Podlewając roślinki mimowolnie woda bd przenikała do otoczenia.
Malwinaa, posadz co najmniej jeszcze jedną odmianę w proporcji 60,20,20. Bluecrop jest dobrą odmianą,ale nie nastawiaj się tylko na nią,1,20 m między krzewami to jest minimum i zależy jak szerokie rzędy.Nic nie piszesz jaki masz teren,bo u mnie jest górka i na wiosnę dam zbiornik i pod własnym cisnieniem będzie podlewana borówka,pozdrawiam piotr
Czytaliśmy o wszystkich odmianach, poza Bluecrop i Chandlerem żadna nie przykuła naszej uwagi. Może polecisz jaką odmiane dodał byś do tego zestawu ? Szerokość rzędów to 3 m, niestety u nas raczej jest płasko a jeśli nawet jest spad to raczej nie zauważalny.
Wg mnie to ile torfu trzeba dać do dołka to zależy od pH ziemi macierzystej. Jeżeli jest dość kwaśna to obejdzie się w zasadzie bez torfu. Wystarczy sama ziemia macierzysta np. z dodatkiem np trocin choć nie zawsze. Mój sąsiad posadził borówki do cieżkiej, gliniastej gleby bez żadnych przygotowanych dołków i rośnie mu że głowa mała. Ja u siebie robiłem dołki, ale jak teraz patrzę z perspektywy czasu chyba nie potrzebnie, choć nie zaszkodzi (wiecie człowiek napalony, pełny entuzjazmu to i głupstwa popełnia). Przyglądałem się ostatnio szacie roślinnej na mojej łącę to skrzyp, szczaw a nawet paprocie (takie małe listki) na mchu znalazłem, więc musi być kwaśna ta moja ziemia. Teraz juz wiem, iż uprawę borówki trzeba zacząć od zbadania pH gleby macierzystej.
Po wykopaniu wszystkich dziur mogę w każdej osobno sprawdzić pH. Tylko czy jest jakaś reguła ? Je
-- 6 lis 2014, o 17:16 --
Powiedzmy że w danej dziurze pH wyjdzie 5, to jakie proporcje ? Trociny, Torf i ziemia z dołka w proporcjach 1-1-1 ? W razie pH 6. 1-2-1 Było by odpowiednio ?