądam .A teraz pąki na starym grudniku
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Piękne to Pachypodium lamerei. Miałam parę lat temu trochę mniejszy okaz i też mi się złamał. Do tej pory go nie mam, ale jak trafię to sobie kupię
- brombiel
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających, dziękuję za wizyty i pozostawiany czasem ślad
Dziś zaległe zdjęcia zdobyczy Tessowych, moich oczywiście. Wszystkie miały niewiele mówiący podpis kaktus mix...że kaktus to wiem, ale co dalej proszę o pomoc w identyfikacji ....
1. Czy to Caphalocereus chrysostele
2.
3.
4. Czy to Eriocactus warasii
I zdjęcie zbiorowe
Jak widać nie są to okazy malutkie, a co najważniejsze wszystkie podobają mi się tylko co z miejscem na Epiphyllum oszaleć można
Dziś zaległe zdjęcia zdobyczy Tessowych, moich oczywiście. Wszystkie miały niewiele mówiący podpis kaktus mix...że kaktus to wiem, ale co dalej proszę o pomoc w identyfikacji ....
1. Czy to Caphalocereus chrysostele
2.
3.
4. Czy to Eriocactus warasii
I zdjęcie zbiorowe
Jak widać nie są to okazy malutkie, a co najważniejsze wszystkie podobają mi się tylko co z miejscem na Epiphyllum oszaleć można
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Niestety na kaktusach się kompletnie nie znam,więc nie pomogę.
Natomiast muszę napisać,że są bardzo ładne.Lubię je u kogoś oglądać sama u siebie ich nie chcę ;p
Natomiast muszę napisać,że są bardzo ładne.Lubię je u kogoś oglądać sama u siebie ich nie chcę ;p
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
3-to Mammillaria
4-to Notocactus warasii
4-to Notocactus warasii
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Kaktuski się grzeją na słoneczku, aż słychać ich mruczenie Twoja mama miała niesamowitego wielkoluda, szkoda rzeczywiście Warkoczyki z gruboszów świetnie wyszły . Ja na moich to za jakieś kilka lat pierwszy splocik zrobię