Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Ludwik,Błażej Serdeczne dzięki za odpowiedź.KaLo .Mam za mało postów.Nie mogę Ci odpowiedzieć na PW.Jeśli możesz podać adres poczty to poproszę .Pozdr.J
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joneska, forumowicze w zdecydowanej większości to bardzo uczynni ludzie, jak nie załapiesz się na megagrona z akcji, na pewno ktoś Ci podeśle nasiona. Ja zawsze przecieram nasiona na plastikowym sitku gąbką i nigdy nie mam problemów ze wschodami.
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak masz rację.Już doświadczam uczynności forumowiczów.Niestety nie mogę jeszcze wysyłać -odpowiadać na wiadomości na PW aby podać adres.Muszę mieć 22 merytoryczne posty ale to już niedługo.Proszę o wyrozumiałość .Moje nasionka przecierane przez sito zostały poddane parę dni temu próbie kiełkowania.Dzisiaj mogę powiedzieć ,że próba się powiodła.Zobaczyłam kiełki czyli jest ok.Są to nasiona Sanmarzano i bardzo dobre do kanapek jakieś NN ( mod..jokaer),.Jeśli ktoś chętny to mogę wysłać.Pozdr.
arachne
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2014, o 21:22

Post »

[quote="ekopom"]Bezpieczniej dla nasion jest, gdy wrzucimy nasiona do wiadra wody i tam pognieciemy...quote]
Do WIADRA wody ;:oj Rozbawiło mnie to. A tak na poważnie, to z pewnością sitko wystarczy :D
A co do megagroniastego to w smaku jest wg mnie pyszny!! Najlepiej jakby owoc był większy ;:224 Postaram się wysłać na akcję :)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A moim zdaniem truskawkowy jest lepszy ;:108 Choć megagron też niczego sobie ;:333 A pod względem wielkości gron żaden pomidor mu nie podskoczy ! ;:215
Ostatnio doszłam do wniosku,że Opałka to bardzo dobry w smaku pomidor. Jest słodki z niewielką nutą kwasku i do tego bardzo mięsisty.San Marzano jak dla mnie nie nadaje się do jedzenia na świeżo. Wiecej go nie sadzę. Wracam do mojego sprawdzonego Italian Roma do suszenia + Opałka na przecier ;:333

Joneska pakuj,chętni sie znajdą :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
arachne
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2014, o 21:22

Post »

Czyli kolejny pomidor do wypróbowania - truskawkowy :D Miałam żółtą gruszkę (kilka krzaczków) i smaku to to pomidora nie miało - żadnego nawet smaku! Krzaki porosły, ładnie wyglądały i tyle, a i jeszcze jedne z pierwszych złapały ZZ. Gdybym nie widziała co jem, to w życiu nie powiedziałabym, że to pomidor... do dekoracji za to idealny.
Z koktajlówek miałam jeszcze malinowego kapturka - nasionka ze sklepu. Miał być wysoki, aaaa w rzeczywistości karzełek. W smaku "może być".
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

krynka pisze: Choć megagron też niczego sobie ;:333 A pod względem wielkości gron żaden pomidor mu nie podskoczy ! ;:215
U mnie większe grona miały Yellow Pearshaped, Złoty Deszcz i jakiś koktajlowy NN podobny do koralika.

Arachne:
Z kolei moje żółte gruszeczki były bardzo smaczne, pomidorowe, smakowały jak typowa koktajlówka.
Nie mają grubej skóry, o której wielu z Was pisało.
Do tej pory mam kilka krzaków, które wciąż owocują i ani śladu ZZ, choć jeden stykał się długo z zainfekowanym Black Krimem, którego wczoraj wywaliłam.

Może mój to jakieś rozszczepienie? Bo w gronach trafiają się owoce od typowej gruszeczki do jajowatego. I smak nie pasuje mi do opisów z FO.
W każdym razie, posyłam go na akcję, wczoraj spakowałam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Megagroniasty i winogronek.Takie są moje typy,jeśli chodzi o koktajlówki.Kolejność przypadkowa.Najsmaczniejszy w tym roku ,to K 131.Wspaniale słodki,mięsisty ,z nutką kwasu,rewelacja.Zobaczymy jak z plennością w następnym sezonie,bo w tym było tak sobie.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Laryssa11 pisze:
krynka pisze: Choć megagron też niczego sobie ;:333 A pod względem wielkości gron żaden pomidor mu nie podskoczy ! ;:215
U mnie większe grona miały Yellow Pearshaped, Złoty Deszcz i jakiś koktajlowy NN podobny do koralika.
Miałaś jakieś trefne nasiona. Megagron powinien mieć mega, mega duże grona - stąd ta nazwa.
Mam nadzieję, ze wszyscy wysyłający nasiona Megagrona na akcję wysyłają tylko z takich osobników, a nie z wyrodzonych sztuk.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Ale mój megagron miał wielkie grona. Po minimum 50 - 100 owoców. Tylko wyżej wspomniane miały jeszcze więcej.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Laryssa! Pokaż zdjęcie Twoich Mega-yellow-pearsped bo byłby to ciekawy widok. Miałam te pomidory, miały ładne grona ale nie umywały się do Megagrona, dlatego jestem ciekawa Twoich.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Postaram sie zrobić, ale to juz koncówka sezonu i na gronach wiele nie zostało.Obrazek
Tu jest zdjęcie z lata, jak kwitł dopiero. W miarę dojrzewania owoców na gronach kwitły nowe kwiatki, więc ostatecznie było więcej owoców, niż wynikałoby z tego zdjęcia. Teraz, mimo zebrania ogromnej ilości pomidorków, grona nadal kwitną i wiążą. Ogłowiłam na początku sierpnia. Będę je trzymać póki nie padną.
Oprócz 3 krzaków pod folią, miałam jeden w gruncie, też miał takie grona, ale wolniej dojrzewał, no i jak wszystkie gruntowe nie przetrwał ostatnich przymrozków.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

krynka pisze:San Marzano jak dla mnie nie nadaje się do jedzenia na świeżo. Wiecej go nie sadzę.
Bo to jest pomidor do suszenia i na keczup i sos do pizzy. Świetnie sprawdza się również w zapiekankach ;:3
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”