Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Jola, przy niskim są dobre nasiona. Niestety te co wysłałam jako miechunka nią nie sa, tylko rodzynkiem wysokim późnym (tak przypuszczam). Dlatego zastanawiam się czy może Amanitka by wywalila te nasiona żeby nie robić następnym osobom nieporozumień.
Edytko, a może po prostu przekreślę to co napisałaś na opakowaniu i Twoje "miechunki pomidorowe'' podpiszę jako "rodzynek brazylijski wysoki, późny".
Szkoda wyrzucać nasion, skoro już zebrałaś, popakowałaś A może znajdą się na niego chętni, forumowicze mieszkają w różnych miejscach, może u kogoś się sprawdzi ten późny i ładnie dojrzeje
Szkoda wyrzucać nasion, skoro już zebrałaś, popakowałaś A może znajdą się na niego chętni, forumowicze mieszkają w różnych miejscach, może u kogoś się sprawdzi ten późny i ładnie dojrzeje
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może w wątku wymiany nasion zwróć uwagę Amanity na to i niech nasionka rodzynka wysokiego da do właściwego pudełka z innymi wysokimi. Na razie nie ma jeszcze dużo nasion, to odszuka, potem będzie trudno w nawale nasion i roboty. Sorry Amanitko, już się odezwałaś, popieram to co piszesz .
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja jeszcze nie pakuję, ale moje nazwę miechunka Aunt Molly.jode22 pisze:No tak, ale teraz konia z rzędem temu, kto zgadnie jakie nasiona będą na Akcji . Ludzie opisują je po prostu jako rodzynek brazylijski, a czy on niski czy wysoki czy inny to nie wiadomo . I dostaniemy kota w worku .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
No proszę, Polak potrafi .
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Właśnie NIE POTRAFI, niestety.
Owszem, w internecie piszą, że to odmiana która powstała w Polsce, ale konia z rzędem temu, kto znajdzie cokolwiek w literaturze polsko- czy anglojęzycznej na temat powstania tej miechunki! Jeśli Polak ją wyhodował, to na Jowisza, totalnie zaniedbaliśmy rozpropagowanie zarówno tej informacji jak i samej rośliny! Zaginęła geneza i informacja, co to właściwie za gatunek! Skąd wzięła się nazwa, też byłoby fajnie wiedzieć. Zamiast rozsławić to po świecie, to zapomnieliśmy o niej tak dokładnie, że nasiona trzeba zdobywać z najwyższym trudem wyłącznie dzięki prywatnym pasjonatom, a w handlu mamy sprowadzane np. z Niemiec czy Holandii nasiona wysokiego rodzynka, którego zaczyna nazywać "paszowym"...
Jedna wielka SZKODA!
Pamiętam świetnie, że mój dziadek miał rodzynka brazylijskiego jakieś 30 lat temu, dostał od kogoś nasiona. owoce był słodkie ale nie pamiętam czy była to miechunka wysoka czy niska.
Owszem, w internecie piszą, że to odmiana która powstała w Polsce, ale konia z rzędem temu, kto znajdzie cokolwiek w literaturze polsko- czy anglojęzycznej na temat powstania tej miechunki! Jeśli Polak ją wyhodował, to na Jowisza, totalnie zaniedbaliśmy rozpropagowanie zarówno tej informacji jak i samej rośliny! Zaginęła geneza i informacja, co to właściwie za gatunek! Skąd wzięła się nazwa, też byłoby fajnie wiedzieć. Zamiast rozsławić to po świecie, to zapomnieliśmy o niej tak dokładnie, że nasiona trzeba zdobywać z najwyższym trudem wyłącznie dzięki prywatnym pasjonatom, a w handlu mamy sprowadzane np. z Niemiec czy Holandii nasiona wysokiego rodzynka, którego zaczyna nazywać "paszowym"...
Jedna wielka SZKODA!
Pamiętam świetnie, że mój dziadek miał rodzynka brazylijskiego jakieś 30 lat temu, dostał od kogoś nasiona. owoce był słodkie ale nie pamiętam czy była to miechunka wysoka czy niska.
Zielonym do góry!!!
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rodzynek, który rósł u mnie ok 30 lat temu był niski i pyszny.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
I dlatego obawiam się, że nie odkryjemy jego genezy - pewnie było to właśnie jakieś 30 czy 40 lat temu - a może więcej! Przed wojną w Polsce były świetne miejsca gdzie hodowano nowe odmiany pomidorów, może i rodzynka tam "podrasowano"! I pewnie nie ma już na ten temat dokumentacji ani nikogo kto mógłby to wiedzieć...
Aż człowieka złość ogrania...
Aż człowieka złość ogrania...
Zielonym do góry!!!
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Też jak pierwszy raz siałam rodzynka z 25 lat temu to był niski w pokroju jak ,,choinka". Owocował obficie i był lekko kwaskowaty a przy zasuszaniu był słodszy. Hodowałam go wtedy na balkonie w donicach aby dzieciaki miały frajdę.
Parę lat temu z firmy wysyłkowej zakupiłam nasionka rodzynka brazylijskiego które wysiałam w tym roku, ale niestety wyrosły mi wielkie kczaczory prawie jak żywopłot. Smakiem nie powala choć owoce są spore.Mocno się zastanawiam czy w przyszłym roku warto go siać.
Parę lat temu z firmy wysyłkowej zakupiłam nasionka rodzynka brazylijskiego które wysiałam w tym roku, ale niestety wyrosły mi wielkie kczaczory prawie jak żywopłot. Smakiem nie powala choć owoce są spore.Mocno się zastanawiam czy w przyszłym roku warto go siać.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten wysoki, raz w ciągu 4 lat dał mi dobry plon, pozostałe 3 lata pojedyncze owoce dojrzały.
Moje nowe imię Szansa
Jedyne co nam zostaje, to rozpropagować niskiego rodzynka, dzielić się nasionami, skoro nie można go kupić w Polsce.
Ewentualnie może, zgłosić to jakiejś firmie nasiennej, że jest takie zapotrzebowanie na Aunt Molly, taka firma powinna raczej pójść na rękę i sprowadzić nasiona, aby potem mnożyć je i sprzedawać je pod swoją marką, chętnych na niskiego rodzynka na pewno nie zabraknie, tym bardziej, że jest bardzo smaczny oraz dojrzewa i radzi sobie w naszym klimacie Ach, fajnie by było jakby się coś takiego udało
Ewentualnie może, zgłosić to jakiejś firmie nasiennej, że jest takie zapotrzebowanie na Aunt Molly, taka firma powinna raczej pójść na rękę i sprowadzić nasiona, aby potem mnożyć je i sprzedawać je pod swoją marką, chętnych na niskiego rodzynka na pewno nie zabraknie, tym bardziej, że jest bardzo smaczny oraz dojrzewa i radzi sobie w naszym klimacie Ach, fajnie by było jakby się coś takiego udało
-
Jestem ZA. Tylko jak to zorganizować? Póki co, WSZYSTKIE nasiona uznanych firm ogrodniczych które widzę w sprzedaży to wysoki rodzynek.
Zielonym do góry!!!