Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Post »

Justynko 20-tego września miałam ślub syna, więc nie miałam głowy do wystawy.
Niby wcześniej sprawdziłam datę, ale stwierdziłam, że to jeszcze daleko...w końcu pomyliłam się tylko o dwa tygodnie :lol:
Chryzantemy masz obłędne. To właśnie one obok Marcinków królują teraz w ogrodzie.
Ja kupuję w sklepach te o drobnych kwiatach i sadzę do gruntu. Jak na razie wszystkie przyjęły się.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chryzantemy strasznie lubię :lol:
Pięknie je pokazujesz ;:215
I masz rację - w kolorowych kompozycjach wyglądają ślicznie, ale też jednokolorowe fotki są zjawiskowe !!
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Chryzantemy piękne,jak Ty je hodujesz ze takie Ci rosną.Ja raz wsadziłam już kępę i nic wszystko zaschło i tyle.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Klimat na takich wystawach jest specyficzny... tam wszyscy Ci, którzy mają zielono w głowie- się gromadzą- i to dlatego nam tak dobrze tam... jesteśmy wśród swoich- podobnie jak tu :wink: dodam, że jak byłam- na wystawie roślin w Częstochowie z koleżanką, która nie ma w domu ani jednego kwiatka doniczkowego(przeze mnie- się trochę ten stan zmienił) stwierdziła, że może też sobie coś wyszuka...

ale wracając do tematu- chryzantemy masz obłędne- takie kolorowe poduchy... hojeczki z tej grupy- wiem Twoja miłość- pięknie się odpłacają za serce i opiekę nad nimi ;:196 siewka skrętnikowa- cudowne ma te piegi :wink:
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Justynko wszystkie kwiaty pięknie kwitną,ale chryzantemy przepiękne.Ja uwielbiam złotą jesień,ale z chryzantemami na rabatce będzie jeszcze piękniejsza ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Nie wiem dlaczego wcześniej tu nie trafiłam :shock: Jest wszystko to co kocham -irysy,liliowce,skrętniki i fiołeczki ;:oj a chryzantemki cuda :D
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko jeśli kochasz liliowce,irysy,chryzantemy,fiołki,skrętniki i hoje,to faktycznie dobrze trafiłaś bo Justynka jest szczególną miłośniczką tych kwiatów ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
kasia24
100p
100p
Od: 23 lis 2012, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Piękny ;:63
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Ale tu kolorowo, zreszta jak zawsze :D Śliczne chryzantemki które są zwiastunem jesieni (niestety).
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Pocałunek Syrenki piękny ;:167 uwielbiam zieleń z różem. Moja sadzoneczka na razie rośnie, mam nadzieję na równie piękne kwitnienie :)
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko ;:196
Zachwycające są Twoje łąki chryzantemowe, a ja mogę sobie jedynie pooglądać Twoje przepięknie kolorowe dywany.
I wciąż cieszę się, że trafiłam na TO Forum, mogąc poznać maleńką jego cząsteczkę, niewielki ułameczek tej Społeczności.
Mogąc poznawać to, co Forumowiczów interesuje i zachwyca. I oglądać to, co każdy zechce pokazać.
Justynko, cudne są Twoje Lacunosy, fantastyczne dzieciaczki skrętniki i bajkowe fiołeczki.
Dobrze że jesteś i że dzielisz się tym całym pięknem. Dziękuję ;:167 życząc słonecznego dnia ;:3
;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ależ u Ciebie kolorowo ;:oj i na parapetach, i w ogrodzie ;:173 cudownie ;:167 chryzantemy zachwycają, to prawda ;:108 zwłaszcza kiedy jest dużo ;:3 siewki skrętnikowe się popisują ;:333 a każda inna ;:173 właśnie dlatego chcę sama spróbować ;:108 no i już mam 6 różnych szczepek hibiskusowych ;:183
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Georginja- tak, wreszcie doczekałam się cudownej jesieni, pełnej kolorów chryzantem :D
Lacunosy, wiadomo, kocham je wszystkie. Ile mam odmian? Nie wiem, ale dużo ;:224

Emma1966- dziękuję. Chryzantemy skradły moje serce i teraz rządzą się w moim ogrodzie. I ten zapach...
Chyba dlatego je polubiłam, bo gdy przychodzi, październik i listopad, żadne inne byliny, już nie kwitną. A chryzantemy przedłużają sezon kwitnień nawet do grudnia ;:108

Saeyl- i to skojarzenie z cmentarzem, próbuję zmienić.
Chryzantemy zasługują na miejsce w naszych ogrodach. Bo kwitną właśnie wtedy, gdy inne rośliny, powoli już zasypiają snem...

Izary- hihi...kolejny wirus Cię dopadł?
Hmm... drobnokwiatowych odmian chryzantem jest bardzo dużo. I kolorów - cały ogrom.

