Żywa wiklina w ogrodzie
- dresiu
- 100p
- Od: 31 paź 2013, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żywa wiklina w ogrodzie
Witam nowych przybyszów i zwolenników wikliny.
Wisienka, płotki wiklinowe są bardzo urokliwe, wykonane na sucho, w naszych warunkach klimatycznych wytrzymają 2, może 3 sezony. Impregnowane jakimś środkiem, pewnie dłużej. Natomiast płotki zrobione na żywo, wytrzymają ze 100 lat. Oczywiście, żywe budowle wymagają pracy: podlewania, przeplatania, przycinania. W przeciwnym razie po paru latach, może to przypominać raczej chaszcze.
izetta, pamiętaj, że z wierzby "energetycznej" wypleść suchy koszyk jest trudno. Natomiast na żywe aranżacje ogrodowe jest doskonała. Jeśli będziesz miała dostęp do materiału, to na jesień lub wiosnę próbuj. Przekonasz się jak to wciąga.
phawloo, no to mamy marynarza, Temat niebezpieczny, bo sam w dawnych czasach spędziłem półtorej roku na okręcie rakietowym. Niestety pływaliśmy tylko po naszym Bałtyku. Stare dobre czasy - "morskie opowieści"
Wracając do tematu, to wszystkie elementy żyworosnace, w tym ogrodzenia, wyplatamy z gotowych, wyselekcjonowanych prętów wierzbowych. Najlepszy okres to jesień i wiosna, kiedy ziemia jest mocno wilgotna. W pierwszym roku musimy obficie podlewać, aby pręty wytworzyły korzenie. Na płot 1,5 m potrzebne są pręty 3 metrowe. Konstrukcje żyworosnące z roku na rok robią się coraz bardziej masywne, jak nam się przestają podobać, to bierzemy piłę do ręki i mamy opał do kominka.
Na koniec zdjęcia "Altany Westchnień" 4-5 tygodni od posadzenia. nie po to, aby się chwalić, ale zachęcić do wyplatania na żywo.
[/url]
Wisienka, płotki wiklinowe są bardzo urokliwe, wykonane na sucho, w naszych warunkach klimatycznych wytrzymają 2, może 3 sezony. Impregnowane jakimś środkiem, pewnie dłużej. Natomiast płotki zrobione na żywo, wytrzymają ze 100 lat. Oczywiście, żywe budowle wymagają pracy: podlewania, przeplatania, przycinania. W przeciwnym razie po paru latach, może to przypominać raczej chaszcze.
izetta, pamiętaj, że z wierzby "energetycznej" wypleść suchy koszyk jest trudno. Natomiast na żywe aranżacje ogrodowe jest doskonała. Jeśli będziesz miała dostęp do materiału, to na jesień lub wiosnę próbuj. Przekonasz się jak to wciąga.
phawloo, no to mamy marynarza, Temat niebezpieczny, bo sam w dawnych czasach spędziłem półtorej roku na okręcie rakietowym. Niestety pływaliśmy tylko po naszym Bałtyku. Stare dobre czasy - "morskie opowieści"
Wracając do tematu, to wszystkie elementy żyworosnace, w tym ogrodzenia, wyplatamy z gotowych, wyselekcjonowanych prętów wierzbowych. Najlepszy okres to jesień i wiosna, kiedy ziemia jest mocno wilgotna. W pierwszym roku musimy obficie podlewać, aby pręty wytworzyły korzenie. Na płot 1,5 m potrzebne są pręty 3 metrowe. Konstrukcje żyworosnące z roku na rok robią się coraz bardziej masywne, jak nam się przestają podobać, to bierzemy piłę do ręki i mamy opał do kominka.
Na koniec zdjęcia "Altany Westchnień" 4-5 tygodni od posadzenia. nie po to, aby się chwalić, ale zachęcić do wyplatania na żywo.
[/url]
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No cudna jest!
Możesz napisać jaki jest jej koszt? I czy człowiek sam potrafiłby ją zrobić?
Ile miejsca zajmuje i jak długo jest taka ładna
Sorki, ale na razie nie mam kiedy przeczytać całego wątku.
Możesz napisać jaki jest jej koszt? I czy człowiek sam potrafiłby ją zrobić?
Ile miejsca zajmuje i jak długo jest taka ładna
Sorki, ale na razie nie mam kiedy przeczytać całego wątku.
