kivinko nawet mnie nie strasz tą zimą Ja jestem z tych,którzy mogliby zasypiać na zimę jak niedźwiadki i budzić się razem z krokusami Już teraz mi ble na dworze,dzień za krótki,rano mgła,cały dzień pochmurno...no nic tylko wejść pod kocyk i spać
A w tym roku sadzisz nowe cebulki czy te z poprzedniego roku? Daj koniecznie znać wiosną jak tulipanki.
Te z zeszłego roku na pewno, bo mam ich dużo, ale może brat mi jeszcze dośle jakieś inne Ja z kolei na odwrót - zimę uwielbiam, ale taką śnieg po pas i mróz -15 maks Lato mogłoby dla mnie nie istnieć ;) Dam znać na wiosnę jak wyjdą tulipany!
Gdzie taką zimę zapowiadają???
Ja jeszcze tulipanków nie wsadziłam, bo cierpię na chroniczny brak czasu, jeśli to prawda ( o tej zimie), muszę się spieszyć
Ale mam nadzieję, że zimę będziemy mieć krótką i łagodną : Przysłowie ludowe mówi ?Jaki październik, taki marzec ? doświadczył tego każdy starzec?.
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Muszą przed zimą puścić korzonki, więc teraz najlepszy czas na sadzenie.Ja sadziłam wczoraj bez żadnych ceregieli, do ziemi i już.W zeszłym sezonie moczyłam w środku p.grzybowym, posypałam piaskiem i na wiosnę niektóre odmiany nie wyrosły po raz kolejny.Cebulki w ziemi ukorzenione, nie zgniłe, a wiosną miały tylko małe kiełki.Nie wiem dlaczego?
Już się zarzekłam, że nie posadzę w gruncie, kupię w kwiaciarni i będę się cieszyć nimi w wazonie.Ale zmiękłam, bo przeceny i posadziłam Green Star i jeszcze jakieś białe.
Witam! Jednak udało mi się znaleźć miejsce w ogrodzie żeby zadołować doniczki i teraz chce się dowiedzieć czy zrobić dziurki w tych doniczkach żeby nadmiar wody odchodził i na jaką głębokość te doniczki zadołować? Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Kiedyś w innych czasach robiliśmy(tz moja mama) tulipany na popularne lutowe i marcowe imieniny. Więc: kopało się rów trochę głębszy jak wysokość doniczki tak dwa cm, wstawiało sie wzdłuż dwie deski, między te deski doniczki i przykrywało sie wszystko liśćmi, sieczką, słomą. Na wierzch kładło sie deskę i przykrywało lekko ziemią tak 1-1,5 cm. Na miesiąc przed planowanym kwitnieniem tj końcem stycznia, luty odciągało sie deskę i bez problemu wyciągało sie doniczki, które szły do ciepła.To wszystko robiło sie po to by nie trzeba było rozkuwać tych doniczek w zimie.
Pewnie głupie pytanie ale czy jak posadzę tulipany w połowie listopada to coś z nich będzie na wiosnę??? Kuliłam na allegro mix 100 i w biedronce około 50sięciu żeby sadzić na kwietniku w podjeździe.... tylko mi ekipa od podjazdu termin układania kostki przełożyła i teraz nie wiem co z cebulami zrobić gdzie indziej ich nie posadzę bo działkę będę miała równaną :(
Myślę ,że sam przymrozek jest szkodliwy dla samych cebulek jeśli będą na nie bezpośrednio wystawione. Natomiast wkopanie ich na zalecaną głębokość w czasie przymrozku nie powinno zaszkodzić o ile ziemia na tę czynność pozwoli. Ja wtedy po posadzeniu ziemię nakrywam starym chodnikiem. Też jeszcze nie wszystkie cebulki mam wkopane bo ciągle coś dokupuję
Ja też jeszcze nie wsadziłam cebulek. Ja uprawiam tulipany w donicach na balkonie. W zeszłym roku, z powodu praktycznie braku zimy, udały mi się fenomenalnie. Tak to wyglądało