Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych
Wzeszły 2 z 3.
Zamówiłem więcej, ale nasiona się skończyły i otrzymałem tylko trzy.
Czekam na ruch w innych doniczkach, ale powoli zaczynam wątpić, że coś się w nich pojawi.
Dam im jeszcze parę tygodni.
Zamówiłem więcej, ale nasiona się skończyły i otrzymałem tylko trzy.
Czekam na ruch w innych doniczkach, ale powoli zaczynam wątpić, że coś się w nich pojawi.
Dam im jeszcze parę tygodni.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
raflezja bawełnę i chorisię dałęm znajomej bo u mnie też zimno jest w zimie w domu,niemam centralnego na gaz...zwykły piec,nieraz się późno wracało to było koło 10C+ więc wyobraź sobie co te rośliny przeżywały.
Tamamryndowiec naprawdę łatwo kiełkuje od 7-30dni,większość dość szybko tylko wystarczy namoczyć w termosie przez 24h.Rośnie też szybko,tylko potem jest grymaśny i mogą być problemy z opadaniem liści.
Tamamryndowiec naprawdę łatwo kiełkuje od 7-30dni,większość dość szybko tylko wystarczy namoczyć w termosie przez 24h.Rośnie też szybko,tylko potem jest grymaśny i mogą być problemy z opadaniem liści.
LEGENDS NEVER DIE
- bool
- Kontakt:
Jakiś czas temu przeniosłem Tamaryndowca do domu. Zdecydowanie zwolnił tempo, bo przyrosty już nie takie same jak w sierpniu.
Ciekawe czy będzie bardzo kapryśny jesienią i zimą?
Pozdrawiam!
Ciekawe czy będzie bardzo kapryśny jesienią i zimą?
Pozdrawiam!
- vinetou80
- 200p
@bool Tamaryndowiec może wydziwiać,mogą mu opadać listki,może jak będzie miał dużo światła a nie będzie w bezpośrednim sąsiedztwie kaloryfera to będzie ok.
LEGENDS NEVER DIE
- bool
- Kontakt:
Na chwilę obecną Tamaryndowiec rośnie bez zarzutów, regularnie pojawiają się nowe liście, a stare nadal się utrzymają.
Doniczka z rośliną stoi koło kaloryfera, ale w pokoju mam dwa i ten obok którego stoi Tamaryndowiec zimą jest nie używany (okna mam od południa, pokoje niezbyt duże to i grzanie zimą ograniczam do minimum).
Co prawda ten najtrudniejszy okres dopiero przed nami, więc jak roślina będzie się zachowywała to się okaże.
Trzymajcie kciuki!
Doniczka z rośliną stoi koło kaloryfera, ale w pokoju mam dwa i ten obok którego stoi Tamaryndowiec zimą jest nie używany (okna mam od południa, pokoje niezbyt duże to i grzanie zimą ograniczam do minimum).
Co prawda ten najtrudniejszy okres dopiero przed nami, więc jak roślina będzie się zachowywała to się okaże.
Trzymajcie kciuki!
- vinetou80
- 200p
Dawno mnie tu nie było więc wrzucę sobie coś
Brachichyton Populneus,wykiełkowało 6/7 w tym 2szt po 5 miesiącach,więc czasami cierpliwość popłaca
Calotropis
Dovyalis caffra(aktualnie)
Dovyalis hebecarpa-cejloński agrest(ma już kolce:)
Solandra maxima-wikiełkowało 5szt-ostatecznie przeżyły 2okazy(*na 10 wysianych)
Parmentiera aculeata - Drzewo Świecy-nie wiem o co chodzi z tym drzewem,drugi raz wysiewałem i znowu jakiś odsetek pada jak muchy,ostatecznie zostało to co widać,niebawem będę przesadzał.
Chorisia speciosa - Drzewo kapokowe(aktualnie)
Kilka różnych okazów mi nie wykiełkowało,jak będę miał wenę to może zrobię listę...padły mi wcześniej tu opisywane przeze mnie guavy truskawkowe i melianthus comosus
Brachichyton Populneus,wykiełkowało 6/7 w tym 2szt po 5 miesiącach,więc czasami cierpliwość popłaca
Calotropis
Dovyalis caffra(aktualnie)
Dovyalis hebecarpa-cejloński agrest(ma już kolce:)
Solandra maxima-wikiełkowało 5szt-ostatecznie przeżyły 2okazy(*na 10 wysianych)
Parmentiera aculeata - Drzewo Świecy-nie wiem o co chodzi z tym drzewem,drugi raz wysiewałem i znowu jakiś odsetek pada jak muchy,ostatecznie zostało to co widać,niebawem będę przesadzał.
Chorisia speciosa - Drzewo kapokowe(aktualnie)
Kilka różnych okazów mi nie wykiełkowało,jak będę miał wenę to może zrobię listę...padły mi wcześniej tu opisywane przeze mnie guavy truskawkowe i melianthus comosus
LEGENDS NEVER DIE
Re: Cytrusy - Porady
Witam!
