Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
io24
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 paź 2014, o 15:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jeżyna bezkolcowa

Post »

Dzięki za instrukcję, dziś biorę się za przygotowanie stanowiska gdzie sadzonki mogłyby spokojnie przezimować
A co do podpór, to byłoby mi bardzo miło, gdybyś podzielił się swoimi doświadczeniami w tym zakresie.
Na brak materiałów nie narzekam. Mam do dyspozycji teowniki i rurki metalowe, odpowiedniej średnicy jak również kołki drewniane. Za to brakuje mi wizji jak ma to finalnie wyglądać. Widziałem już kilka zdjęć w internecie zarówno prowadzenia jeżyn jak i malin tradycyjnych, ale sam nie wiem, czy zrobić to na zasadzie szpaleru pojedynczego, czy druty muszą być pociągnięte w dwóch pionach??
wallador
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 22:56

Post »

io24 pisze: dziś biorę się za przygotowanie stanowiska gdzie sadzonki mogłyby spokojnie przezimować
Tylko wybierz miejsce zaciszne, najlepiej gdzieś wśród budynków - po prostu aura łagodniejsza - ale o tym przecież sam wiesz:)
Ale, ale... Z tego co pamiętam, masz chyba jakiś namiot foliowy - dlaczego by nie skorzystać?
io24 pisze:A co do podpór, to byłoby mi bardzo miło, gdybyś podzielił się swoimi doświadczeniami w tym zakresie.
(...) brakuje mi wizji jak ma to finalnie wyglądać. Widziałem już kilka zdjęć w internecie zarówno prowadzenia jeżyn jak i malin tradycyjnych, ale sam nie wiem, czy zrobić to na zasadzie szpaleru pojedynczego, czy druty muszą być pociągnięte w dwóch pionach??
Niestety własnych doświadczeń w tym względzie nie posiadam, jednakże z uwagi na to, że sam przymierzam się do tematu, zasięgnąłem języka u znajomego, który już od wielu lat bawi się w podobne rzeczy. Przedstawię więc pokrótce to, co udało mi się od niego dowiedzieć.

Podpory dla jeżyn.

Słupy betonowe wysokości 2 m i szerokości 10 cm lub akacjowe średnicy 10 cm, rozstawa co 10 m, zakopane na głębokość 40 cm (ja jednak bym dawał chociaż z 50 cm, choć znajomy zapewniał mnie, że 40 cm całkowicie wystarcza ? wszystko zależy pewnie od zwięzłości gruntu). Wytrzymałość akacjowych sięga 15 lat (taki też jest mniej więcej okres dobrego plonowania malin i jeżyn), betonowych dłużej. Betonowe dostępne w cenie ok. 10 zł/sztuka, akacjowe tańsze.
Dwa druty średnicy 2,2 mm stalowe ocynkowane (nie ważne, że zalecają 3-3,5 mm) lub sadownicze 1,8 mm droższe za 1 kg, ale tańsze w przeliczeniu na mb. Jeden na wysokości ok. 1,6 m, drugi 0,5 m niżej. Wspominał też, że można stosować tylko jeden drut, ten wyższy - niestety nie dopytałem od czego to zależy ? może od odmiany, ale zapewne poręczniej przy zbiorach, bezpieczniej dla krzewów i owoców, także lepiej dla jakości plonów oddzielić pędy tegoroczne od owocujących (dwa druty stosujemy w związku z tym, że nowo wyrośnięte pędy przymocowujemy do spodnich drutów, a w kolejnym roku przewiązujemy je na górne druty, tym samym uwalniając miejsce dla nowych pędów).
Do naciągnięcia drutów sadowniczych dobrze jest zakupić specjalne nożyce za ok. 600 zł, bo są to druty bardzo twarde, ale wystarczy naciągnąć je raz na 10 lat.

Teraz trochę z własnego doświadczenia.
Słupy ukośne wspierające konstrukcję, myślę że tak jak przy odrodzeniach, co mniej więcej 50 m w zupełności wystarczą; na końcach pojedyncze (zamocowane oczywiście od wewnętrznej strony rzędu), środkowe obustronne wzdłuż linii rzędów. Zamiast ukośnych słupów niektórzy stosują mocowanie linkami stalowymi do kotew w gruncie; wówczas pierwszy i ostatni słup w rzędzie przechylamy trochę od pionu na zewnątrz, aby ułatwić kotwiczenie - jednak nie wiem na ile to praktyczne, ponieważ takiej metody nie stosowałem; zapewne jest to sposób trochę bardziej pracochłonny, ale też łatwo możemy korygować naciąg z drutu za pomocą stalowej liny.
Otwory pod słupy betonowe najlepiej wykonać świdrem mechanicznym ręcznym lub ciągnikowym. Bardzo dobre i bezawaryjne są świdry ręczne firmy Oleo Mac, ale są dość drogie w porównaniu ze słabszymi modelami. Do obsługi, zwłaszcza jeśli w glebie trafiają się większe kamienie lub korzenie drzew, konieczne są dwie osoby, aby utrzymać takie wiertło bez narażania się na skręcenie rąk. Słupy drewniane najwłaściwiej jest najpierw zaostrzyć i następnie wcisnąć w ziemię maszyną, np. ładowaczem tur zamontowanym na ciągniku, koparką.

