Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Małgosiu ja robiłam z tego przepisu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7142
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agusiu, dziękuję ślicznie. Jutro będę kucharzyła
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Szarlotka wykonana i zjedzona, wszyscy się zajadali.
-
- 200p
- Posty: 217
- Od: 16 wrz 2010, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska - na południe od Krakowa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguniu!
Sok aroniowy zrobiony, jakiś czas temu zrobiłam też wg Twojego przepisu powidła i paprykę pieczoną w oleju. O jakości Twoich przepisów niech świadczy to, że kiedy dzisiaj kupowałam paprykę na sos słodko-kwaśny i mój mąż zaczął protestować, że na ten rok sosów chyba wystarczy, to, jak powiedziałam, że wg Twojego przepisu, sam zaczął wybierać owoce .
Agusiu! kupiłam też dzisiaj żurawinę, ale taką ogrodową, a z nią nie mam doświadczenia, więc bardzo Cię proszę o przepis i informację, czy też, tak jak dziką trzeba ją przemrażać.
Serdecznie pozdrawiam - Halina.
Sok aroniowy zrobiony, jakiś czas temu zrobiłam też wg Twojego przepisu powidła i paprykę pieczoną w oleju. O jakości Twoich przepisów niech świadczy to, że kiedy dzisiaj kupowałam paprykę na sos słodko-kwaśny i mój mąż zaczął protestować, że na ten rok sosów chyba wystarczy, to, jak powiedziałam, że wg Twojego przepisu, sam zaczął wybierać owoce .
Agusiu! kupiłam też dzisiaj żurawinę, ale taką ogrodową, a z nią nie mam doświadczenia, więc bardzo Cię proszę o przepis i informację, czy też, tak jak dziką trzeba ją przemrażać.
Serdecznie pozdrawiam - Halina.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7142
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Zrobiłam jest pyszny Tylko troszkę za luźny, ale może się jeszcze zawiąże. A jak nie to będę polewała na kaszkę lub budyń. W smaku rewelacja.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agusiu, przyszłam się przywitać i zostaję. Już mam ochotę na serniczek z budyniem otulony czekoladą. Ale fajnie, że Cię tu odnalazłam.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Małgosiu mam nadzieję, że dżemik zgęstniał, on jak ciepły, to faktycznie rzadki, ale po ostygnięciu powinien mieć zwięzłą konsystencję
Dorotko bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała
Halinko nawet nie wiesz jak miło mi czytać takie słowa cieszę się bardzo, że korzystasz z przepisów i że smakują rodzince
Wybacz, że dopiero dziś odpisuję o żurawinie, na pewno już dawno zrobiłaś..... otóż ja nigdy nie mrożę. Żurawinę robię w stanie surowym. Miksują ją w blenderze lub kubku miksującym, mieszam z cukrem 1:1 wykładam w słoiki. Zostawiam żeby na wierzchu masa lekko się zasklepiła, przeschła, dobrze jest wylać kilka kropelek spirytusu, podpalić i wtedy zamknąć.
Ewa witaj, cieszę się z Twojej wizyty i bardzo zapraszam
Ciekawa jestem, czy zrobiłaś serniczek i jak wrażenia
Amelka podała przepis na Osie Gniazda podobno pycha, wiele osób piekło i chwali Wkleję przepis, żeby był pod ręką bo będę chciała wypróbować
,,
Osie gniazda
60 g drożdży + 3 całe jajka+ 1 łyżeczka cukru+ 1 i 1/2 szklanki letniego mleka + 700 g mąki tortowej
Wszystko razem wyrobić (ja wrzucam składniki do robota kuchennego i wyrabiam tak długo ciasto, aż zacznie odstawać od dna). Ciasto ma aksamitną konsystencję, jest jednolite i gładkie.
Przygotować masę: 200g cukru pudru + 200g masła bądź margaryny (wcześniej wyjąć z lodówki, żeby była miękkie) + cukier waniliowy. Robotem utrzeć masę.
Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować jak na pierogi,podsypując mąką, żeby się nie kleiły do stolnicy, każdą posmarować masą. Zwinąć jak roladę, ciasno. Pociąć na plastry o grubości 5 cm.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby boki z masą były na dole i na wierzchu (jak roladki biszkoptowe). Układać w odstępach 1,5cm(podczas pieczenia bułeczki urosną i się połączą w jeden wielki plaster "osie gniazda" ) Posmarować każdą bułeczkę rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika na 20min w temp. 50 stopni, żeby troszeczkę podrosły. Następnie włączyć temp. 180stopni i piec około 40min, bez termoobiegu. W połowie pieczenia, polać bardzo mocno bułeczki płynem przygotowanym z 3/4 kubka mleka i 4 łyżek cukru. Wymieszać to i mocno zlać bułeczki. Bywa, że wydaje się, że one się "potopią "w tym płynie. Ale ciasto wszystko wchłonie. Będą miękkie, słodkie i wilgotne. Nie będą tak szybko wysychać. Dopiec aż będą ładnie zrumienione.
