Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tulipany cz.2

Post »

kivinko nawet mnie nie strasz tą zimą ;:oj Ja jestem z tych,którzy mogliby zasypiać na zimę jak niedźwiadki i budzić się razem z krokusami ;:306 Już teraz mi ble na dworze,dzień za krótki,rano mgła,cały dzień pochmurno...no nic tylko wejść pod kocyk i spać :wink:
A w tym roku sadzisz nowe cebulki czy te z poprzedniego roku? Daj koniecznie znać wiosną jak tulipanki.
Awatar użytkownika
kivinko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 paź 2014, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te z zeszłego roku na pewno, bo mam ich dużo, ale może brat mi jeszcze dośle jakieś inne :) Ja z kolei na odwrót - zimę uwielbiam, ale taką śnieg po pas i mróz -15 maks :) Lato mogłoby dla mnie nie istnieć ;) Dam znać na wiosnę jak wyjdą tulipany! :)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Gdzie taką zimę zapowiadają???
Ja jeszcze tulipanków nie wsadziłam, bo cierpię na chroniczny brak czasu, jeśli to prawda ( o tej zimie), muszę się spieszyć
Ale mam nadzieję, że zimę ;:108 będziemy mieć krótką ;:108 i łagodną ;:108 : Przysłowie ludowe mówi ?Jaki październik, taki marzec ? doświadczył tego każdy starzec?. ;:108
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wsadziłam kilka tulipanów / bo ogródek malutki / i nie chciałabym ostrej zimy . Bo szkoda byłoby roślin jakby wymarzły .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Nie martw się tulipany jak dobrze ukorzenione nie wymarzną. Dla pewności przykryj w grudniu, stroiszem, albo chociaż liścmi,czy badylami.
guru302
500p
500p

Post »

Planuję przykryć ich chojną .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Muszą przed zimą puścić korzonki, więc teraz najlepszy czas na sadzenie.Ja sadziłam wczoraj bez żadnych ceregieli, do ziemi i już.W zeszłym sezonie moczyłam w środku p.grzybowym, posypałam piaskiem i na wiosnę niektóre odmiany nie wyrosły po raz kolejny.Cebulki w ziemi ukorzenione, nie zgniłe, a wiosną miały tylko małe kiełki.Nie wiem dlaczego?
Już się zarzekłam, że nie posadzę w gruncie, kupię w kwiaciarni i będę się cieszyć nimi w wazonie.Ale zmiękłam, bo przeceny i posadziłam Green Star i jeszcze jakieś białe.
Marlena1901
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 wrz 2014, o 16:03

Post »

Witam! Jednak udało mi się znaleźć miejsce w ogrodzie żeby zadołować doniczki i teraz chce się dowiedzieć czy zrobić dziurki w tych doniczkach żeby nadmiar wody odchodził i na jaką głębokość te doniczki zadołować? Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Marlena
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Koniecznie zrób dziurki, bo drenaż to podstawa. :!: Ja doniczki zakopuję całe (tzn. po brzegi).
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kiedyś w innych czasach robiliśmy(tz moja mama) tulipany na popularne lutowe i marcowe imieniny. Więc: kopało się rów trochę głębszy jak wysokość doniczki tak dwa cm, wstawiało sie wzdłuż dwie deski, między te deski doniczki i przykrywało sie wszystko liśćmi, sieczką, słomą. Na wierzch kładło sie deskę i przykrywało lekko ziemią tak 1-1,5 cm. Na miesiąc przed planowanym kwitnieniem tj końcem stycznia, luty odciągało sie deskę i bez problemu wyciągało sie doniczki, które szły do ciepła.To wszystko robiło sie po to by nie trzeba było rozkuwać tych doniczek w zimie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

Pewnie głupie pytanie ale czy jak posadzę tulipany w połowie listopada to coś z nich będzie na wiosnę??? Kuliłam na allegro mix 100 i w biedronce około 50sięciu żeby sadzić na kwietniku w podjeździe.... tylko mi ekipa od podjazdu termin układania kostki przełożyła i teraz nie wiem co z cebulami zrobić :( ;:223 gdzie indziej ich nie posadzę bo działkę będę miała równaną :(:(
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pewnie,że będzie.Dla pewności przykryj stroiszem, lub liśćmi. Gorzej będzie z jakością cebulek na przyszły rok. Ale może zima przyjdzie późno.
guru302
500p
500p

Post »

A jak będą przymrozki w czasie sadzenia cebulek to też nic nie przeszkadza ?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Myślę ,że sam przymrozek jest szkodliwy dla samych cebulek jeśli będą na nie bezpośrednio wystawione. Natomiast wkopanie ich na zalecaną głębokość w czasie przymrozku nie powinno zaszkodzić o ile ziemia na tę czynność pozwoli. Ja wtedy po posadzeniu ziemię nakrywam starym chodnikiem. Też jeszcze nie wszystkie cebulki mam wkopane bo ciągle coś dokupuję :roll:
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ja też jeszcze nie wsadziłam cebulek. Ja uprawiam tulipany w donicach na balkonie. W zeszłym roku, z powodu praktycznie braku zimy, udały mi się fenomenalnie. Tak to wyglądało
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”