Heliofitka- może wiosną się uda spotkać w Krakowie.
Przeważnie wiosną, wystawa jest większa. Większa ilość Wystawców i większy wybór roślin.
Choć, na tej wystawie krakowskiej, pierwszy raz, widziałam w sprzedaży irysy TB i SDB.

Ewa321-
hihi...mi bardzo podobają w grupach, posadzone. Jak wcześniej pisałam, planuję kolejne kompozycje z nich.

Deissy-
chryzantemy uwielbiają słońce. I trzeba je uszczykiwać od połowy maja do końca czerwca (późne odmiany do połowy lipca). Przynajmniej 3 razy - w przerwach, co dwa tygodnie.
A potem...pozostaje czekać na wrzesień, październik, listopad... To prawie trzy miesiące ich kwitnienia...
U mnie w większości - rosną na polu ornym ;) Ale mam je też na skalniaku (będę ich tam więcej chciała posadzić) i kolejne rabaty w planach.

Kelpie- Masz całkowitą rację. Ja uwielbiam te wystawy. Zawsze dowiem się coś ciekawego i...te swobodne rozmowy o roślinach.
Zrozumienie Innych Osób zakręconych na punkcie kwiatów... po prostu trzeba tam być, by poczuć "atmosferę".
To dopiero wczesne odmiany chryzantem zakwitły...teraz kolejne rozkwitają...

A hoje kocham wszystkie, najbardziej jednak lacunosy i drobnoliścienne.

Iwek- dla mnie jesień, nawet deszczowa jest teraz kolorowa... Wystarczy, że spojrzę w stronę rabat z chryzantemami...a tam tyle kolorów, zapachów...

Bejka1970- jak się cieszę, że mnie Znalazłaś.
Zapraszam no kolejne zdjęcia chryzantem :D

Kasia24- jak to fiołek...piękny :D Ale rzeczywiście ...ta odmiana przykuwa wzrok. Na żywo wygląda na "plastikowy" kwiat. Cacuszko ;:167

Nowapasja- Masz rację...już jesień.
Choć, patrząc na termometr, to lato mamy. Dziś, u mnie w południe było +25 stopni. Normalnie w lipcu tak wysokiej temperatury u mnie nie było (cały lipiec padał deszcz, były powodzie i ciągłe podtopienia)

Illonka- na pewno zakwitnie. Ta odmiana dość szybko zakwita, u mnie chyba sadzonka miała około 5 m-cy, jak zakwitła pierwszym kwiatem.

Maadro- tak to właśnie wygląda... jak się ma pasję życia. Po prostu się kocha to, co się robi. Wystarczy oddać serce... a potem wszystko samo się układa.

Sezon 2015...mam nadzieję, będzie udany. I będzie się sporo u mnie działo. Być może poznamy kwitnienia moich siewek liliowcowych, skrętnikowych. Może będą kolejne debiuty hojowych kwitnień. O fiołkach nie wspominając.
I całej rodzinie ostrojowatych...

Blueberry- i aż żal, że tak daleko Mieszkasz. Miałabym profesjonalną sesję zdjęciową moich chryzantem. A spacer wśród nich, gdy wszędzie wokół roje motyli i innych owadów...to czysta przyjemność :D
Hoho...Szalejesz z hibiskusami - jestem ciekawa efektów zapylania.
Bo, ja, jak na razie wysiałam około 20 różnych krzyżówek skrętnikowych. w tym najważniejsżą krzyżówkę - skrętnika variegata.
Ależ jestem ciekawa, czy siewki odziedziczą gen "variegata". Wnet się przekonamy...

Chodząc, po Waszych watkach...zauważyłam, że Niektórzy z Was, już się Przygotowują na sezon 2015. I dobrze - nie ma to, jak planować do przodu.
Ja już sezon 2015 rozpoczęłam wysiewami skrętników.
Ale, teraz przecież ogród najważniejszy. Przygotowanie go do zimy pochłania "czas".
Ja...sięgam wzrokiem nieco dalej... myślę już o sezonie 2016, a jak...
Zobaczcie, tu powstanie moje nowe irysowisko, być może na tym miejscu...urosną i zakwitną pierwsze, moje siewki irysowe:

Obrazek

I siewka skrętnikowa z rodzicem... ( Hotogisu - po lewej stronie; moja siewka - po prawej stronie). Widać podobieństwo...

Obrazek

I kolejne portrety chryzantem...ja się nie mogę im oprzeć...a Wy?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posadzone różne odmiany obok siebie też dają ciekawy efekt dla oglądającego...
Na zdjęciu poniżej (żółta) Solar Bis w otoczeniu z pomarańczową karłową...

Obrazek

Oczywiście będzie więcej zdjęć...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak widzę ten zaorany kawałek ciśnie mi się na usta"tu na razie jest ściernisko ,ale będzie ..." a chryzantemy mistrzostwo świata :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj justus27, chryzantemom nie można się oprzeć, bo są tak różnorodnie cudne tak samo jak dalie. Planowanie to jest to co tygryski lubią najbardziej.. i zakładanie rabat też :wink: Trzymam kciuki za irysy :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”