Mahonia pospolita ( Mahonia aquifolium )
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to jest?
Ależ ogromna!Corson pisze:
Podczas spaceru zauważyłem roślinę,
Widziałam już wielkie ale ta jest ogromna. Czy można wiedzieć gdzie rośną takie okazy?
To prawda. Ten krzew był ogromny, sięgał do 2 metrów, dlatego tym bardziej jestem zdziwiony, bo wszędzie piszą, że Mahonia aquifolium dorasta do max. 1 metra.
Ten okaz rośnie w Szczecinie - nie pamiętam niestety nazwy tej ulicy/placu.
Szukam roślin na dosyć długi, nieformowany żywopłot wzdłuż jednej linii sadu na wsi i ta mahonia mnie zaintrygowała...
Ciekawe, czy ciężko było by ją rozczepić...?
Ten okaz rośnie w Szczecinie - nie pamiętam niestety nazwy tej ulicy/placu.
Szukam roślin na dosyć długi, nieformowany żywopłot wzdłuż jednej linii sadu na wsi i ta mahonia mnie zaintrygowała...
Ciekawe, czy ciężko było by ją rozczepić...?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Piękny jak nic !
Tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7566 niektórzy z nas rozmawiają o rozmnażaniu mahonii
Ja znam taką metodę:
Sadzonki z mahonii robi się z tegorocznych pędów,które odcina się o dł.ok.15cm.
Wszystkie liście usuwa się poza 2 parami wierzchołkowych.
Sadzonki takie zanurza się w ukorzeniaczu i umieszcza w doniczkach z przygotowana wcześniej ziemią do roslin doniczkowych rozcieńczoną piaskiem.
Sadzonki należy podlać i nakryć folią lub (jak robię to ja) słojami typu twist, wietrzyć od czasu do czasu.
Doniczki z sadzonkami należy ustawić w jasnym chłodnym miejscu, a wiosna przenieść do ogrodu w miejsce zacienione.
Jesienią sadzonki można już wysadzic do ogrodu ,zabezpieczając je delikatnie przed zimą w pierwszym roku po posadzeniu.
Potem już tylko nawozić każdej wiosny ...
Tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7566 niektórzy z nas rozmawiają o rozmnażaniu mahonii
Ja znam taką metodę:
Sadzonki z mahonii robi się z tegorocznych pędów,które odcina się o dł.ok.15cm.
Wszystkie liście usuwa się poza 2 parami wierzchołkowych.
Sadzonki takie zanurza się w ukorzeniaczu i umieszcza w doniczkach z przygotowana wcześniej ziemią do roslin doniczkowych rozcieńczoną piaskiem.
Sadzonki należy podlać i nakryć folią lub (jak robię to ja) słojami typu twist, wietrzyć od czasu do czasu.
Doniczki z sadzonkami należy ustawić w jasnym chłodnym miejscu, a wiosna przenieść do ogrodu w miejsce zacienione.
Jesienią sadzonki można już wysadzic do ogrodu ,zabezpieczając je delikatnie przed zimą w pierwszym roku po posadzeniu.
Potem już tylko nawozić każdej wiosny ...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A u mnie dwie sadzonki mahonii same wylazły spod ziemi jakieś pół metra od rośliny matecznej. Od wiosny urosły już na jakieś 20 cm. Właśnie dziś je odkopałam i odcięłam od korzenia / rozłogu, na którym jeszcze mocno się trzymały (i przesadziłam na skarpę ).
Może koło tego giganta też znajdziesz jakieś potomstwo pod spodem?
Może koło tego giganta też znajdziesz jakieś potomstwo pod spodem?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."