Wino z winogron
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 7
- Od: 8 paź 2014, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Rurka jest w gumowym korku. Ten 1kg cukru wsypać bezpośrednio do baniaka czy go rozpuścić w jakiejś ilości wody np. 1:1
Re: Wino z winogron
No jeśli korek szczelnie zamyka gąsior, zas w korku jest rurka z wodą, to powinienies widziec, jak ta woda jest wypychana w gore a potem spada. Temu towarzysz odgłos bulknięcia. jeśli tego nie widzisz, ani nie slyszysz, to raczej drozdze ci nie ruszyly.
-- 8 paź 2014, o 17:26 --
Proszę, tu masz pokazane, jak powinna wygladac gulgocząca rurka:
https://www.youtube.com/watch?v=9tH_XXannm0
jeśli ani razu tego nie zaobserwowales, to winko jeszcze nie pracuje
-- 8 paź 2014, o 17:26 --
Proszę, tu masz pokazane, jak powinna wygladac gulgocząca rurka:
https://www.youtube.com/watch?v=9tH_XXannm0
jeśli ani razu tego nie zaobserwowales, to winko jeszcze nie pracuje
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 7
- Od: 8 paź 2014, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Bulgoce, że aż miło - wody nie miałem nalanej w rurkę . To mam dodać teraz ten cukier (1kg) czy jeszcze czekać ?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4069
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Wino z winogron
Dwa posty wyżej to napisałam. Odlać z baniaka a nie wsypywać do baniaka. Ewentualnie do małej ilości wody - 0,5-1l wsypać cukier, zagotować, rozpuścić i po wystygnięciu wlać syrop do baniaka.odlać sok i w nim rozpuścić cukier
Re: Wino z winogron
Najlepiej jakbys kupil juz ten cukromierz, to bedziesz wiedzial czy masz juz dosypywac czy nie.
A cukier jak mowią: gotujesz wode, do gotujacej wody wrzucasz cukier i jak ostygnie do gosiora. Zazwyczaj cukier rozpuszcza sie w polowie wody, czyli 1kg cukru rozpusci sie po dluzszym machaniuj w pol litrze wrzacej wody
A cukier jak mowią: gotujesz wode, do gotujacej wody wrzucasz cukier i jak ostygnie do gosiora. Zazwyczaj cukier rozpuszcza sie w polowie wody, czyli 1kg cukru rozpusci sie po dluzszym machaniuj w pol litrze wrzacej wody
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 7
- Od: 8 paź 2014, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Kupiłem dzisiaj cukromierz. Wyszło -3.
Re: Wino z winogron
No jak -3 to wypadaloby już dodać cukru
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 7
- Od: 8 paź 2014, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Wg wcześniejszej rady zostało dodany 1kg cukru w 1/2l wody. To było przed zakupem cukromierza. Teraz mam czekać, aż przestanie "bąblować"
Re: Wino z winogron
Czyli mam rozumiec, ze po dodaniu 1kg cukru wyszlo ci minus 3? No to musisz jeszcze dodać minimum 1kg
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 7
- Od: 8 paź 2014, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Tak było -3. Dzisiaj mija 7 dzień. Sprawdziłem cukromierzem - jest na 0 - czerwone pole.
Re: Wino z winogron
Ratujcie. Jestem poczatkującym winiarzem. Zgniotlam winogrona cimne, nic nie dodalam mieszalam codziennie. Minął tydzień. Czy to co mam w skoku jest zepsute? Prosze o pomoc a nie krytykę. Ratować czy wyrzucic?
Re: Wino z winogron
@molski, rozumiem, ze masz 0 po dodaniu drugiej porcji cukru?
Ja robie winko z winogron wg przepisu:
10kg winogron
5kg cukru
5l wody
Cukier jednak nalezy dawkowac w zaleznosci od winogron. W zeszlym roku, zuzylem przepisowe 5kg, w tym roku juz widze ze zuzyje mniej, bo mialem bardzo slodkie winogrona. Dlatego cukromierz to bardzo ważna rzecz.
jeśli masz teraz BLG0 to jak nic musisz jeszcze dodac cukru. jeśli zas samego soku miales 20l, to cukru w sumie bedziesz musial zapewne dodac wiecej niz wspomniane przeze mnie 5kg
@Etna no ale bulga ci coś? Zatkalas to korkiem z rurką z wodą? Dodalas w ogole drozdze czy liczylas na drozdze naturalne z winogron?
Ja robie winko z winogron wg przepisu:
10kg winogron
5kg cukru
5l wody
Cukier jednak nalezy dawkowac w zaleznosci od winogron. W zeszlym roku, zuzylem przepisowe 5kg, w tym roku juz widze ze zuzyje mniej, bo mialem bardzo slodkie winogrona. Dlatego cukromierz to bardzo ważna rzecz.
jeśli masz teraz BLG0 to jak nic musisz jeszcze dodac cukru. jeśli zas samego soku miales 20l, to cukru w sumie bedziesz musial zapewne dodac wiecej niz wspomniane przeze mnie 5kg
@Etna no ale bulga ci coś? Zatkalas to korkiem z rurką z wodą? Dodalas w ogole drozdze czy liczylas na drozdze naturalne z winogron?
Wino z czarnych winogron- proszę o poradę...
Witam.., kochani 14 kg. czarnych winogron po zgnieceniu umieściłem w beczce 25 litrowej, rozpuściłem 3 kg cukru w przegotowanej wodzie i po ostudzeniu wlałem do winogron do beczki. Dopełniłem przegotowaną wodą pozostawiając troszkę przestrzeni (ok.10 cm. ). Po dwóch dniach w rurce zaczęło bulgotać. po trzech tygodniach spróbowałem, że jest za mało śłodkie i w obawie przed zepsuciem nadebrałem trochę podgrzałem lekko i rozpuściłem jeszcze 1 kg. cukru. Winko zaczęło ponownie bulgotać , lecz po tygodniu ustała fermentacja.Raz na 4-5 minut troszkę zabulgotało.Wywaliłem wytłoki wyciskając je dokładnie.Wszystko (ok. 18-20 litrów wlałem do nowej beczki,zmierzyłem zawartość alkoholu i wychodzi mi 5%, czy to dlatego, że za krótko, albo, że bez drożdży ? Włożyłem rurkę i nie robi w ogóle, a jest dość słodkie, chociaż chciałem wytrawne.Mam pytanie, czy po sklarowaniu będzie trochę więcej procent ?, czy konieczna jest ponowna, dalsza fermentacja i jak to zrobić ? Próbowałem to winko, to czuję że gazuje trochę, da się jeszcze je uratować ?Pomóżcie proszę...-waldi
Kochajmy kwiaty i zwierzeta, one potrafia dac serce za serce - Ludzie nie zawsze...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje
Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje
Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...