Smacznego ,,
Dorotko bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała
Halinko nawet nie wiesz jak miło mi czytać takie słowa cieszę się bardzo, że korzystasz z przepisów i że smakują rodzince
Wybacz, że dopiero dziś odpisuję o żurawinie, na pewno już dawno zrobiłaś..... otóż ja nigdy nie mrożę. Żurawinę robię w stanie surowym. Miksują ją w blenderze lub kubku miksującym, mieszam z cukrem 1:1 wykładam w słoiki. Zostawiam żeby na wierzchu masa lekko się zasklepiła, przeschła, dobrze jest wylać kilka kropelek spirytusu, podpalić i wtedy zamknąć.
Ewa witaj, cieszę się z Twojej wizyty i bardzo zapraszam
Ciekawa jestem, czy zrobiłaś serniczek i jak wrażenia
Amelka podała przepis na Osie Gniazda podobno pycha, wiele osób piekło i chwali Wkleję przepis, żeby był pod ręką bo będę chciała wypróbować
,,
Osie gniazda
60 g drożdży + 3 całe jajka+ 1 łyżeczka cukru+ 1 i 1/2 szklanki letniego mleka + 700 g mąki tortowej
Wszystko razem wyrobić (ja wrzucam składniki do robota kuchennego i wyrabiam tak długo ciasto, aż zacznie odstawać od dna). Ciasto ma aksamitną konsystencję, jest jednolite i gładkie.
Przygotować masę: 200g cukru pudru + 200g masła bądź margaryny (wcześniej wyjąć z lodówki, żeby była miękkie) + cukier waniliowy. Robotem utrzeć masę.
Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować jak na pierogi,podsypując mąką, żeby się nie kleiły do stolnicy, każdą posmarować masą. Zwinąć jak roladę, ciasno. Pociąć na plastry o grubości 5 cm.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby boki z masą były na dole i na wierzchu (jak roladki biszkoptowe). Układać w odstępach 1,5cm(podczas pieczenia bułeczki urosną i się połączą w jeden wielki plaster "osie gniazda" ) Posmarować każdą bułeczkę rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika na 20min w temp. 50 stopni, żeby troszeczkę podrosły. Następnie włączyć temp. 180stopni i piec około 40min, bez termoobiegu. W połowie pieczenia, polać bardzo mocno bułeczki płynem przygotowanym z 3/4 kubka mleka i 4 łyżek cukru. Wymieszać to i mocno zlać bułeczki. Bywa, że wydaje się, że one się "potopią "w tym płynie. Ale ciasto wszystko wchłonie. Będą miękkie, słodkie i wilgotne. Nie będą tak szybko wysychać. Dopiec aż będą ładnie zrumienione.
Smacznego ,,
- Grazka226
- 1000p
- Posty: 1356
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agunia i ja przyszłam kibicowac Ci w kuchni...taaak pysznie u Ciebie
Buziaki
Buziaki
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Grażynko Ty nie kibicuj tylko stawaj do garów , tyle fajnych przepisów tu mamy
- Grazka226
- 1000p
- Posty: 1356
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Tak jest, Dorotko! Ty Kobieto masz świętą rację Dzięki za kopa, tego właśnie było mi potrzeba ....a przepisy Agi ....hmmm, może w tym momencie to przemilczę i nie będę drażnić mojej psyche i mojego żołądka
Buźka
Buźka
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
A gdzie można znależć zdjecie tych bułek osie gniazda?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Grażynko Tobie chyba porządny kop by się przydał, opuszczasz się w każdej dziedzinie . Mam nadzieję na szybkie otrząśnięcie się . Ja z przepisów polecam- bo to spróbowałam: zupka z pora, szarlotka czekoladowa, cukinie nadziewane. Pierwsze i niepodważalne miejsce w moim(i nie tylko) sercu i żołądku zajęła ta dam ......zupa porowa.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3966
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Tutaj ;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p4908964Monika79 pisze:A gdzie można znależć zdjecie tych bułek osie gniazda?
Pozdrawiam - Justyna
- Grazka226
- 1000p
- Posty: 1356
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dorotko, poprawię się!.,..a zupkę porową robiłam, wszystkim bardzo smakowała Teraz jestem na etapie robienia przetworów z borówki brusznicy, też pyszna i polecam, szczególnie jako dodatek do mięsDTJ_1 pisze:Grażynko Tobie chyba porządny kop by się przydał, opuszczasz się w każdej dziedzinie . Mam nadzieję na szybkie otrząśnięcie się . Ja z przepisów polecam- bo to spróbowałam: zupka z pora, szarlotka czekoladowa, cukinie nadziewane. Pierwsze i niepodważalne miejsce w moim(i nie tylko) sercu i żołądku zajęła ta dam ......zupa porowa.
Pozdrawiam i dobrego dnia Ci życzę
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś mnie Was również brakowało i to bardzo Zabieram się teraz za Twój dżemuś dyniowo-pomarańczowy, przyszłam przepis spisać, składniki pamiętam, ale proporcji już nie Cóż, skleroza
Pozdrawiam, Dorota