pozdrawiam,
jacek
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wallador pisze: Betonowe dostępne w cenie ok. 10 zł/sztuka

Możesz podać mi namiary na producenta slupów betonowych po 10 PLN/sz? Jestem bardzo zainteresowany. Ostatnio płaciłem powyżej 40 PLN/sz. Dziękuję bardzo

Pozdrawiam serdecznie
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51

Post »

Gdzie mogę kupić sadzonki jeżyn Black Butte i Karaka Black i Reuben?
Lianis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2013, o 22:06

Post »

Jedno jeszcze pytanie, czy jak wsadzam teraz nowa jezyne w ziemie to uzyc obornika pod nia?
wallador
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 22:56

Post »

Lianis pisze:Jedno jeszcze pytanie, czy jak wsadzam teraz nowa jezyne w ziemie to uzyc obornika pod nia?
Możesz. Tylko najpierw przemieszaj go z ziemią i zasyp to 5-10 cm warstwą czystej ziemi, żeby korzenie się nie poparzyły.

pozdrawiam,
jacek
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Moje dwie jeżyny do tej pory rosły na starej działce na siatce.Na wiosnę planuję posadzić je na nowej działce + dwie nowe-odrosty.Ale siatka jest sąsiada więc nie wypada puszczać ich na niej.Dlatego mam pytanie .Czy na kilka sztuk jeżyn też muszą być te słupy betonowe czy raczej można te jeżyny puścić na czymś innym??? I czy 1,5 m od siatki sąsiada wystarczy aby je posadzić??
Pozdrawiam Ewa
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam,Ewao4 kupujesz w sklepie ogrodniczym metalowe y,zatapiasz w pestce betonowej i przykręcasz słupek drewniany ,dajesz poprzeczki i już masz konstrukcję na kilka lat piotr
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

swistak
dziękuję za odpowiedź. Poszukam w ogrodniczym tych metalowych y . Może będą...Gorzej będzie z tym słupkiem drewnianym bo nie bardzo wiem gdzie go przykręcić ale...może mi coś zaświta :D
Pozdrawiam Ewa
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Ewao4,jak kupisz własciwe to będą miały w górnej częsci po bokach po dwie dziurki,robisz w kantówce dziurki i skręcasz,powodzenia piotr
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Ja po prostu wbiłem przy jeżynie i malinie czarnej po sztuce pręta żebrowanego jaki pozostał mi po budowie i do niego przywiązywałem pędy. Można by też wbić dwa i do jednego przywiązać stare a na drugi puszczać młode.
Dereń jadalny(cornus mas)
Awatar użytkownika
marcolee
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 paź 2008, o 11:25
Kontakt:

Jeżyna

Post »

Witam,
Testował ktoś jeżynę Reuben ?

Duże ma owoce ? Kiedy owocuje ? Faktycznie jest taka słodka i wydajna jak opisują ?
Lianis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Re: Jeżyna

Post »

U mnie owocowala pierwszy raz, wiec nie wypowiadam sie z pozycji eksperta, sadzona wiosna, przez co pewnie tegoroczne zbiory mogly byc inne niz beda normalnie, owoce miala sredniej wielkosci, smak przyjemny, niektore byly mniej inne bardziej slodkie, ladnie stojaca z niewielkim podtrzymaniem, owocuje pozno przez to ze owocuje na pedach jednorocznych.

Teoretycznie powinnam ja teraz sciac przy ziemii, ale pan w szkolce powiedzial mi ze moge sciac tylko 1/3 z dlugosci pedow i ona na przyszly rok bedzie tez owocowala na odgalezieniach ktore wiosna wypusci. Ktos to testowal?
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

W warunkach polskich podobno nie zdąża dojrzeć. Tak wskazuje doświadczenie osób, które uprawiają tę odmianę. Koleżanka Lianis mieszka w Anglii.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Lianis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W warunkach polskich podobno nie zdąża dojrzeć. Tak wskazuje doświadczenie osób, które uprawiają tę odmianę. Koleżanka Lianis mieszka w Anglii.
Racja, u nas zimy znacznie lagodniejsze i wiosna predzej przychodzi, pelen cykl Reuben'a będę mogla obserwowac dopiero od przyszlego roku, dodatkowo domowilam sobie i będę sadzic za tydzien jezyne Chester, ktora jest odmiana wczesniejsza, owocujaca na pedach dwuletnich, wiec będę miala porownanie co do rozwoju.

Ale z tego co kojarze kolega Lex mieszka w Polsce i z powodzeniem ma Reuben'a, czyli wynika z tego ze zdarza dojrzec.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”