Klon - choroby pnia, kory
Re: Rdzawe wżery na pniu klonu
A ten klon zdrowo wygląda i rośnie?
-
- 50p
- Od: 28 lis 2013, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Gruzłek cynobrowy atakuje wyłącznie martwą tkankę i nie jest przyczyną zamierania pędów a jedynie poraża wtórnie
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
Wszystkie liście są suche, wygląda jakby drzewo umarło. Te rdzawe wżery /spękania kory są suche, nie widać grzyba.
Nikt nie ma pomysłu co to mogło być? Drzewo umarło...
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Chyba się nie rozumiemy. Na przedstawionym zdjęciu ewidentnie widać owocniki (chyba, że to przekłamanie aparatu). Natomiast jeżeli chodzi o przyczyny zgonu, to nie piszesz ile lat miała roślina... Jakie warunki glebowe... Czy były czynione w okolicy jakieś prace budowlane, czy zabiegi chemiczne? Czym dokładniejszych informacji udzielisz tym większa szansa na prawidłową diagnozę...
Cześć, moje drzewo straciło liście. Na pniu pokazała się taka oto rana. Czy mógłbym prosić o diagnozę i jak sobie z z radzić? W sklepie ogrodniczym nie wiedzieli za bardzo.
Z góry dziękuję
Marcin
https://imageshack.us/i/poLogek6j
Z góry dziękuję
Marcin
https://imageshack.us/i/poLogek6j
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: klon - choroba - prośba o pomoc - czarna rana
Jest obrzęk pod wyciekiem?
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uszkodzenie pnia drzewa
Szukałam podobnego tematu i nie znalazłam, dlatego rozpoczynam nowy wątek.
Proszę o pomoc.
Tej wiosny w skutek wichury mój klon Eskimo sunset zgiął się w dolnej części podkładki, praktycznie równolegle do ziemi. Pień nie złamał się, ale stopniowo doszło do uszkodzenia zewnętrznej warstwy i dzisiaj wygląda to tak:
Uszkodzenia ma około 12 cm długości i trzy szerokości w najszerszym miejscu.
Boję się, że drzewko w zimie zmarznie. Nie wiem, czy można to czymś zabezpieczyć i co ewentualnie zrobić, żeby to miejsce się nie zainfekowało.
I czy jest szansa, że z czasem to miejsce się zabliźni?
Uszkodzenie jest tuż nad ziemią.
Proszę o pomoc.
Tej wiosny w skutek wichury mój klon Eskimo sunset zgiął się w dolnej części podkładki, praktycznie równolegle do ziemi. Pień nie złamał się, ale stopniowo doszło do uszkodzenia zewnętrznej warstwy i dzisiaj wygląda to tak:
Uszkodzenia ma około 12 cm długości i trzy szerokości w najszerszym miejscu.
Boję się, że drzewko w zimie zmarznie. Nie wiem, czy można to czymś zabezpieczyć i co ewentualnie zrobić, żeby to miejsce się nie zainfekowało.
I czy jest szansa, że z czasem to miejsce się zabliźni?
Uszkodzenie jest tuż nad ziemią.
pęknięty klon palmowy
Mam w ogródku piękny klon palmowy, ale ostatnio pień mu pękł i pojawiła szczelina. Boję się, że w zimie dostanie się woda, zamarznie i rozsadzi drzewo. Co można zrobić? Wstawić kawałek jakiegoś innego drewna i jakoś owinąć (ale czym)? A może istnieją "silikony" lub coś podobnego do drzew? A może, jak wiele lat temu słyszałam, zalepić szczelinę cementem lub klejem do płytek? A może coś innego?
Początkujący ogrodnik
Początkujący ogrodnik
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Klon - choroby pnia,kory
Z pęknięciem(jak widać post wyżej) drzewo zwykle pięknie sobie radzi. Zaszkodzić mu mogą grzyby i inne patogeny, najważniejsze więc zamalować to jakimś Miedzianem w płynie lub maścią ogrodniczą. I tyle. Woda do pionowej szczeliny jak wleci to i wyleci; wszelkie opatulenie utrudni przewiew i suszenie, a najbardziej ucieszą się z tego grzyby.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Klon - choroby pnia, kory
To racja, że owinięcia przyspieszają rozwój patogenów.
Należy tu użyć jakiegoś środka, który stworzy powłokę. Sam Miedzian tego nie uczyni.
Należy tu użyć jakiegoś środka, który stworzy powłokę. Sam Miedzian tego nie uczyni.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sie 2018, o 12:39
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: Szkodniki Klonu
Jakiś motyl... Trociniarka czerwica przykładowo tak właśnie działa