Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ahmet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2014, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak wygląda teraz moja rodzynkownia.Oby jak najwięcej rodzynków zdążyło dojrzeć.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja uzbierałam dziś pół wiaderka owoców rodzynka, na więcej nie starczyło mi cierpliwości :?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku po raz kolejny uprawiałem odmianę Aunt Molly's, plon wydała jak zwykle ogromny. Jednak mi w tym sezonie jakoś przeszła ochota na rodzynki, nie cieszyły się też dużym zainteresowaniem wśród domowników :roll:
Zaczynam też odczuwać negatywne aspekty związane z ich kilkuletnią uprawą - przez cały sezon pojawiało się mnóstwo uciążliwych samosiewów :? Ale w przypadku rodzynka niskiego te samosiewy owocują i dojrzewają niewiele później od sadzonych, chyba chcąc nie chcąc będę je miał na warzywniku 8-)
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

To wyślij nasionka na Akcję wymiany nasion - duużo ;:65
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaki miechunka powinna mieć kolor przy zbiorze? Zebrałam wczoraj 2 żółte sztuki, które przerosły mieszek. Zdziwiłam się trochę, bo zawsze kiedy mama zamawiała catering, był na górze przyozdobiony właśnie miechunką, tyle, że moja jest duuużo większa od tej z cateringu i nie pomarańczowa, tylko żółta.
Czy coś jest nie tak czy to jest po prostu inna odmiana?
Pozdrawiam, Gosia:)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

To pewnie miechunka pomidorowa. A pomarańczowa jest inna miechunka - rodzynek brazylijski (mały, słodki).
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Miechunki pomidorowej nie je się na surowo i zbiera się ją raczej zieloną niż w pełni dojrzałą. Nadaje się do leczo, do salsa verde itp, to warzywo a nie owoc deserowy.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Tatra
50p
50p
Od: 11 lip 2013, o 17:45

Post »

U mnie wszystko jeszcze zielone. Nie wiem czy zdążą dojrzeć.
Pozdrawiam serdecznie.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Bixxx pisze:Miechunki pomidorowej nie je się na surowo i zbiera się ją raczej zieloną niż w pełni dojrzałą. Nadaje się do leczo, do salsa verde itp, to warzywo a nie owoc deserowy.
Bixxx, a jakie są ku temu przeciwskazania?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Nie wiem czy ma jakieś "trucizny", ale na surowo jest po prostu ohydna ;) W sałatkach/sosach czy zupach - rewelacja.
Amanita
---

Post »

Właśnie mi o to chodzi, o te "trucizny" - czy w surowym owocu jest coś szkodliwego, bo ja jem miechunkę pomidorową tylko na surowo i to w dodatku w stanie niedojrzałym i dla mnie takie są pycha :D
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Kwestia gustu - niektórzy lubią np. surowe ziemniaki. Większości ludzi miechunka pomidorowa nie smakuje na surowo, słowo ohyda używane jest tu całkiem często :lol:

Co do szkodliwości: raczej nie będą toksyczne czy to dojrzałe czy nie, ale nie udało mi się znaleźć nic na temat ewentualnej wysokiej zawartości tomatyny w niedojrzałych owocach - substancji która może spowodować poważne problemy żołądkowe. Występuje u wszystkich psiankowatych i np. nie powinno się jeść zielonych pomidorów na surowo, bo zawierają jej dużo. Gotowanie, smażenie, zalewy octowe neutralizują ją i np. przetwory (sałatka z zielonych pomidorów) są już bezpieczne.

Tak mi się skojarzyło: może brakuje Ci jakiegoś składnika skoro smakują Ci surowe tomatillo? To raczej nie jest przyjemny smak, a organizm może naprawdę wywoływać u nas różne reakcje, jeśli mu czegoś brakuje - jedna moja ciotka jako małe dziecko maniakalnie obgryzała ściany w domu ku zrozumiałej irytacji dziadka :lol: aż lekarz przepisał wapno i jej przeszło.
Zielonym do góry!!!
Amanita
---

Post »

Dojrzałe miechunki mi nie smakowały, bo były takie dziwne w smaku - już nawet nie pamiętam jak smakują, bo nie pozwalałam im całkowicie dojrzeć :wink:

Ale to też nie tak, że dobieram się do zielonych i twardych, zjadam je jak są takie ni w 5 ni w 10 :D Jeszcze niedojrzałe, ale jeszcze nie całkiem dojrzałe :)

A czy czegoś mi brakuje, że takie mi smakują - nie wiem ;:224 Może coś w tym jest. Może te niedojrzałe mają więcej żelaza, bo mam anemię i podświadomie to wyczuwam :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”