Choroby i szkodniki Rododendrona
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tess, Rh sa bardzo twarde i trudno je usmiercic. Zatem ten rh jest do wyleczenia. Po prostu wyglada na podsmazonego na sloncu.
Gdy leczy sie Rh to leczy sie przede wszystkim jego korzen. Czy ma on wystarczajaco wilgoci?
Troche o korzeniu napisalismy z Hanka na forum:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16
Gdy leczy sie Rh to leczy sie przede wszystkim jego korzen. Czy ma on wystarczajaco wilgoci?
Troche o korzeniu napisalismy z Hanka na forum:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Chory Rododendron
Mam kłopoty z moim wieloletnim lododendronem.Latem nawoziłam go jak zawsze nawozem do różaneczników.Teraz od dłuższego czasu coraz bardziej żółkną mu liście.Pryskałam środkiem Amistral 250. Może za wcześnie o tym mówić ale poprawy nie widzę. Zdjęcie jakie załączam jest robione wcześniej..teraz rododendron wygląda o wiele gorzej tz ma dużo pożółkłych liści.Bardzo proszę o podpowiedż i radę.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Blade i podwinięte liście mają rośliny z problemami z pracą korzeni. Ile lat mają Twoje rośliny? Możliwe, że posadzone w dołku zaprawionym torfem rosły dobrze, a teraz podłoże się odkwasiło. Może jakieś gnicie korzeni z powodu małoprzepuszczalnego podłoża. Napisz coś więcej.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Rododendron ma około 10 lat. Kiedy go wsadzałam wykopałam dół głęboki i kwaśny torf.Od tamtej pory..tylko nawozy do rododendronów. Czy zatem należało by go wykopać..choć jest dość duży..i nową ziemię do rododendronów?.Nie wystarczą same nawozy?. A jeśli coś z korzeniami to jak to poznać...nie wiem od czego zacząć. Poradź.
- maryann
Przerabiałem to samo u siebie, z tym że moje przeżyły znacznie krócej- już w trzecim roku pogorszyła się ich kondycja a kiedy w piątym postanowiłem je przesadzić to jeden przeżył i się odwdzięczył(tym czym Rhododendrony się odwdzięczają... hehe!) a drugi ...padł. Może być u Ciebie inna gleba, albo wykopałaś większy dołek. No właśnie- jaka gleba? W każdym razie teraz kwaśnolubne posadziłem w większym dołku i na dodatek wyłożonym folią z otworami (jak w doniczce) jedynie na dole, a w dołku podłoże jak w książce stoi. I tak borówki mają się bardzo dobrze już z 5-6lat, a Rh. trzeci sezon rośnie. Co raz piękniej.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- maryann
Czy poza (może być przypadkowym zbiegiem okoliczności) prawdopodobną diagnozą coś jescze wskazuje na taką historie horoby? koło Kalisza gleby mogą byc kwaśne...
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- lila31
- Moderator Forum.
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Zeniu jakąkolwiek diagnozę dotyczącą Rh zaczęłabym od zbadania pH gleby.
Na trzecim zdjęciu Rh wygląda jakby rósł w glebie o zbyt wysokim pH.
Może się mylę, ale częste deszcze lub podlewanie wodą o odczynie wyższym niż potrzeba Rh, powoduje wypłukiwanie jonów zakwaszających i taki stan naszych ulubieńców.
Na pierwszych dwóch zdjęciach, liście wyglądają (szczególnie ten z prawej strony) na poparzenia słoneczne.
Zaznaczam jednak, że nie jestem specjalistką w tej dziedzinie. Piszę tylko z własnego doświadczenia.
Na trzecim zdjęciu Rh wygląda jakby rósł w glebie o zbyt wysokim pH.
Może się mylę, ale częste deszcze lub podlewanie wodą o odczynie wyższym niż potrzeba Rh, powoduje wypłukiwanie jonów zakwaszających i taki stan naszych ulubieńców.
Na pierwszych dwóch zdjęciach, liście wyglądają (szczególnie ten z prawej strony) na poparzenia słoneczne.
Zaznaczam jednak, że nie jestem specjalistką w tej dziedzinie. Piszę tylko z własnego doświadczenia.