Dojrzewanie przechowywanie,wędzenie,suszenie,mrożenie itp
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.
może komuś się przyda
przy okazji zakupu drożdży winnych na stoisku w OBII zauważyłam zrębki drewna do wędzenia w nie za dużych woreczkach, niestety ceny nie pamiętam
przy okazji zakupu drożdży winnych na stoisku w OBII zauważyłam zrębki drewna do wędzenia w nie za dużych woreczkach, niestety ceny nie pamiętam
Ania
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Papryka - przechowywanie, itp
Mam w gruncie taką fajną paprykę w kształcie serduszek Mam ją z akcji jako n/n.Jest dość mocno spłaszczona,wygląda pięknie i świetnie smakuje. Dopóki jej nie spróbowałam,moją ulubioną była Ramiro i czerwona pomidorowa,teraz ta jest nr 1 W smaku podobna do Ramiro,słodka , chrupiąca i ma grubsze ścianki od Ramiro.
Może ktoś wie co to za odmiana?
I w grupie Juz nie wiem jak je mam przerabiać. Chyba jutro jakąś pastę paprykową wyprodukuję
Może ktoś wie co to za odmiana?
I w grupie Juz nie wiem jak je mam przerabiać. Chyba jutro jakąś pastę paprykową wyprodukuję
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Ja przerabiam w najprostszy sposób - kroję, wkładam w woreczki i zamrażam. Potem jak znalazł do gulaszu czy lecza .
witam,
Z uwagi na prognozy pogody muszę zerwać (niestety ;-) swoją papryke rosnącą pod chmurką. Jak przetrzymujecie paprykę aby Wam dojrzała w domu.
Z uwagi na prognozy pogody muszę zerwać (niestety ;-) swoją papryke rosnącą pod chmurką. Jak przetrzymujecie paprykę aby Wam dojrzała w domu.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja normalnie w reklamówce. Mniej wysycha, ale trzeba co kilka dni kontrolować, czy któraś się nie psuje.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Moje gruntowe papryki jeszcze na krzakach są.
Jednak w tym tygodniu zacznę powoli obrywać, bo pogoda już typowo jesienna i zdarzają się mocne ochłodzenia nocą.
Zerwane przechowuję rozłożone na ręczniku, na szafce i na półce w spiżarce. Z reszta pomidory tak samo przechowuję.
Jednak w tym tygodniu zacznę powoli obrywać, bo pogoda już typowo jesienna i zdarzają się mocne ochłodzenia nocą.
Zerwane przechowuję rozłożone na ręczniku, na szafce i na półce w spiżarce. Z reszta pomidory tak samo przechowuję.
Pozdrawiam Kaśka
- krynka
Jeśli chcę,aby papryki szybko dojrzały,trzymam je w kartonie w pokojowej temperaturze. Te na później są na strychu,tam jest chłodno. Niestety,świeżych dostaw z gruntu już nie będzie w tym sezonie
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie i jajode22 pisze:Ja przerabiam w najprostszy sposób - kroję, wkładam w woreczki i zamrażam. Potem jak znalazł do gulaszu czy lecza .
Kurczę, a myślałam, że tylko ja taka genialna jestem i mrożę
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A ja mam takie pytanie: suszył ktoś słodką paprykę? Ja już nie mam co z nią robić, słoików brak, 3 zamrażarki nabiłam a rodzina jak widzi paprykę w menu to akurat nie jest głodna.
Wydawało mi się wcześniej, że słodka papryka mi się nie udała, a ja po prostu miałam same późne odmiany.
Wydawało mi się wcześniej, że słodka papryka mi się nie udała, a ja po prostu miałam same późne odmiany.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- krynka
Ja nie suszyłam,ale mam wrażenie,że trzebaby się wspomóc piekarnikiem lub suszarką do grzybów ( ostre u mnie suszą się świetnie wysoko na szafkach kuchennych). Ale co z taką ususzoną papryką robić?
Zalać oliwą,tak ja suszone pomidory?
Zalać oliwą,tak ja suszone pomidory?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jak to co robić? Mielić
- krynka
A ile można zużyć takiej mielonej ? My tu mówimy,jak rozumiem,o większych ilościach