Mój kwiatowy azyl cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl cz. 5

Post »

Iwonko, piękne zdjęcia z wakacji, cudny jesienny wianek, a te ścieżki to normalnie marzenie, naprawdę super to wygląda, pięknie kwitną Ci marcinki i chryzantemy, trójsklepka fajniutka, u mnie takie delikatniutkie jak ona nie mają jakoś prawa bytu, zawsze je sama nieświadomie uszkodzę w ferworze przesadzania
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwona tak już jest z mania ogrodnicza. Niby mówisz, że nie możesz, że już nie masz siły, ale tylko kilka godzin odpoczynku, jakąś myśl, pomysł, wizja w umysł wejdzie i nie ma że boli.... niczym niewolnik staniemy z powrotem po szpadel, grabie i a'piat od nowa kopać, sądzić, grabić.
Nieszczęście dopokidajemy radę i mamy z tego przyjemność nie ma przeciwwskazań. ;:196
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

;:7 Chyba nie jest mi dane napisać ten post.
Zaczęłam wczoraj, ale po półgodzinnym pisaniu/wklejaniu wyłączył mi się komputer i wszystko poszło w kosmos :evil:
Najgorsze, że to nie pierwszy raz i chyba czeka mnie wizyta u specjalisty :? To znaczy ze mną wszystko jest w porządku :lol:
Mam nadzieję, że dzisiaj uda mi się dobrnąć do końca.

Obrazek

Mati, ani nie obejrzymy się, a przyjdzie zima i wtedy odpoczniemy od ciężkiej pracy fizycznej.
Za to uruchomimy szare komórki, aby zaplanować nowe nasadzenia i zakupy :wink:

Obrazek

Grażynko jestem zaskoczona, że ten rok był, tak nieprzychylny dla ciebie. U mnie wprost przeciwnie :heja
Róże szalały (nadal kwitną), jak żadnego roku, no i zakwitły liliowce, które dostałam w prezencie dwa lata temu...oj kwitnący był ten sezon.

Obrazek

Alu myślę, że dopiero w przyszłym sezonie pokażę swój dopieszczony ogród.
Mam nadzieję, że rośliny rozrosną się zasłaniając krawężniki, bo wtedy ogród będzie miał mniej formalny wygląd.
Nie przejmuj się, że ogród leży odłogiem. Na wiosnę obie weźmiemy się do roboty i będzie...pięknie ;:168

Chryzantemy dopiero rozkręcają się...
Obrazek

Aniu moje trójsklepki też szaleją w tym roku i muszę przyznać ci rację, że ich kwiaty są zjawiskowe.
Mam zamiar dokupić jeszcze jakąś odmianę, bo chcę żeby również jesienią mój ogród wyglądał kwitnąco :uszy

Ta chryzantema kwitnie od miesiąca.
Obrazek

Ilonko mam dwie odmiany trójsklepki.
Teraz o tym pamiętam, ale na początku nieraz je uszkodziłam, bo bardzo późno wychodzą z ziemi na wiosnę.
Moja rada, posadź je w miejscu, gdzie rzadko zaglądasz ;:170

Obrazek

Ewo moja sąsiadka ma ogród prawie samoobsługowy. Trochę iglaków...mnóstwo włókniny i kory.
Czasami zazdroszczę jej wylegiwania się na słoneczku, gdy ja w tym czasie walczę na czworaka z podagrycznikiem.
Kiedy jednak skończę i spojrzę na mój kwitnący i różnorodny ogród... ;:167 a ona bez względu na miesiąc ma ten sam widok...nuda.

Obrazek

Noce są coraz zimniejsze, więc powoli wnoszę kwiatki do domu.Na pierwszy ogień poszły ciepłoluby.
Nadal kwitną obficie, nie myśląc o chwili spoczynku. Na zdjęciu hibiskusy.
Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Matko jakie piękne róże w domu ;:138 ;:oj
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati bardzo lubię hibiskusy za ich pełne kwiaty w rozmiarze XXXL.
Szkoda tylko, że nie pachną, ale nie można mieć wszystkiego :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz ja cieszyłam się zeszłym sezonem aż do zimy, więc teraz pewnie mam dla równowagi mało udany sezon.
No i mieszkam na podgórzu, co ma znaczenie, bo zima zazwyczaj przychodzi do mnie wcześniej niż do Ciebie.
Chryzantemy przykuwają wzrok, no i śliczne masz te hibki. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja zwrócę uwagę na Pinky Winky, bardzo ładny ma pokrój. Chyba że to wcale nie ona.
I musze powiedzieć, że u mnie sezon był bardzo udany. Susze i deszcze pojawiały się w odpowiednich proporcjach.
Teraz już też tak jak Ty Iwonko wnoszę donice do domu, no i w związku z tym robi się coraz badziej smutno i pusto. Przyjdzie czas na zasłużony wypoczynek, bo jakoś nawet nie dostrzegałam mijającego lata. Ciągle coś było do sadzenia. Nareszcie odetchniemy.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Wielkie zmiany ;:180

