Opuchlaki - zwalczanie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
JoasiaPytasia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lis 2010, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Opuchlaki - zwalczanie

Post »

Bardzo dziękuję. Tak właśnie zrobię. Spróbuję też opryskać roślinki dwa razy niższym stężeniem niż podany powyżej, i o ile wcześniej chrząszcze nie padną to może po oprysku nie będą im smakowały tak liście i zmienią sobie sobie stołówkę na inny bardziej przyjazny im ogródek ;:224. Mam tylko nadzieję że wrotycz nie zniszczy zaaplikowanych do gleby pożytecznych nicieni... tanie nie są.. ;:131
Ulpen11
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tego nie wiem, czy nicienie są wrażliwe na wrotycz. One chyba wnikają w ciało szkodnika i niszczą go od środka. Co się z nimi stanie gdy spotkają podtrute larwy - oto pytanie.
Pozdrawia Urszula.
wojpow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2011, o 01:43

Opuchlaki - klon palmowy

Post »

Witam!
Mam od dwóch lat plagę opurchlaka w ogrodzie. Głownie na rododendronach. Na tej samej rabacie mam klony palmowe których liście zaczynają marnieć. Czy jest możliwe,że na korzeniach drzewka żerują larwy opurchlaka?
Slaw
50p
50p
Od: 28 lis 2013, o 13:18
Kontakt:

Re: Opurchlaki klon palmowy

Post »

Te owady nazywają się OPUCHLAKI. I oczywiście mogą podgryzać korzenie klona tym bardziej że obok rosną zaatakowane rododendrony. Larwy opuchlaków są wielożerne tzn nie mają jednego gatunku rośliny żywicielskiej. Spróbuj delikatnie rozgrzebać ziemię może któregoś przydybiesz w trakcie obiadu, albo profilaktycznie podlej insektycydem.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
wojpow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za podpowiedź !
Widzę, że zwierzęta ( chyba jeż ) dłubią dziury pod klonami, więc... Pewnie czują larwy.
Jaki środek na podać na te larwy ?
Slaw
50p
50p
Od: 28 lis 2013, o 13:18
Kontakt:

Post »

Podlej roślinki Basudin- em. Idealnie to było by zastosować larvanem - to taki śr biologiczny w postaci drapieżnych nicieni, które atakują pędraki, Zasiedlają ciało pedraka doprowadzają do jego śmierci po czym same giną z braku pożywienia. Niestety środek bardzo drogi i trudno dostępny, a szkoda.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
wojpow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Opuchlaki - klon palmowy

Post »

Tak! Drogi, musiałem niestety kupić bo za chwilę wszystko zjedzą.
Dziękuję za pomoc!!!
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 10:14
Kontakt:

Re: opuchlaki (rhododendron) a wrotycz

Post »

Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Kontakt:

Mospilan - czy można popryskać rhododendrony jeszcze w listo

Post »

Witam
Dostałam dzisiaj w "prezencie" Mospilan, bo pewna miła osoba chciała mi pomóc w walce z opuchlakami, które wyżerają moje rhododendrony.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy warto pryskać teraz, kiedy co prawda świeci słońce, ale w nocy już są u nas przymrozki?
Czy poczekać do kwietnia?
Pozdrawiam K
Ulpen11
200p
200p

Post »

KaMax: Teraz raczej nie warto pryskać, ale można zwalczać larwy opuchlaka znajdujące się w ziemi. Ja jeszcze w październiku profilaktycznie podlewałam wywarem z wrotycza miejsca, gdzie znalazłam te larwy np. w ziemi pod rododendronem, żurawkami. Ubiegłej jesieni nie podlewałam i wiosną znalazłam kilka żurawek bez korzeni.
Pozdrawia Urszula.
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Kontakt:

Post »

No już myślałam, że się nikt nie odezwie :)
Dziękuję, a czy deszcz nie przeszkadza,czy muszę czekać na suchy wieczór? Pozdrawiam
Ulpen11
200p
200p

Post »

Z tego co się dowiedziałam to najlepiej polewać już mokrą ziemię, albo bezpośrednio przed deszczem. Ma to na celu lepsze rozprowadzenie środka owadobójczego, tak myślę.
Pozdrawia Urszula.
bandak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2014, o 15:24

Post »

Na różaneczniku zauważyłam objawy opuchlaka. Proszę podajcie mi nazwy produktów z nicieniami do podlania oraz czy dostanę je w takich sklepach jak castorama, praktiker czy leroy? Na dorosłe larwy które wchodzą na liście chciałabym zastosować opaskę samoprzylepną. To są takie gotowe do kupienia czy sama mam jakoś coś wykombinować? Jak mam to użyć? nawinąć naokoło gąłązki różanecznika przy ziemi czy jakoś inaczej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”