Choroby i szkodniki Rododendrona
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Lilo za odpowiedż. Myślę czy nie trafiłaś celnie. On faktycznie rośnie w miejscu gdzie od południa do wieczora...słońce. Już kiedyś o tym myślałam aby go przesadzić..ale boję się bo jest dość duży.Tylko zastanawia mnie że latem kiedy było słońce ostre..nie takie jak teraz..nie żółkły mu liście w takim nasileniu jak teraz. Tak czy siak..może faktycznie powodów być więcej tz nieodpowiednie miejsce i ziemia nieodpowiednia.Chyba się jednak zdecyduję go przesadzić..przy okazji wymienić ziemię na kwaśną,tylko jedno pytanie. Zrobić to jeszcze teraz..czy już nie za póżno. Czy poczekać do wiosny?.
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Zeniu nie wiem co powiedzą na to inni, ale przesadzanie dużych roślin robiłabym wiosną.
Pierwszy argument - czy roślina zdąży zadomowić się na nowym miejscu przed mrozami. Dla rośliny podwójny stres, uszkodzony system korzeniowy (niestety zawsze coś się uszkodzi przy przesadzaniu), i susza fizjologiczna spowodowana zamarznięciem ziemi.
Drugi argument - wiosną rośliny mają większe siły witalne niż teraz jesienią.
Ja podsypałabym Rh grubą warstwą kwaśnego torfu i poczekała do wczesnej wiosny.
Być może ktoś będzie miał przeciwne zdanie, nie będę się upierała przy swoim. Każdy ma swoje doświadczenia i wnioski.
Pierwszy argument - czy roślina zdąży zadomowić się na nowym miejscu przed mrozami. Dla rośliny podwójny stres, uszkodzony system korzeniowy (niestety zawsze coś się uszkodzi przy przesadzaniu), i susza fizjologiczna spowodowana zamarznięciem ziemi.
Drugi argument - wiosną rośliny mają większe siły witalne niż teraz jesienią.
Ja podsypałabym Rh grubą warstwą kwaśnego torfu i poczekała do wczesnej wiosny.
Być może ktoś będzie miał przeciwne zdanie, nie będę się upierała przy swoim. Każdy ma swoje doświadczenia i wnioski.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na początku pisałem ogólnie o korzeniach- w warunkach niesprzyjających łatwo i o chorobę korzeni. Ja radziłbym zrobić Ci dwie rzeczy: oprócz podsypania torfu dobrze by było podlać roślinę zakwaszoną wodą (np. wymoczyć w niej torf i odcedzić)z prepratem grzybobójczym pobieranym przez korzenie- np. Aliette. A o porze przesadzenia się nie wypowiadam, bo sam nie wiem co bym zrobił- zdania uczonych są podzielone...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Pisząc bardzo prosto: najpierw trzeba zakwasić glebę żeby Rh zaczęły przyjmować nawozy.
Podanie razem jednego i drugiego (zakwaszacza i nawozu) najprawdopodobniej spowoduje pogorszenie sprawy.
W nawozach nie ma aż takiej ilości zakwaszczy żeby doprowadzić glebę do właściwego pH.
Zwiększenie dawki nawozu zakwaszającego w celu zwiększenia kwasowości spowoduje równocześnie zwiększenie ilości nawozów, czyli zasolenie gleby, czyli w skutkach reakcję przeciwną do oczekiwanej.
Nie wiem czy napisałam to wystarczająco czytelnie, czy nie zrobiłam zbyt dużych skrótów.
Podanie razem jednego i drugiego (zakwaszacza i nawozu) najprawdopodobniej spowoduje pogorszenie sprawy.
W nawozach nie ma aż takiej ilości zakwaszczy żeby doprowadzić glebę do właściwego pH.
Zwiększenie dawki nawozu zakwaszającego w celu zwiększenia kwasowości spowoduje równocześnie zwiększenie ilości nawozów, czyli zasolenie gleby, czyli w skutkach reakcję przeciwną do oczekiwanej.
Nie wiem czy napisałam to wystarczająco czytelnie, czy nie zrobiłam zbyt dużych skrótów.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Lila napisała to bardzo dobrze, a o szczegółach poczytaj tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +fosforowy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +fosforowy
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;