Czy trójsklepki tworzą nasiona?
Zaczarowały mnie te kwiatki.
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Iwonko :wit Przepiękne wyglądają Twoje żwirowe ścieżki :D
Rewelacyjnie to wyszło czyściutko i elegancko ;:180
Astry (Marcinki) piękne :)
Hortensje piękne. Chryzantemy pięknie rozkręcają się. Trójsklepka piękna
Hibiskusy przepiękne :wink:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Iwonko, widzę że u każdego ten sezon jakiś taki inny. U ciebie nadal wszystko kwitnie a u mnie muszę stawać się mistrzem fotografii żeby ująć kwitnącą różę i jakoś schować jej brak ulistnienia, albo co gorzsza ulistnienie z mącznikiem lub plamistością ;:224 ;:173 Jeśli miałabym podsumować sezon to cóż..według mnie nie był jakoś szczególnie udany..Kupiłam 3 powojniki, które padły na uwiąd, mieczyki praktycznie niezakwitły przez deszcze, tylko w większości zgniły w pąkach, a róże raz po raz łapały plamistość (która nadal grasuje na rabacie). Wiosnę natomiast można uznać za niezwykle udaną i intensywną. Wszystko kwitło jak na zawołanie. Na obecną jesień też nie można zarzekać, póki co ciepło sucho i słonecznie..
Wstyd się przyznać, ale jak u mojej szwagierki zakwitła trójsklepka to obie byłyśmy przekonane, że to jakaś zmizerniała, opóźniona lilia ;:131 ;:131 ;:131
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny ciepły i słoneczny dzień mam już za sobą ;:3
Lubię takie dni, bo aż kipię energią: umyłam trzy okna, zrobiłam pranie, upiekłam boczek do chleba, uszyłam nowe pokrowce na poduszki na krzesła, zrobiłam 30 cm szalika na szydełku i zryłam spory kawał ogródka...i to wszystko do 17-tej.
Teraz kawka i...zobaczymy :D

Grażynko dopóki nie odkryłam forum nie zdawałam sobie sprawy, jak różną mamy pogodę.
Najpierw zdziwiłam się, że dziewczyny pokazują kwiaty wiosenne, gdy u mnie jeszcze zalega śnieg w ogrodzie ;:oj
Teraz już wiem, że wszelkie kwitnienia są u mnie opóźnione o dwa tygodnie od "forumowych".
Życzę Ci, odpowiednich proporcji słońca i deszczu ;:196

Wandziu przestałam już patrzeć w kalendarz, bo w tym roku pogoda jest wyjątkowo nieprzewidywalna.
Najpierw brak zimy, a teraz hmmm...dzisiaj pracowałam z krótkim rękawkiem :D
Miałam zamiar wnosić pelargonie, bo nienawidzę robić to, gdy nagle zaczyna padać deszcz, a słupek rtęci niebezpiecznie spada w dół,
ale stwierdziłam, że jest tak pięknie, więc odłożyłam to na weekend.
Jeżeli chodzi o hortensję, to faktycznie jest cudna. Na etykietce pisze, że to Pink Diamond :wink:

Beatko jeżeli chcesz to mogę podesłać ci kawałek trójsklepki o jaśniejszych kwiatach ;:108
Tą ciemniejszą mam krócej, więc jeszcze nie rozrosła się.
Nie wiem, czy zawiązują nasiona, bo kwitną na tyle późno, że czasami nawet nie zdążą zakwitnąć, bo przymrozek ścina im pąki.
Tym bardziej, że nie zbieram nasion, bo dość szybko rozrasta się przez kłącza.

Paulinko staram się, aby ogród był kolorowy przez cały sezon, stąd tyle u mnie jesiennych kwiatów.
Mam jeszcze zamiar dokupić kilka chryzantem, bo bardzo mi się podobają.
Dziękuję za skomplementowanie ścieżki ;:180

Sabinko, jakby nie patrzeć trójsklepka należy do liliowatych :wink:
Co prawda podsumowania sezonu jeszcze nie robię, ale zarówno mieczyki, jak i róże zachwyciły mnie w tym roku.
Nawet w tej chwili kwitną pierwiosnki, róże, hibiskus bylinowy, więc grzechem byłoby narzekać.
Zastanawiam się, co zrobiłaś z powojnikami ?
Miałam podobną sytuację trzy lata temu. Też padły mi świeżo posadzone rośliny. Diagnoza, uwiąd ;:223
Jakież było moje zdziwienie, gdy na wiosnę wszystkie puściły nowe pędy i zakwitły :tan
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

powojniki zostawiłam w ziemi..jeden z nich odbił, urósł około 20cm i znowu padł ;:223 ;:223 cichutko więc liczę na wiosenne przebudzenie uśpionych korzonków ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moje 3 nowe clemki tez padły na uwiąd,po cichu liczę,że zakwitną wiosną ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko cudne masz chryzantemy, uwielbiam te kwiaty ;:167
Trójsklepka śliczna. Ja też mam 2 odmiany..... jedna kwitnie wiosną, druga obecnie :D Tę drugą muszę koniecznie przesadzić, bo jest ściśnięta przez inne roślinki i prawie nie przyrasta...
Czytam, że praca pali Ci się w rękach :D a ja dziś leniuchuję.... prawie cały dzień spędziłam z córcią na tarasie i delektowałyśmy się słoneczkiem :D W ogródku czeka mnóstwo pracy, muszę przesadzić kilka roślin, głównie kilka kęp lilii, no i jeszcze troszkę i trzeba będzie wycinać przekwitnięte badylki.... ale na to jeszcze jest czas :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Iwonko oby się sprawdziło.
Jak na razie kilka dni bez deszczu :heja mam już za sobą.
Wykorzystałam na maxa do prac ogrodowych, żeby zdążyć przed zimą.
Potrzeba jeszcze kilku i będzie dobrze, a potem niech się dzieje co chce. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”