Wszystko o pomidorach cz. 9
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Ludwik,Błażej Serdeczne dzięki za odpowiedź.KaLo .Mam za mało postów.Nie mogę Ci odpowiedzieć na PW.Jeśli możesz podać adres poczty to poproszę .Pozdr.J
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joneska, forumowicze w zdecydowanej większości to bardzo uczynni ludzie, jak nie załapiesz się na megagrona z akcji, na pewno ktoś Ci podeśle nasiona. Ja zawsze przecieram nasiona na plastikowym sitku gąbką i nigdy nie mam problemów ze wschodami.
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak masz rację.Już doświadczam uczynności forumowiczów.Niestety nie mogę jeszcze wysyłać -odpowiadać na wiadomości na PW aby podać adres.Muszę mieć 22 merytoryczne posty ale to już niedługo.Proszę o wyrozumiałość .Moje nasionka przecierane przez sito zostały poddane parę dni temu próbie kiełkowania.Dzisiaj mogę powiedzieć ,że próba się powiodła.Zobaczyłam kiełki czyli jest ok.Są to nasiona Sanmarzano i bardzo dobre do kanapek jakieś NN ( mod..jokaer),.Jeśli ktoś chętny to mogę wysłać.Pozdr.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 sty 2014, o 21:22
[quote="ekopom"]Bezpieczniej dla nasion jest, gdy wrzucimy nasiona do wiadra wody i tam pognieciemy...quote]
Do WIADRA wody Rozbawiło mnie to. A tak na poważnie, to z pewnością sitko wystarczy
A co do megagroniastego to w smaku jest wg mnie pyszny!! Najlepiej jakby owoc był większy Postaram się wysłać na akcję
Do WIADRA wody Rozbawiło mnie to. A tak na poważnie, to z pewnością sitko wystarczy
A co do megagroniastego to w smaku jest wg mnie pyszny!! Najlepiej jakby owoc był większy Postaram się wysłać na akcję
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moim zdaniem truskawkowy jest lepszy Choć megagron też niczego sobie A pod względem wielkości gron żaden pomidor mu nie podskoczy !
Ostatnio doszłam do wniosku,że Opałka to bardzo dobry w smaku pomidor. Jest słodki z niewielką nutą kwasku i do tego bardzo mięsisty.San Marzano jak dla mnie nie nadaje się do jedzenia na świeżo. Wiecej go nie sadzę. Wracam do mojego sprawdzonego Italian Roma do suszenia + Opałka na przecier
Joneska pakuj,chętni sie znajdą
Ostatnio doszłam do wniosku,że Opałka to bardzo dobry w smaku pomidor. Jest słodki z niewielką nutą kwasku i do tego bardzo mięsisty.San Marzano jak dla mnie nie nadaje się do jedzenia na świeżo. Wiecej go nie sadzę. Wracam do mojego sprawdzonego Italian Roma do suszenia + Opałka na przecier
Joneska pakuj,chętni sie znajdą
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 sty 2014, o 21:22
Czyli kolejny pomidor do wypróbowania - truskawkowy Miałam żółtą gruszkę (kilka krzaczków) i smaku to to pomidora nie miało - żadnego nawet smaku! Krzaki porosły, ładnie wyglądały i tyle, a i jeszcze jedne z pierwszych złapały ZZ. Gdybym nie widziała co jem, to w życiu nie powiedziałabym, że to pomidor... do dekoracji za to idealny.
Z koktajlówek miałam jeszcze malinowego kapturka - nasionka ze sklepu. Miał być wysoki, aaaa w rzeczywistości karzełek. W smaku "może być".
Z koktajlówek miałam jeszcze malinowego kapturka - nasionka ze sklepu. Miał być wysoki, aaaa w rzeczywistości karzełek. W smaku "może być".
U mnie większe grona miały Yellow Pearshaped, Złoty Deszcz i jakiś koktajlowy NN podobny do koralika.krynka pisze: Choć megagron też niczego sobie A pod względem wielkości gron żaden pomidor mu nie podskoczy !
Arachne:
Z kolei moje żółte gruszeczki były bardzo smaczne, pomidorowe, smakowały jak typowa koktajlówka.
Nie mają grubej skóry, o której wielu z Was pisało.
Do tej pory mam kilka krzaków, które wciąż owocują i ani śladu ZZ, choć jeden stykał się długo z zainfekowanym Black Krimem, którego wczoraj wywaliłam.
Może mój to jakieś rozszczepienie? Bo w gronach trafiają się owoce od typowej gruszeczki do jajowatego. I smak nie pasuje mi do opisów z FO.
W każdym razie, posyłam go na akcję, wczoraj spakowałam.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Megagroniasty i winogronek.Takie są moje typy,jeśli chodzi o koktajlówki.Kolejność przypadkowa.Najsmaczniejszy w tym roku ,to K 131.Wspaniale słodki,mięsisty ,z nutką kwasu,rewelacja.Zobaczymy jak z plennością w następnym sezonie,bo w tym było tak sobie.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Miałaś jakieś trefne nasiona. Megagron powinien mieć mega, mega duże grona - stąd ta nazwa.Laryssa11 pisze:U mnie większe grona miały Yellow Pearshaped, Złoty Deszcz i jakiś koktajlowy NN podobny do koralika.krynka pisze: Choć megagron też niczego sobie A pod względem wielkości gron żaden pomidor mu nie podskoczy !
Mam nadzieję, ze wszyscy wysyłający nasiona Megagrona na akcję wysyłają tylko z takich osobników, a nie z wyrodzonych sztuk.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Ale mój megagron miał wielkie grona. Po minimum 50 - 100 owoców. Tylko wyżej wspomniane miały jeszcze więcej.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Laryssa! Pokaż zdjęcie Twoich Mega-yellow-pearsped bo byłby to ciekawy widok. Miałam te pomidory, miały ładne grona ale nie umywały się do Megagrona, dlatego jestem ciekawa Twoich.
Moje nowe imię Szansa
Postaram sie zrobić, ale to juz koncówka sezonu i na gronach wiele nie zostało.
Tu jest zdjęcie z lata, jak kwitł dopiero. W miarę dojrzewania owoców na gronach kwitły nowe kwiatki, więc ostatecznie było więcej owoców, niż wynikałoby z tego zdjęcia. Teraz, mimo zebrania ogromnej ilości pomidorków, grona nadal kwitną i wiążą. Ogłowiłam na początku sierpnia. Będę je trzymać póki nie padną.
Oprócz 3 krzaków pod folią, miałam jeden w gruncie, też miał takie grona, ale wolniej dojrzewał, no i jak wszystkie gruntowe nie przetrwał ostatnich przymrozków.
Tu jest zdjęcie z lata, jak kwitł dopiero. W miarę dojrzewania owoców na gronach kwitły nowe kwiatki, więc ostatecznie było więcej owoców, niż wynikałoby z tego zdjęcia. Teraz, mimo zebrania ogromnej ilości pomidorków, grona nadal kwitną i wiążą. Ogłowiłam na początku sierpnia. Będę je trzymać póki nie padną.
Oprócz 3 krzaków pod folią, miałam jeden w gruncie, też miał takie grona, ale wolniej dojrzewał, no i jak wszystkie gruntowe nie przetrwał ostatnich przymrozków.
Bo to jest pomidor do suszenia i na keczup i sos do pizzy. Świetnie sprawdza się również w zapiekankachkrynka pisze:San Marzano jak dla mnie nie nadaje się do jedzenia na świeżo. Wiecej go nie sadzę.
Kasia