Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Zdjęcie 3 to Mammillaria backebergiana.
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Dziękuję Grażynko teraz już mam pewność co do dwóch kaktusów 3 i 4, a te dwa kolumnowce wyjaśnią się z czasem
- brombiel
Kasiu moje zdjęcia choć słabe to i tak momentami coś tam widać...a oglądałaś zdjęcia z odnośnika tam jest 50 slajdów...i gdy dziś je przeglądam to stwierdzam, że i tak wszystkiego nie sfotografowałam, a niektóre można było zrobić lepiej....
Ale bym się z Tobą pokręciła po tej wystawie kaktusów. u mnie takich imprez nie ma. Zakupy zrobiłaś super !!
- brombiel
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających Alu dziękuję za miłe słowa
Dziś chciałabym podzielić się z Wami wszystkimi radością jaka mnie spotkała...
Pamiętacie gdy przedstawiałam sadzonki Epiphyllum...było ich trochę, a wśród nich trzy posadzone eksperymentalnie w podłożu dla storczyków wymieszanym ze żwirkiem i ziemią dla kaktusów...przy czym podłoża dla storczyków było sporo. Jak do tej pory wszystkie sadzonki żyją i mają się dobrze...nie zależnie od tego w jakim podłożu były sadzone. Różnicy w tempie wzrostu też nie ma. Czyli wszystko ok.
Co parę dni robię gruntowny przegląd wszystkich roślin...karmię swe oczy pięknymi widokami roślin, a gdy przechodzę do okien na których są Epi...to każda zauważona różnica we wzroście czy maleńka odnóżka sprawia mi radochę niewypowiedzianą...
Patrzę, patrzę i oczom nie wierzę...delikatnie rozchylam ściółkę w doniczce z Epiphyllum urahne i...wow...nie dosyć że na mniejszym członie są trzy odnóżki...to z ziemi wychyla się trzeci liść
W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery...
Dziś chciałabym podzielić się z Wami wszystkimi radością jaka mnie spotkała...
Pamiętacie gdy przedstawiałam sadzonki Epiphyllum...było ich trochę, a wśród nich trzy posadzone eksperymentalnie w podłożu dla storczyków wymieszanym ze żwirkiem i ziemią dla kaktusów...przy czym podłoża dla storczyków było sporo. Jak do tej pory wszystkie sadzonki żyją i mają się dobrze...nie zależnie od tego w jakim podłożu były sadzone. Różnicy w tempie wzrostu też nie ma. Czyli wszystko ok.
Co parę dni robię gruntowny przegląd wszystkich roślin...karmię swe oczy pięknymi widokami roślin, a gdy przechodzę do okien na których są Epi...to każda zauważona różnica we wzroście czy maleńka odnóżka sprawia mi radochę niewypowiedzianą...
Patrzę, patrzę i oczom nie wierzę...delikatnie rozchylam ściółkę w doniczce z Epiphyllum urahne i...wow...nie dosyć że na mniejszym członie są trzy odnóżki...to z ziemi wychyla się trzeci liść
W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne widoki, gratuluję sukcesów w ukorzenianiu.
Dla mnie jednak kłopoty zaczynają się później, kiedy trzeba znaleźć miejsce na rozrastające się krzaczki... To ekspansywne rośliny, liście niektórych osiągają ponad metr długości...
Ale na razie trzeba się cieszyć jak się ukorzeniają i przyrastają, na tego typu zmartwienia przyjdzie czas później.
Dla mnie jednak kłopoty zaczynają się później, kiedy trzeba znaleźć miejsce na rozrastające się krzaczki... To ekspansywne rośliny, liście niektórych osiągają ponad metr długości...
Ale na razie trzeba się cieszyć jak się ukorzeniają i przyrastają, na tego typu zmartwienia przyjdzie czas później.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
no wiadomo - pańskie oko konia, ups! kaktusa (no ok nie czepiajmy się szczegółów, że to epi, a nie kaktus) tuczy!brombiel pisze:Co parę dni robię gruntowny przegląd wszystkich roślin...karmię swe oczy pięknymi widokami roślin, (...)
Super! Tak trzymaj!W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery...
Swoja droga jak tak dalej pójdzie, to zarośniesz szybciej, niż Żaneta
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Takie "liściaste" jak nam zaprezentowałaś to kompletnie nie moja bajka, jednak doskonale rozumiem zachwyt nad każdą drobnostką.
Hmmmm może też powinnam sobie sprawić prezent za dobrą opiekę nad cierniuchami
- brombiel
Dziękuję Henryku mam nadzieję, że te cztery nowo kupione też się przyjmąhen_s pisze:Piękne widoki, gratuluję sukcesów w ukorzenianiu.
Masz rację, dla tego nie chcąc mieć zmartwień tego typu w przyszłości, myślę i planuję już dziś...co z tych planów wyjdzie...zobaczymyhen_s pisze: ... kłopoty zaczynają się później, kiedy trzeba znaleźć miejsce na rozrastające się krzaczki... na tego typu zmartwienia przyjdzie czas później.
Eeee.... Lucy daleko mi do ilości posiadanych roślin przez Żanetę....ja mam zaledwie 80szt...to dopiero początekonectica pisze:Super! Tak trzymaj!brombiel pisze: W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery...
Magda oczywiście że powinnaś się nagradzać...a taki kaktusik potrafi wywołać szybsze biciemrooofka pisze:Takie "liściaste" jak nam zaprezentowałaś to kompletnie nie moja bajka, jednak doskonale rozumiem zachwyt nad każdą drobnostką.
A tu taki mały przedsmak...mówisz że wolisz cierniste....
Mammillaria schiodeana...nieśmiało pokazała mi dziś trzy pączki, ledwo je widać z pod tych cierni...mam nadzieję że jeszcze zakwitnie...ma takie piękne cytrynowe kwiatki
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Trzy pączki? Ja widzę, że tam coś więcej się przebija
Bardzo się cieszyłam jak mi snow cap zakwitła bo to były moje pierwsze nie-różowe kwiatki; ona właśnie kwitnie na taki delikatny żółty
Bardzo się cieszyłam jak mi snow cap zakwitła bo to były moje pierwsze nie-różowe kwiatki; ona właśnie kwitnie na taki delikatny żółty
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Mammillaria schiedeana (literówka u Ciebie) kwitnie często późną jesienią bądź nawet w zimie. Kwiaty więc na pewno zobaczysz.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ale że co...? Że niby ja...? Ja niby mam dużo...? Oj tam oj tam, jeszcze tysiąca nie osiągnęłam, to co to jest - są tacy, co mają tysiące w mieszkaniu i jakoś żyją. Więc wcale jeszcze nie zarosłam, i w dodatku się wygrzebałam z zimowiskiem, tylko ciężkoo mi się dzisiaj schlać,a chciałam zrobić zdjęciabrombiel pisze:Eeee.... Lucy daleko mi do ilości posiadanych roślin przez Żanetę....ja mam zaledwie 80szt...to dopiero początekonectica pisze:Super! Tak trzymaj!brombiel pisze: W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery...