Zakątek Annes cz4...złota jesień...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakątek Annes cz4...złota jesień...

Post »

Novalis to chyba tegoroczny hit, bynajmniej u mnie. Piękna róża i tak niezawodnie kwitnie. Same pozytywne opinie znajduję, i jak tu nie kupić jej :wink: Do tego Artemis, Hot Chocolate i apetyt rośnie dosłownie i w przenośni.
Hortensja z wrzosem wygląda pięknie, zestawienie drobnego z dużym, zgrabny duet :wink:

Jak tam zdrowie małego pacjenta? Chyba w całym kraju jakiś upierdliwy wręcz wirus panuje, moja siostrzenica 1,5 tygodnia na antybiotyku była, bo też gorączki nie można było zbić, do tego okropny kaszel. Mutują się te wirusy i biedne dzieci męczą się. Zdrówka życzę ;:333
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dziś z rana pochmurno,nadal nie ma deszczu,a roślinki bardzo go potrzebują.
Mam jeszcze sporo cebul do posadzenia,czosnki i jedne tulipany wsadzone do gruntu...a gdzie cała reszta?
Mój synuś po wczorajszej bardzo wysokiej gorączce dziś przespał całą noc.Ostre zapalenie gardła potrafi umęczyć ;:185
Na szczęście dziś rano nie miał temperatury i pojawił się uśmiech na buźce ;:333
Może w piątek pojadę na choćby dwie godzinki,wiem,że to mało,ale lepszy rydz niż nic ;:224

Maju synuś ma się lepiej, dziękuję.....czekałam na zbicie gorączki,umęczył się ...teraz ulga ;:108
Novaliski masz dwie? Wow super,ja pewnie jeszcze jedną dokupię,bo podoba mi się przeokrutnie ;:333
Ja mam problem,aby różę posadzić w półcieniu,wszędzie u mnie słońce albo z tyłu domku cień ;:224
Oj tak Ty to potrafisz pięknotki wyszukać,ciekawe,czy ją dorwiesz w swoje łapki?

Aniu lubię róże,które bogate są w kiście kwiatów ;:108 Z daleka je widać,potrafią zrobić wrażenie ;:333
W tym roku LO mnie nie zachwycił tak jak w poprzednich latach,zobaczę za rok jak się będzie sprawował,bo jeśli się nie poprawi to na jego miejsce miskanta posadzę ;:124

Grażynko u jednych ładnie rośnie Elfe np,a u mnie zginęła bezpowrotnie...polegam na obserwacji własnej,nie wszystkie róże chwalone na forum zachowują się dobrze w każdym ogrodzie.Zauważyłam też,że po 5 latach można stwierdzić,która róża jest terminatorem.
U mnie to Piano,Artemis,First Lady,Charles Austin,Theresa Bugnet...i jeszcze kilka innych.

Alana Novalis przoduje jak na razie w moim rankingu wraz z Artemisem ;:333 Mam nadzieję,że za rok znów będę mogła je chwalić.
Kiedyś zachwałałam Chippendale,jednak po ostrej zimie dwa mi wypadły.Kupiłam następnego i daje radę ;:333
Hot Chocolate to młoda róża,pierwszy rok u mnie,raz zimowała,dziś też ma pąki...i ten kolorek trudny do opisania niby to brązowy,niby czerwony....taki rudy...no piękny ;:167
Natura potrafi sprezentować piękne połączenia,od których trudno oderwać oczy....lubię ciepłą jesień i właśnie te barwy,które zmieniają się z każdym dniem ;:170
Synuś mój kochany ma się lepiej,już jestem spokojniejsza,gorączka nie chciała zejść,ale odpowiedni lek,okłady na czoło i mamusina miłość pomogła ;:167 Dziękuję...również życzę zdrówka dla Twojej siostrzenicy...no tak sezon się zaczął...czas witaminy łyknąć.
Kupiłam w aptece ImmunoUP z beta-glukanem,co roku łykam ;:333

Zdrówka i ciepłych dni życzę ;:3

Aronia poczerwieniała...

Obrazek

Rubrum koło Hot Chocolate...niedługo ją wykopię i spróbuję przezimować na balkonie wraz z powojnikami...

Obrazek

First lady już nie blada,a różowa...

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rację Aniu.
Też to zauważyłam.
Jedne odmiany lubią wilgotną ziemię, żeby nie powiedzieć mokrą a inne bardziej suchą.
Swoje testuję już trzeci sezon a ten u mnie niezwykle dający w kość różom i nie tylko.
Zachwycona jestem różami Warnera, które u mnie do dzisiaj są zdrowiuteńkie i nadal tworzą pąki i kwitną.
Podczas kiedy inne niby terminatorki są już całkiem łyse, choć w zeszłym sezonie były zdrowe do końca sezonu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Miło, że First Lady bezproblemowa, bo planuję ją k i e d y ś mieć :heja . Już kilka lat temu oczarowały mnie jej kwiaty i zauroczenie, z tego, co czytam, ma szansę przerodzić się w coś więcej ;:167 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażynko masz rację ja również jestem pod wrażeniem róż Warnera bez jednej plamki i takie róże powinny być w ogrodzie .Nie potrzebują żadnych zabiegów z naszej strony prócz nawożenia .Po mimo ,ze sadzonki lichutkie zdawałoby sie ,że nie przeżyją one jednak poszalały .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ja mam LO pierwszy raz, także nie był od razu kzraczkowaty,Kwitł średnio,ale i tak cieszył.może na drugi rok, wypięknieje ?? zobaczymy :wink:
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Jakie piękne i zdrowe liście ma Twoja Hot Chocolate ;:138 , u mnie zostaly same badyle. :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Widziałam Hot Chocolate u Justynki na zywo. Bardzo mi się spodobała. Tak samo jak Moonstone.
Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć tych róż.
Szkoda
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Aniu, to Hot Chocolate jak prawdziwa czekolada, w zależności od dodatków zmienia odcień ;)
Wspominasz o zimowaniu na balkonie, jak sobie radzą u Ciebie klematisy? U mnie dwa już poległy po balkonowej zimie (mimo odpowiedniego zabezpieczenia, baa nawet doniczkę drewniana z wewnętrzną osłoną antymrozową tato mi skonstruował :wink: ). Po tych dwóch próbach zrezygnowałam z tych roślin, zwłaszcza, że winobluszcz bez problemu rośnie już wiele lat w plastikowej donicy bez okrycia itp.