Pozdrawiam serdecznie
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sie 2009, o 23:15
Dresiu, brak mi słów na wyrażenie mojego podziwu dla następnego przepięknego dzieła z żywej wikliny i uznania dla artysty, który potrafi wykorzystać naturę w tak wspaniały sposób....
Dresiu, ja chciałam takie płotki w ogrodzie porobić, nic na "sucho":D
Piękna ta altana
Piękna ta altana
-
- 200p
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
Altanka po prostu cudo. Zakochałam się w niej
Pozdrawiam Asia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 wrz 2014, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu interesuję się tematem żywej architektury, ale jeszcze nic samodzielnie nie wykonałam. Trafiłam na to forum szukając porad, lub instrukcji i wygląda na to, że dobrze trafiłam . Piękne rzeczy potraficie zrobić z wikliny . Bardzo spodobała mi się altanka Dresia i zamarzyła mi się taka w moim ogrodzie. Obawiam się niestety, że to przekracza póki co moje umiejętności (pomijając kwestię materiału).
Dresiu czy książka którą polecasz - "Wiklina w ogrodzie" zawiera jakieś instrukcje jak wykonać altanką lub pergolę czy tylko dotyczy wyplatania z suchej wikliny?
Nazbierałam trochę dziko rosnącej wierzby, żeby poćwiczyć wyplatanie pergoli na powojnik. Na razie stoi w wiadrze z wodą a ja obmyślam konstrukcję. Czy teraz jest dobra pora na robienie żywych konstrukcji czy lepiej poczekać do wiosny?
Ale tak mnie korci żeby coś zrobić z wierzby, no i ta altana mi się marzy.
Od jakiegoś czasu interesuję się tematem żywej architektury, ale jeszcze nic samodzielnie nie wykonałam. Trafiłam na to forum szukając porad, lub instrukcji i wygląda na to, że dobrze trafiłam . Piękne rzeczy potraficie zrobić z wikliny . Bardzo spodobała mi się altanka Dresia i zamarzyła mi się taka w moim ogrodzie. Obawiam się niestety, że to przekracza póki co moje umiejętności (pomijając kwestię materiału).
Dresiu czy książka którą polecasz - "Wiklina w ogrodzie" zawiera jakieś instrukcje jak wykonać altanką lub pergolę czy tylko dotyczy wyplatania z suchej wikliny?
Nazbierałam trochę dziko rosnącej wierzby, żeby poćwiczyć wyplatanie pergoli na powojnik. Na razie stoi w wiadrze z wodą a ja obmyślam konstrukcję. Czy teraz jest dobra pora na robienie żywych konstrukcji czy lepiej poczekać do wiosny?
Ale tak mnie korci żeby coś zrobić z wierzby, no i ta altana mi się marzy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 wrz 2014, o 23:56
Witam Dresiu!. Pełen Szacun dla Twojego / Waszego spędzania czasu i dzielenia się tymi cudami z bliźnimi . Oczywiście jak wielu innym szczena mi opadła jak ujrzałem Twój płot ! Już wiem co będę studiował przez najbliższe miesiące ;) - wierzby z okolicy już są w strachu ;)))) Pozdrawiam serdecznie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Że ja wcześniej tego tematu nie wypatrzyłam!
Gdzie można kupić takie długie pręty wierzby energetycznej? Kiedyś widziałam chyba na alle, ale takie krótkie, do założenia plantacji. Wie ktoś?
Gdzie można kupić takie długie pręty wierzby energetycznej? Kiedyś widziałam chyba na alle, ale takie krótkie, do założenia plantacji. Wie ktoś?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2014, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaka piękna ta altanka , gratuluję pomysłu i wykonania. Ach... marzenie
Pozdrawiam, Monika.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lut 2013, o 18:24
Jakie rzeczy są w tym wątku naplecione to aż głowa boli Cudeńka! Doznałam olśnienia i poczułam w tym zakresie wenę twórczą
Gratulacje dla wszystkich pletników, pleciarzy, wyplataczy ogólnie wszystkich zgrabnych rączek.
Gratulacje dla wszystkich pletników, pleciarzy, wyplataczy ogólnie wszystkich zgrabnych rączek.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Piękne Czy ktoś ma może link do strony, gdzie można znaleźć instruktaż wyplotu tych wspaniałości?
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Wystarczy zacząć od pierwszej strony tego wątku
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-