Jestem początkująca na tym forum i szukam porady. Jeśli umieścilam to w złym dziale to z góry przepraszam.
Mam kilkunasto centymetrowe (nie wiem czy można je jeszcze nazywać siewkami) sadzonki granatu, kiwi, albicji i marakuji. Jako, że zbliża się okres spoczynku - powoli opadają im listki. Stoją na parapecie na wschodnim oknie (w mieszkaniu mam okna tylko z tej strony). Niestety piwnicę mam bez okna, a na klatce schodowej jest prawie tak ciepło jak w domu. Nie mam innego miejsca gdzie mogłyby przezimować
Czy jest szansa ze jeśli zostawię je na tym parapecie to przeżyją? A może macie jakieś inne pomysły - gdzie możnaby je umieścić?
Bardzo prosze o porady
Jestem początkująca na tym forum i szukam porady. Jeśli umieścilam to w złym dziale to z góry przepraszam.
Mam kilkunasto centymetrowe (nie wiem czy można je jeszcze nazywać siewkami) sadzonki granatu, kiwi, albicji i marakuji. Jako, że zbliża się okres spoczynku - powoli opadają im listki. Stoją na parapecie na wschodnim oknie (w mieszkaniu mam okna tylko z tej strony). Niestety piwnicę mam bez okna, a na klatce schodowej jest prawie tak ciepło jak w domu. Nie mam innego miejsca gdzie mogłyby przezimować
Czy jest szansa ze jeśli zostawię je na tym parapecie to przeżyją? A może macie jakieś inne pomysły - gdzie możnaby je umieścić?
Bardzo prosze o porady
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przechowuję normalnie w domu. Na pewno młode kiwi, albicję i marakuję (passiflora) przetrzymałam przez zimę. Siewek granatu nigdy nie miałam, ale granat dorosły - tak.
Zresztą ja nie dawałabym młodych sadzonek tych roślin do dużego chłodu. szkoda, że straciły wszystkie liście, ale to nic. Uważaj tylko z podlewaniem, bo nie ma liści - nie ma transpiracji. Ale podłoże nie może też wyschnąć na pieprz, bo rośliny zaschną i nie obudzą sie po zimie.
Zresztą ja nie dawałabym młodych sadzonek tych roślin do dużego chłodu. szkoda, że straciły wszystkie liście, ale to nic. Uważaj tylko z podlewaniem, bo nie ma liści - nie ma transpiracji. Ale podłoże nie może też wyschnąć na pieprz, bo rośliny zaschną i nie obudzą sie po zimie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Jeszcze nie starciły wszystkich - dopiero zaczynają opadać ;)
Podlewanie już ograniczam, staram się tylko robić to stopniowo.
Miejmy nadzieję, że wszystko przeżyje
Pozdrawiam
Jeszcze nie starciły wszystkich - dopiero zaczynają opadać ;)
Podlewanie już ograniczam, staram się tylko robić to stopniowo.
Miejmy nadzieję, że wszystko przeżyje
Pozdrawiam
- vinetou80
- 200p
Kupiłem świeże owoce egzotyczne,będę miał trochę nasionek prosto z owocka do wsadzenia.
Dwie białe guavy
Czerwone rambutany
Longan(bliski krewniak liczi)
Dwie białe guavy
Czerwone rambutany
Longan(bliski krewniak liczi)
LEGENDS NEVER DIE
- bool
- Kontakt:
A gdzie to takie pyszności można nabyć?
U mnie zaczyna się marudzenie, masowo zaczynamy zrzucać liście...
(światła mało więc zdjęcia takie troszkę ciemnawe)
Pozdrawiam!
U mnie zaczyna się marudzenie, masowo zaczynamy zrzucać liście...
(światła mało więc zdjęcia takie troszkę ciemnawe)
Pozdrawiam!
- vinetou80
- 200p
bool Masz szczęście,że mieszkasz w Krakowie.Bo ja musiałem jechać do Krk specjanie po nie.Może się doczekam jeszcze kiedyś chico(owoc sapodilli),ale teraz już późno,tak z 2miesiące temu to byłyby większe możliwości,jeszcze do wyboru był smoczy owoc i wietnamskie banany tylko.Owoce są drogie jak diabli,ale kto bogatemu zabroni
Ostatnie zdanie usunięte, niepotrzebny komentarz napisany nie na temat wątku - regulamin/norbert76.
Ostatnie zdanie usunięte, niepotrzebny komentarz napisany nie na temat wątku - regulamin/norbert76.
LEGENDS NEVER DIE
-
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
Re: Terminarz wysiewu nasion 2014r. cz.5
Mi chyba to jedno nasionko noliny kiełkuje , a chyba jedno mango to też , a drugie mango to wywaliłam do kosza , bo już do niczego
Pozdrawiam Anna