P.S. Dobrze,że synuś już lepiej się czuje, kurujcie się, bo zapowiadają piękny weekend, zresztą dzisiaj już gorąco było :)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Pięknie kwitną Twoje różyczki ;:108 jak w pełni lata.
Artemis i Novalis jak zwykle niezawodne...to ;:167 różyczki.
Swoją Hot Chocolate wsadziłam do gruntu i powypuszczała dużo młodych listeczków.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Październik ciepły,słoneczny,oby trwał jak najdłużej ;:3 Przedwczoraj pojechałam na działkę z mamcią,wkopałam część cebul tulipanów, hiacynty,krokusy...reszta czeka na chłodniejsze dni...
Martwiłam się gdzie ja posadzę nowe różyczki,które niedługo dojadą...ale już wiem,razem wymyśliłyśmy,że na miejscu stokrotek afrykańskich,które marnie u mnie rosną.

Grażynko ja wiem,że kilka róż corocznie dostaną plamy,szkoda,bo mają tylko ładne kwiaty,ale liście okropne.Nalezą do nich William Scheakspeare,Jaciuaes Cartier,Hercules...nie mam do nich cierpliwości.Oczywiśćie to wszystko się dzieje w drugiej połowie lata ;:124
Po trzech latach można stwierdzić,czy dana róża jest zdrowa,czy do odstrzału ;:108

Anula First Lady mam dwie,jedna ta starsza już przekwitła,ale za to ta młodsza ma jeszcze kwiaty ;:333 Lubię tę różę,wciąż kwitnie.

Jadziu a gdzie można nabyć róże Warnera? Próbowałam szukać w necie :oops:

Anabuko swojego LO nie przycinałam mocno na wiosnę,może dlatego tak się rozszedł na boki.Na wiosnę planuję niżęj go przyciąć,może zbuduje bardziej zwarty krzak ;:224

Aniu Hot Chocolate zdrowa,ale kilka na samym dole listków oberwałam.Mimo to w tym roku jest to jedna z lepszych róż,wciąż tworzy pąki

Gosiu fajnie,kiedy można zobaczyć na żywo róże,Hot Chocolate jest z niemieckiej szkółki ;:108 Na Moonstone też ostrzyłam ząbki...

Alana moje powojniki jak na razie zimują na balkonie.Ja ich niczym nie okrywam :oops: Mam ściankę z jednej strony,może dlatego?
Poza tym zima nie była sroga.W tym roku przybyły mi 3 nowości clematisów z pełnymi kwiatami.Troszkę żałuję,że się na nie skusiłam,mogłam kupić żelazne odmiany np bylinowe lub włoskie,ale kupowałam wtedy oczami.Teraz obawiam się,czy przeżyją.
Tym razem okryję je agrowłókniną. Dobrze jest postawić donicę na styropianie ;:108
Winobluszcz hmm może i ja pomyślę?

Dorotko Artemis gubi ostatnie płatki,ale długo cieszył mnie swoimi kwiatami.Hot Chocolate jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa ;:333

Lions Rose nareszcie zobaczyłam ją w pełnej krasie,pokazała swoje lico ;:333

Obrazek

Obrazek

Maria Theresa do mrozów potrafi trzymać kwiaty ;:333

Obrazek

William Morris kłania się ponownie...

Obrazek

The Weedgwood Rose

Obrazek

Artemis

Obrazek

Novalis w całości,a obok trawa Rubrum ;:167

Obrazek

Obrazek

Jude The Obscure w pąku

Obrazek

Powojnik Justa postanowił mnie uraczyć jednym kwiatkiem ;:138

Obrazek

Trawa Roltsilber

Obrazek

Koniczynka z jesiennym tłem

Obrazek

Wrzosy

Obrazek

Do tej pory nie zauważyłam,że hosty o tej porze roku mogą być piękne,dopóki nie zobaczyłam ich u Wandzi ;:167

Obrazek

Wszystkim życzę miłego weekendu,ciepełka ;:3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lions Rose jest ;:215 tak samo Mariatheresia. Cieszę się, że zamówiłam obie te różyczki.
A co możesz napisać o William Moris?
Jeśli chodzi o Jacques Cartier, to mój jest u mnie od 2012r...zdrowy przez te wszystkie sezony, bez żadnej plamki do tej pory. Piszesz, że u Ciebie łapie plamistość... Zastanawiam się czy stanowisko coś mu nie pasuje czy może słabsza sadzonka ;:131 Mój za to nie powala kwitnieniem i krótko utrzymują się kwiaty.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko William Morris ma super kwiaty,duże i pachnące,upakowane płatkami,ale sam pokrój krzaka jest nie do ujarzmienia,rośnie sobie jak chce.Raz wypuści krótszy pęd,innym razem dwumetrowy i tak sobie zwisa.Mi to nie przeszkadza,bo rośnie sobie nad oczkiem i zagląda do lustra wody ;:224 Jest zdrowy,w tym roku nie ma ani jednej plamki ;:333
Gdzie zamawiałaś Dorotko Lionsa?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”