Grujecznik japoński (Cercidiphyllum japonicum)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grujecznik japoński

Post »

Madziagos pisze:Mikki,nie wyobrażam sobie zabezpieczania 3 metrowego drzewa. Poza tym grujecznik doskonale się regeneruje.
Myślałem raczej o świeżych sadzonkach 9sam mam taką juz drugi sezon ale ciągle pieniek grubości palca, stąd moja uwaga.
Punkt widzenia zależy od sadzonki :)
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Ja swoje zabezpieczę tej zimy, to ich pierwszy sezon u mnie.
Dzięki miki331 za podpowiedź sposobu zabezpieczenia :D
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Miałam dzisiaj możliwość kupienie Penduli szczepionej na 40-50 cm. dwumetrowej za 65 zł . Czy to dobra cena? Nie kupiłam bo trochę dużo a za taką cenę można kupić 60 cm świerka kaukaskiego pendula . Skończyło się na guzikowcu za 20 zł .
Pozdrawiam :wit Beata
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli sadzonka była ładna, dobrze rozrośnięta, a miejsce szczepienia dobrze zagojone - warto było kupić, choć 65 zł to w sumie nie mało.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

U nas ceny kształtują się między 30 a 55zł za grujeczniki pendule w rozmiarze 60- 120cm. Więc z
mojej perspektywy za takie drzewko to mało.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie do posiadaczy grujecznika pendulum. Zastanawiam się nad zakupem, bo bardzo mi się podoba jego pokrój. Jednak w necie brak zdjęć tego grujecznika w jesiennej szacie :? . Czy on przebarwia się podobnie jak ten zwykły grujecznik? Jakie są Wasze doświadczenia?
Ten zwykły też mi się bardzo podoba, ale obawiam się, że jest za duży do mojego ogrodu :? .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Też się nad tym zastanawiałam. Zdecydowałam się na pendule, bo zwykła forma będzie za duża do mojego ogrodu. Czytałam, że dosypanie piasku do podłoża poprawia ubarwienie. W każdym razie młode przyrosty wybarwiają się cudownie, a nerwy liściowe pozostają długo różowe.
Jesienne wybarwianie zależne też jest od nasłonecznienia.
Zdziebko24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sty 2008, o 13:07

Post »

Dziś kupiłam nasiona grujecznika, może ktoś próbował takiej uprawy, jakieś rady?
alusia1956
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 paź 2014, o 17:13

Post »

Witam. Przeczytałam wszystkie Wasze wpisy na temat grujecznika. Interesuje mnie to drzewko, gdyż je mam w ogrodzie. Nie napotkałam wpisu o chorobach, jakie mogą dopaść grujecznika.Pokrótce napiszę w jakich warunkach rośnie moje drzewko.
Zakupiłam go w ubiegłym roku na wiosnę. Po przywiezieniu okazało się, że ma chore liście. Wymieniłam na zdrowe i wsadziłam do gruntu. Rośnie na południowej wystawie, niczym nieocienione. Tej zimy okryłam. Na wiosnę wypuścił liście, ale w środku lata liście zostały porażone i zaczęły opadać. Popryskałam 3-krotnie miedzianem i choroba ustąpiła. Prawdopodobnie te chore liście opadły, bo obecnie wszystkie są zdrowe. Pomimo, że rośnie w pełnym słońcu, to nie przebarwia się tak ładnie jak jest opisywany i nie pachnie. To tyle spostrzeżeń. Jeszcze dodam, że latem był podlewany.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Powinnaś usunąć te opadłe liscie, żeby patogeny chroby grzybowej nie przezimowały i nie zaraziły drzewka ponownie. Nie miałam takich problemów z grujecznikiem. Za to moje drzewko nie przebarwia sie tak ładnie. Właściwie ciągle jest zielone. A liczyłam na takie fajne kolorki...
alusia1956
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 paź 2014, o 17:13

Post »

Mój też się nie przebarwia tak jak tego oczekiwałam. Listki oczywiście zbierałam. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Grujecznik przybiera piękne jesienne barwy późną jesienią i wtedy gdy rośnie na ziemi piaszczystej,jałowej i w pełnym słońcu.
Mój ma już sporo latek i zaobserwowałam,że liście zmieniają kolor na złocistożółty i prawie natychmiast opadają.

Obrazek

Żadna to rewelacja ale uprawiam go bo ta morska zieleń liści w sezonie i jego pokrój też są super.
Uważam też,za przereklamowany rzekomy zapach liści ...
Tak dzisiaj wygląda mój grujecznik.

Obrazek

Obrazek

Najlepszy efekt kolorystyczny uzyskuje się uprawiając go w donicy co można zaobserwować w szkółkach.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Fakt, w szkółkach to one wyglądają świetnie (jeśli chodzi o kolorki) dlatego tam, tak łatwo się nam przyklejają do rąk ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”