Co robimy w STYCZNIU w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do mojego ogrodniczego sklepiku przywieźli cebulki. Jakieś resztki z hurtowni. Pooglądałam, wszystkie są w dobrej kondycji, bez śladów grzyba i niektóre mają małe kiełki. Cena kusi: tulipany po 30-50 gr,narcyzki po 40gr, różne odmiany, wielkie cebulki. Jak myślicie, mają szanse na życie? Dzisiaj w Gdańsku było +13*C. Ziemia jeszcze ciepła, chyba się skuszę.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Oczywiście. Kupuj i wsadzaj je do ziemi. Mrozy chyba dopiero w lutym a czy będą to w to wątpię. Taką zimę na pewno przeżyją. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2007, o 18:17

Post »

alka pisze:Do mojego ogrodniczego sklepiku przywieźli cebulki. Jakieś resztki z hurtowni. Pooglądałam, wszystkie są w dobrej kondycji, bez śladów grzyba i niektóre mają małe kiełki. Cena kusi: tulipany po 30-50 gr,narcyzki po 40gr, różne odmiany, wielkie cebulki. Jak myślicie, mają szanse na życie? Dzisiaj w Gdańsku było +13*C. Ziemia jeszcze ciepła, chyba się skuszę.

alka pisze:Very Happy Very Happy W Rzeszowie też widziałam w sprzedaży podkiełkowane żonkile, tulipany i hiacynty- wszystko tanie. Chyba aura spłatała psikusa i w magazynach zaczęła się wiosna- wszystko zaczęło kiełkować Wink

Zostały im cebulki to co mają zrobić ?! puszczą je po kosztach i może się pozbędą ja szczerze odradzam kupna tych cebulek i sadzenie ich o ogrodzie przy pierwszym mrozie zmarzną jak nie zdążą puścić korzeni tak na 90% ale jak macie jakiś wolny tunelik lub inspekt to możecie je tam wsadzić przy sprzyjającej temp coś z nich będzie. A co do mrozów to się nie martwcie bo to już tuż tuż :D
Ogrodnik
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Moim zdaniem nie ma problemu z wsadzeniem tulipanów, dadzą radę. Rada by wsadzić je trochę głębiej. Narcyzy to już byłbym ostrożony. Te rośliny raczej są wrażliwe na mróź (szczególnie odmiany szlachetniejsze).

Co do zimy, ciekawie się zrobiło...
u mnie 12 C
broniusz
Broniusz
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Broniuszu tulipany w styczniu? Chyba jednak za późno. Szczególnie jeśli przymrozki i zima ma już być w okolicach 20 stycznia. Nie zdążą się ukorzenić i nic z nich nie będzie. No chyba, ze masz doświadczenie z takim sadzeniem. Fakt, że centra ogrodnicze kuszą bogatym i tanim wyborem, bo coś muszą zrobić z towarem, który został.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Trzeci dzień ładnej słoecznej pogody. Chodzę po ogródku- i aż ręce "świeżbią", by coś dłubnąć w ziemi. :wink: Ale nie ruszam nic- poprawiłam tylko okrycie z kory/ bo "cholerka" ;:188 , kot sąsiadki przychodzi pod moje róże "do kibelka" i rozdrapuje korę/. Jak lubię koty to ten łobuz już parę razy był mocno pogoniony- a i tak wraca.
Czy można na niego "wpłynąć mniej boleśnie by nie przychodził? :wink: Bo jestem tak na niego nastawiona jak wy na krety :twisted:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jest pewien sposób, moja sąsiadka twierdzi, ze skuteczny. Zeby zagrodzić wstęp moim kotom do swego domu, posypywała schody pieprzem. Ja sie dziwiłam, co moje biedaki tak kichają, już je miałam do weterynarza wieźć, kiedy sąsiadka zdradziła mi przyczynę tego kichania :lol:
Kotom nic ostatecznie nie było, a do sąsiadki do domu rzeczywiście nie przychodzą.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Nelu ja w ogrodzie też mam ciągle pełno kocich górek.
Najlepiej im się załatwia gdy ziemia jest świeżo wzruszona :D
wówczas nie muszą używać dużo siły do zagrzebywania.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

To nie w tym rzecz. Ich ściąga tam zapach świeżej ziemi.

I często działkowicze tak robią, że gdzieś w niewidocznym kącie ogrodu ciągle grabią kawałek ziemi i mają spokój. U nas ilość kotów na ogródkach jest bardzo dużo bo są dokarmiane. Może dlatego tak niewiele jest gryzoni.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Teraz już Basiu wiem dlaczego te kociska tak bardzo lubią moją działkę :D :D :D
Ja z tej choroby nie mogę się wyleczyć.
Uważam, że codziennie wzruszona ziemia to tak jak dla mnie poranna toaleta :D :D :D
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p
Od: 9 wrz 2007, o 11:07

Post »

1. Można pobielić pnie drzew owocowych , by ochronić je przed ostrym słońcem - rany zgorzelinowe...
2. Obejrzeć korony drzew i usunąć wszystko, co zbędne - mumie owoców, jaja szkodników...
3. Przyjrzeć się koronom w celu późniejszego prześwietlania; można się przygotować :)
4. Spacerować, jeśli jest ładnie! ;:69
Pozdrawiam
Kasia

"Zielonym do góry!"
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Można też:
5. Zrzucać czapy śniegu z iglaków
6. Chronić krzewy i drzewka przed wiecznie głodnymi zającami czy sarnami
7. Planować nowe nasadzenia i zasiewy
8. Planować większe roboty ogrodowe - oczka czy skalniaki
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Przeglądamy katalogi z nasionami :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

można też zbierać nasiona różnych ciekawych krzaczków, co też i czynię... :)
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Najlepiej czytać porady na forum i się dokształcać - tak jak ja to właśnie czynię :lol:
Aśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”