Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 5 cz.

Post »

dotii glina im nie przeszkadza :roll:

Ja mam ten sam problem że, nieraz nie wiem co ryje. U mnie problemem są ugór i zarośla z lasem woków działki na których tętni życie na całego. Kopiec przy kopcu ,że poznaję głębszą strukturę ziemi ;:oj Wychodząc za płot zapadam się w ziemi. Jak zauważyłam one nie lubią smrodu i tłuszczu. Każdy otwór czy kopiec zalewam gnijącą papką z roślin w konsystencji budyniu dodając do tego trochę zużytego oleju ( teraz na topie są liście czarnego bzu). Nieraz wlewam kurzeniec. Bardzo się starają znaleźć nowe miejsce do rycia . Jeden otwór mam do korytarzy tylko na deszczówkę która spływa ze skarpy. Potem długo nic nie kopie po obfitych deszczach ;:138 chyba nie przepadają za umytymi korytarzami ;:306 Patrząc ile te korytarze są w stanie pomieścić wody to nieraz zastanawiam się czy nie wyprowadzić wodę z rynny w te otwory. W każdym bądź razie ,,papki" na bieżąco się sprawdzają.
Dziś rano aż się uśmiałam, robiłam obchód czy nie ma jakiegoś kopca czy nowego otworu i w pełni zadowolona że, nie mam ostrego startu z rana a tu przed samymi oczami przy krawężniku ziemia mi się podnosi ;:202 No i była szybka akcja - 2 wiadra papki się zmieściły. Jak odsłoniłam korytarz to stwierdziłam jest wg mnie dość obszerny. Chyba od lat przez walkę z ,,niepożądanymi gośćmi" mam najlepiej nawiezioną głębszą warstwę gleby :;230
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

whitedame pisze: I na przykład wchodzisz sobie po schodkach do altany z kawusią na tacy, blok kamienny Ci się zapada pod stopami i lecisz na ziemię jak długa.
To okropne! Współczuje i nie dziwię się że masz dość.

dotii -> sądzę tak jak Jolek, że glina nie stanowi problemu ;-) W takim razie może masz nornice? One robią płytkie, powierzchniowe tunele. Chociaż krety czasem też, jak są leniwe :;230 W zasadzie to możesz spróbować wsadzać /wlewać co popadnie do nory... najwyzej wyrosną kiszone ogórki :;230 A nóż coś zadziała :)

Jolek, bo pomyślę że mieszkasz obok :D Wszystko się zgadza. Ugór, zarośla, las, życie (robactw) na całego :D
Deszczówkę spokojnie możesz poprowadzić w korytarze. Chociaż podobno krety robią jakieś cuda zapadające się czy coś, nie pamiętam jak to dokładnie jest -że może jednak woda gdzieś do niego nie dopłynie. Ale korytarzy jest mnóstwo ;-) Gorzej jak są bliżej domu... -po co podnosić sobie poziom wód gruntowych?
Faktycznie lepiej ryje przed deszczem ;:124 Gorzej jak deszcz w kratkę...
Usuwam opis zalecanej - Twojej metody działania. :idea:/KaRo
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Cóż ja mam podobne doświadczenia, przez całą zimę jak było cieplej to ryły krety . Ale od wiosny spokój a dodatkowo mój kocurek zaczyna polować . Zaczyna łapać , łapie prawdopodobnie nornice, i jeszcze ostatnio złapał kreta. I znalazłam kreta którego coś wcześniej zabiło .
Pozdrawiam Anna
pop_szper
50p
50p
Od: 7 paź 2010, o 22:59

Post »

Jak nie wiadomo co ryje to najlepiej do dziurek wrzucić trutkę na szczury wcześniej nasączoną olejkiem waniliowym :), działa na 100%
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

A na co podziała ta trutka z waniliowym aromatem ?
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miałam wielką suszę i był spokój .Po pierwszych opadach deszczu krety wróciły :roll:
Kopców nie robią ,ale na rabatach wszystko unoszą, szczególnie tam gdzie rosną kwiaty ;:14
Zastawiłam moje pułapki i ;:63 cztery sztuki :heja
Przeniosłam je na drugą stronę ulicy i mam nadzieję ,że juz tu nie wrócą :)

Trutka pewnie jest na nornice

:wit
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

U mnie nornice nadal ryją, choć nie tak bezczelnie jak wcześniej. Odkąd moje koty zaczęły łowy i mam dziennie kilka myszek, nornic i innych gryzoni, których nawet nie umiem nazwać na werandzie - na ogródku jakby się uspokoiło. Nie przybywa nowych kopców i korytarzy. Mam nadzieję, że wyniosły się obok, tam gdzie spokojniej i nikt na nie nie poluje. Oby!
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Z początkiem jesieni nadchodzi dobra pora by nakarmić nornice trutką.
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

U mnie znowu się kret uaktywnił , znowu ryje . A tyle było już spokoju , muszę kocurkowi przemówić do rozsądku i żeby tego kreta złowił . Albo jakoś kreta zlikwidować
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

U mnie znowu nowe kopce, tym razem przy kompoście, czyżby gryzoń szykował sobie domek na zimę przy jadłodajni?
Koty dzielnie pracują, wczoraj znowu znalazłam 2 nornice, karczownika! i dwie małe szare myszki. Niestety gryzonie rozmnożyły się na potęgę i musiałabym mieć z 50 kotów, żeby to wszystko wyłapać.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
sadrak
50p
50p
Od: 16 mar 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u nas zaczęły ryć nornice lub karczowniki (ilość i tempo pojawiających się korytarzy była przerażająca) ale... pojawił się tchórz i się skończyło. Uciecha była przez kilka dni dopóki nie zaczął polować pod tarasem i nie oznaczył go sobie jako swojego terenu... Przez kolejne dwa tygodnie smród był taki że już mi by nawet nornice nie przeszkadzały :D .
Coś za coś...
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Proponuję adoptować koty.Mam 5 sztuk, w tym jeden malutki.Zero mysz, szczurów, nornic, nawet krety łapią...
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Na koty polują lisy i kółko się zamyka :D problem gryzoni i ,,ryjących" zostaje :wink:
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”