Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Prawdopodobnie dlatego, że były kilkakrotnie zalane przez bardzo intensywne deszcze, bałam się dać nawóz do ziemi, nawoziłam dolistnie Florowitem, pomidory w donicach do tej pory wyglądają i owocują bardzo ładnie
Zalanie też się do tego przyczyniło niewątpliwie. Ale podejrzewam nie tylko. Niski poziom azotu i potasu wydają się świadczyć, że masz glebę bardzo przepuszczalną.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Czy można czymś poprawić strukturę ziemi, czy po prostu zostawić taką jaka jest i tylko nawożeniem doprowadzić do większej wydajności?
Nawozy zielone.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słuchajcie jak to jest z tym pobieraniem próbek? Mam samemu pobrać i zapakować pop czym wysłać próbkę do stacji badawczej czy może jakaś osoba kompetentna musi przyjechać i pobrać próbkę z mojego pola? Może wiecie jak to wygląda w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Lublinie? Niby tam jest film jak jakaś specjalna osoba pobiera próbkę.
Pozdrawiam Paweł
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Słyszałam, że do rolników to oni sami przyjeżdżają (trzeba się spytać) natomiast działkowcy o mniejszym areale sami pobierają próbki i zawożą. A jak się to robi, to na stronach Stacji jest to opisane.
Skontaktuj się ze Specjalistą Terenowym właściwym Twojemu miejscu zamieszkania. On Ci wszystko wyjaśni.
http://www.oschr.pl/images/stories/mapa ... lublin.jpg
http://www.oschr.pl/images/stories/mapa ... lublin.jpg
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Dobrze tak zrobię, dziękuję.
Pozdrawiam Paweł
Jako, że jestem od niedawna działkowcem mam dwa pytania.
Pierwsze - Zamierzam zakupić ziemię torfową z łąk ale nie chcę aby mi na niej wyrosła łąka. Słyszałem, że trzeba ją na zimę potraktować wapnem a wiosną rozrzucić po działce. Jeśli tak to ile tego wapna (i jakiego) na 1m3 ziemi.
Pytanie drugie- Mam trochę kompostu ale zamierzam też potraktować działkę wapnem (znów jakim) i w jakiej dawce oraz czy można przykopać kompost i potraktować wapnem czy też teraz zrobić wapnowanie a kompost dać na wiosnę?
Pozdrawiam
Pierwsze - Zamierzam zakupić ziemię torfową z łąk ale nie chcę aby mi na niej wyrosła łąka. Słyszałem, że trzeba ją na zimę potraktować wapnem a wiosną rozrzucić po działce. Jeśli tak to ile tego wapna (i jakiego) na 1m3 ziemi.
Pytanie drugie- Mam trochę kompostu ale zamierzam też potraktować działkę wapnem (znów jakim) i w jakiej dawce oraz czy można przykopać kompost i potraktować wapnem czy też teraz zrobić wapnowanie a kompost dać na wiosnę?
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Bez znajomości pH ziemi i torfu nikt Ci prawidłowo nie doradzi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Zostało mi dosyć kredy malarskiej używanej w sezonie do OW, czy mogę jej użyć tak jak dolomitu?
Pozdrawiam -Marta
- ciunaj
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lip 2006, o 08:14
- Kontakt:
forumowicz
Właśnie otrzymałem wyniki analizy gleby z mojej folii, w której uprawiam pomidory.
Czy mógłbym prosić Cię o informację, o jakie składniki mam wzbogacić glebę przed jesiennym przekopaniem pod przyszłoroczną uprawę pomidorów.

Właśnie otrzymałem wyniki analizy gleby z mojej folii, w której uprawiam pomidory.
Czy mógłbym prosić Cię o informację, o jakie składniki mam wzbogacić glebę przed jesiennym przekopaniem pod przyszłoroczną uprawę pomidorów.

Pozdrowienia
Krzysztof
Krzysztof
Nic nie dodawać. Nawet nie przekopywać teraz na jesień.
Wiosną rozsiejesz równomiernie siarczan amonu w ilości 0,6 kg/10 m2 i przekopiesz na głębokość 10-15 cm. Co najmniej 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady. Nawożenie pogłówne saletrą potasową rozpuszczoną w wodzie.
Wiosną rozsiejesz równomiernie siarczan amonu w ilości 0,6 kg/10 m2 i przekopiesz na głębokość 10-15 cm. Co najmniej 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady. Nawożenie pogłówne saletrą potasową rozpuszczoną w wodzie.