Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 paź 2014, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Gromadzenie deszczówki
Apropos pojemników 1000l - mam taki przy blaszaku, woda się zbiera bardzo ładnie, ale na zimę oczywiście go opróżnię i ... no właśnie, czy jak zostawię otwarty zawór to wytrzyma zimę, czyli co się wleje z góry to wyleci dołem i będzie ok? Generalnie chodzi mi o to, żeby pojemnik nie został uszkodzony przez mrozy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawór musi być otwarty, spokojnie wytrzyma zimę. U mnie stoi 2 rok i nic mu nie jest
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Miałem na czas budowy dwa takie pojemniki. Teraz jeden oddałem, drugi zostawiłem w ogrodzie. Po 6 latach nic mu nie jest. Dodam, że pierwszej zimy zapomniałem wypuścić wodę. Wytrzymały i zbiorniki i dolne zawory.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
Dzięki za odpowiedzi, to bardzo dobra wiadomość, bo nie muszę demontować istniejącej instalacji zbierającej deszczówkę.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Te zbiorniki, szczególnie wzmocnione metalową kratownicą, można zakopać, tak aby na powierzchni gruntu była widoczna tylko górna pokrywa. Można wstawić pompę zanurzeniową i podlewanie gotowe. Co więcej, nie rozwijają się glony. A gdyby wkopać i połączyć trzy zbiorniki, to wychodzi pojemność studni z 15 betonowych kręgów. Tylko trzeba to jakoś napełnić
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
Wkopując taki pojemnik trzeba sie liczyc z tym ze juz go raczej nie wykopiesz .
miqlam wkopany i przy wykopywaniu gościu sobie ciągnik uszkodziłmimo ze był okopany.
Mam w planie ustawic ten pojemnik przy komórce o obsadzić zimozielonym winobluszczem ,do tego wąz dziurkowany pod kazdą roslinę tylko zastanawiam się czy to się sprawdzi i na ile to 1000 litrow wystarczy
miqlam wkopany i przy wykopywaniu gościu sobie ciągnik uszkodziłmimo ze był okopany.
Mam w planie ustawic ten pojemnik przy komórce o obsadzić zimozielonym winobluszczem ,do tego wąz dziurkowany pod kazdą roslinę tylko zastanawiam się czy to się sprawdzi i na ile to 1000 litrow wystarczy
Pozdrawiam. Ewa
-
W porównaniu do Waszych posiadłości, moja działka to 10 arów zaperzonego pola, którą koszę od roku, zaczyna się pojawiać tu i ówdzie trawa. Posadziłem tam 6 drzewek (w tym 3 orzechy włoskie) i kilka krzaków oraz odchwaściłem małą rabatkę gdzie są truskawki, rzodkiewka, koperek, chrzan, rabarbar, estragon i takie tam. Mam także krzak winogronu, ale coś go zmiotło, chyba mączniak (liście zbrązowiały i opadły). Więc dla mnie spokojnie wystarcza 1000l. Nie mam w planach wkopywania tego zbiornika, bo na razie nie mam na działce prądu, więc korzystam z "napędu" grawitacyjnego.
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zbieranie deszczówki to bardziej moda na "eko" niż ma praktyczne znaczenie.Większy sens ma wtedy jeśli już mamy duże zbiorniki i zbieramy z dużych powierzchni.Z dachu o pow. 100 m2 można zebrać w sezonie ok. 25 m3 wody.Rzecz jednak w tym że przy dużych opadach podlewać nie trzeba a jak jest susza to deszczówki nie ma. Na moim ogródku zużywam do podlewania ok. 200 m3 wody w sezonie.Sensowny zbiornik musiał by mieć min. 10 m3 pojemności. Koszt takiej instalacji, ukrycie jej żeby nie szpecić ogrodu , przerasta chyba korzyści. Jedynie przy uprawie roślin potrzebujących bardzo miękkiej wody lub braku zaopatrzenia w wodę ma to sens.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
- bogdanm
- 200p
- Od: 29 kwie 2014, o 19:49
U mnie to tak wygląda 2 x 1000 l powierzchnia dachu to około 48 m 2 więc jak przyjdzie większy deszcz to szybko się napełnia . Mam je podłączone do hydroforu i podpięte pod instalacje sanitarną do domu .
Ponadto wpiąłem dodatkowy zawór do którego mogę podpiąć węża .
Zbiorniki stoją osobno nie są ze sobą połączone więc wodę muszę przepompować ręczną pompą do wody ale nie jest to jakiś problem ,czas tłoczenia wody 500 l to ok. 6-7 min.
No niestety na zimę trzeba wodę spuszczać
Dwa lata temu zagapiłem się i wystarczyły dwie noce , kilka stopni na minusie i musiałem czekać aż lód w zaworze puści przez co byłem spóźniony z wodą o 1-2 tygodnie na szczęście zawór spustowy wytrzymał.
Ten dodatkowy zawór na węża jest pod tym niebieskim wiaderkiem .
Zbiornik proponuję umieścić w mało nasłonecznionym miejscu bo na słońcu woda szybko zielenieje no chyba ,że tylko do podlewania ja na wiosne planuję posadzic jakiekolwiek bluszcze aby oslonic je od słońca.
Ponadto wpiąłem dodatkowy zawór do którego mogę podpiąć węża .
Zbiorniki stoją osobno nie są ze sobą połączone więc wodę muszę przepompować ręczną pompą do wody ale nie jest to jakiś problem ,czas tłoczenia wody 500 l to ok. 6-7 min.
No niestety na zimę trzeba wodę spuszczać
Dwa lata temu zagapiłem się i wystarczyły dwie noce , kilka stopni na minusie i musiałem czekać aż lód w zaworze puści przez co byłem spóźniony z wodą o 1-2 tygodnie na szczęście zawór spustowy wytrzymał.
Ten dodatkowy zawór na węża jest pod tym niebieskim wiaderkiem .
Zbiornik proponuję umieścić w mało nasłonecznionym miejscu bo na słońcu woda szybko zielenieje no chyba ,że tylko do podlewania ja na wiosne planuję posadzic jakiekolwiek bluszcze aby oslonic je od słońca.
-
Jeśli do obu zbiorników włożysz wąż o kształcie odwróconej listery U i wszystko poustawiasz tak, żeby końce tego węża były zawsze w wodzie (czyli minimalny poziom powiedzmy 10 cm), to woda sama będzie się przelewać, żeby w obu zbiornikach było po równo. Warunek: wąż musi być napełniony wstępnie wodą, czyli najlepiej to zrobić jak oba zbiorniki są pełne, obciążyć każdy koniec węża kamieniem, wrzucić do jednego zbiornika, zassać "ustnie" drugim końcem, zatkać palcem i wrzucić do drugiego zbiornika. Czas wyrównywania się poziomu wody zależy od grubości użytego węża. Powodzenia!
- bogdanm
- 200p
Znam ten sposób i nawet kiedyś próbowałem tylko miałem nieodpowiedni wąż tz. zbyt miękki zaginał mi się ale na wiosnę kupię trochę sztywniejszy i myślę ,że zda egzamin .
- bogdanm
- 200p
I właßnie tak chcę zrobić u siebie z tym ze bez hydrofora
Pozdrawiam. Ewa