Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Toż to danie i naczynie w jednym. Bo pewnie wyjada się z tej połówki jak z miski?
A tak na poważnie, przyprawić ją czymś? i ile piec aby spaghetti było al dente? ( sorki nie mogłam się powstrzymać)
A tak na poważnie, przyprawić ją czymś? i ile piec aby spaghetti było al dente? ( sorki nie mogłam się powstrzymać)
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Oczywiściewhitedame pisze:Toż to danie i naczynie w jednym. Bo pewnie wyjada się z tej połówki jak z miski?
Zapomniałam dodać, że należy po przekrojeniu wyjąć pestki , ale to pewnie wiesz. Tylko troszkę solę i dodaję ziół w zależności od tego co mi wpadnie w ręce (tymianek, bazylia, oregano), nie za dużo bo sosy robię aromatyczne. Piekę ok.30-40min, na 180'. Masz Pyzę czy Stripetti? Ta druga bardziej mi podchodzi i ma twardszą skórkę po upieczeniu.
Kasia
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Dżem z dyni
2 litry dyni obranej i pokrojonej w drobną kostkę
2 szkl cukru
1 galaretka cytrynowa ( można dać więcej,jak lubimy ściślejszy )
1 łyzeczka kwasku cytrynowego
Dynię podlaną odrobiną wody dusimy w garnku,aż się rozgotuje na papkę Jeśli zostaną jakieś kawałki,mozna rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem. Dodajemy cukier ,kwasek i galaretkę,jeszcze kilka minut gotujemy i nakładamy gorący dżem w wyparzone słoiki i pod kocyk Zamiast "kocykowania" można pasteryzować przez kilka minut.
Dżemik jes naprawdę pyszny- ani nie pachnie,ani nie smakuje dynią.
2 litry dyni obranej i pokrojonej w drobną kostkę
2 szkl cukru
1 galaretka cytrynowa ( można dać więcej,jak lubimy ściślejszy )
1 łyzeczka kwasku cytrynowego
Dynię podlaną odrobiną wody dusimy w garnku,aż się rozgotuje na papkę Jeśli zostaną jakieś kawałki,mozna rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem. Dodajemy cukier ,kwasek i galaretkę,jeszcze kilka minut gotujemy i nakładamy gorący dżem w wyparzone słoiki i pod kocyk Zamiast "kocykowania" można pasteryzować przez kilka minut.
Dżemik jes naprawdę pyszny- ani nie pachnie,ani nie smakuje dynią.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13422
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Robiłam, jeszcze przed dodaniem galaretki z samym cukrem i cytryną ( kwasku nie uznaję ) był pyszny.
Po dodaniu galaretki był przepyszny, ale słoików jeszcze nie otwierałam.
Dynię tarłam na tarce jarzynówce, sporo trzeba ją dusić by odpowiednio zmiękła. Galaretkę dodajemy na sam koniec. Nie pasteryzujemy. Nakładamy gorące do słoików i gotowe.
Po dodaniu galaretki był przepyszny, ale słoików jeszcze nie otwierałam.
Dynię tarłam na tarce jarzynówce, sporo trzeba ją dusić by odpowiednio zmiękła. Galaretkę dodajemy na sam koniec. Nie pasteryzujemy. Nakładamy gorące do słoików i gotowe.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Miała być Pyza, nasionka z akcji ale jak zajrzałam tu http://www.krolestwogarow.pl/2013/08/dy ... -pyza.html to skórką niepodobna do tych dwóch, kształtem i owszem. To może być jakiś mieszaniec, ciekawe jaki będzie w środku?ganio4
whitedame napisał(a):
Toż to danie i naczynie w jednym. Bo pewnie wyjada się z tej połówki jak z miski?
Oczywiście
Zapomniałam dodać, że należy po przekrojeniu wyjąć pestki , ale to pewnie wiesz. Tylko troszkę solę i dodaję ziół w zależności od tego co mi wpadnie w ręce (tymianek, bazylia, oregano), nie za dużo bo sosy robię aromatyczne. Piekę ok.30-40min, na 180'. Masz Pyzę czy Stripetti? Ta druga bardziej mi podchodzi i ma twardszą skórkę po upieczeniu.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Pierwszy raz będę piekla dynie hokkaido.Czy mogłabym poprosić przepisik .Jakiej wielkosci kawałki dyni?Jakimi przyprawami posypać,i czy ma postać w tych przyprawach,czy od razu do piecyka?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2478
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Ja kroję Hokkaido w cząstki ,smaruję oliwą lub olejem ,sypię czosnkiem i ziołami prowansalskimi i po 1-3 godz "wrzucam " do piekarnika .
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Znalazłam taki przepis na dynię Tromba d'Albenga na "stronach francuskich" (skopiowałam oryginalne tłumaczenie)":
Młoda niedojrzała 30 do 40 cm długości i 3 cm średnicy cukinia są spożywane na surowo: starte lub pokrojone plastry z sosem vinaigrette. Są one bardzo popularne tagliatelle cięcia (cienkie plasterki wzdłuż) przyprawione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, solą i pieprzem, marynowane przez godzinę i posypane tartym włoskim serem.
Prawda, że "brzmi" smakowicie !
Dobrze ( ), że mi ślimaczyska kolejną napoczęły. Jutro będzie suróweczka!
Młoda niedojrzała 30 do 40 cm długości i 3 cm średnicy cukinia są spożywane na surowo: starte lub pokrojone plastry z sosem vinaigrette. Są one bardzo popularne tagliatelle cięcia (cienkie plasterki wzdłuż) przyprawione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, solą i pieprzem, marynowane przez godzinę i posypane tartym włoskim serem.
Prawda, że "brzmi" smakowicie !
Dobrze ( ), że mi ślimaczyska kolejną napoczęły. Jutro będzie suróweczka!
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Rozkroiłam pierwszą w tym roku Green Delicious, pyyychota, będą kluski serowe z dynią, mniam
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
aria, oj smaku mi narobiłaś
A podpowiedzcie mi, niedawno mróz zakończył żywot moich dwóch dyni miranda, nie były aż tak duże, wielkości piłki do koszykówki, czy takie niedojrzałe dynie można jeść?
Bo miąższ w środku ładnie pachnie, nasionka jeszcze bardzo młode. Może np. placki zrobić z takiego miąższu - jak placki z cukinii.
A podpowiedzcie mi, niedawno mróz zakończył żywot moich dwóch dyni miranda, nie były aż tak duże, wielkości piłki do koszykówki, czy takie niedojrzałe dynie można jeść?
Bo miąższ w środku ładnie pachnie, nasionka jeszcze bardzo młode. Może np. placki zrobić z takiego miąższu - jak placki z cukinii.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ja miałam zerwane niedojrzałe dynie (np jak się do nich ślimaki dobrały i by się wdało coś) - nawet pieczone w piekarniku zjadłam i były dobre. Najlepsze, że aktualnie kilka młodych na polu rośnie, więc muszę przymrozków pilnować (w nocy u mnie nawet ponad 10 stopni).
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4069
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Aria, można prosić o przepis na te kluski serowo-dyniaczane .
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja również proszę o przepis na kluski dyniowo-serowe.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona