Doniczki na podstawkach czy w osłonkach
Doniczki na podstawkach czy w osłonkach
Witam,
Na tym forum jestem nowa. Szukałam w internecie czy lepsze są podstawki pod doniczki czy doniczki w osłonkach i trafiłam na to forum ogrodnicze. Czym je i twierdze, że tutaj są bardzo mądrzy i doświadczeni forumowicze. Liczę na waszą pomoc.
Bardzo podobają mi się kolorowe osłonki do doniczek. Teraz mam zwykłe podstawki pod doniczki. Ale chciałabym kupić osłonki i włożyć w nie doniczki. Poinstruujcie mnie czy lepsze są jednak podstawki czy osłonki? Co musiałabym zrobić, żeby kwiaty utrzymały mi się w osłonkach i nie zgniły im korzenie. Ile większa osłonka od doniczki i czy na dno osłonki coś ułożyć aby postawić dopiero na tym doniczkę, żeby nie stykała się bezpośrednio z dnem osłonki?
Na tym forum jestem nowa. Szukałam w internecie czy lepsze są podstawki pod doniczki czy doniczki w osłonkach i trafiłam na to forum ogrodnicze. Czym je i twierdze, że tutaj są bardzo mądrzy i doświadczeni forumowicze. Liczę na waszą pomoc.
Bardzo podobają mi się kolorowe osłonki do doniczek. Teraz mam zwykłe podstawki pod doniczki. Ale chciałabym kupić osłonki i włożyć w nie doniczki. Poinstruujcie mnie czy lepsze są jednak podstawki czy osłonki? Co musiałabym zrobić, żeby kwiaty utrzymały mi się w osłonkach i nie zgniły im korzenie. Ile większa osłonka od doniczki i czy na dno osłonki coś ułożyć aby postawić dopiero na tym doniczkę, żeby nie stykała się bezpośrednio z dnem osłonki?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczki na podstawkach czy w osłonkach
Ja preferuję standardowe rozwiązanie, czyli podstawki, a mam dużo roślin. Jest to o wiele bezpieczniejsze rozwiązanie. Trzymając w osłonkach, nawet podkładając coś pod doniczkę i tak po każdym podlaniu trzeba wyjąć doniczkę, bo w przeciwieństwie do podstawki nie widać czy i ile wody się przelało.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja część moich roślin mam w osłonkach. Zwykle nie mają średnicy większej od doniczek jak
o jakieś 0.5 do 1 cm. Te roślinki które mam w osłonkach podlewam w ten sposób,
że wyjmuje je z nich i ustawiam na podstawce (mam kilka takich nadwyzkowych)
podlewam i po ok. 15 min. wylewam to co zostało na podstawce a potem roślinki
wędrują z powrotem do osłonek.
Jak do tej pory nie miałam żadnych problemów z tak traktowanymi roślinkami w osłonkach.
Oczywiście pilnuję by w osłonkach nigdy nie było wody.
Większość roślin mam jednak w standardowych doniczkach z podstawkami.
Osłonki daję tylko ze względów estetycznych by ukryć nieładne plastikowe doniczki,
np. te produkcyjne, w jakich zwykle się je kupuje.
o jakieś 0.5 do 1 cm. Te roślinki które mam w osłonkach podlewam w ten sposób,
że wyjmuje je z nich i ustawiam na podstawce (mam kilka takich nadwyzkowych)
podlewam i po ok. 15 min. wylewam to co zostało na podstawce a potem roślinki
wędrują z powrotem do osłonek.
Jak do tej pory nie miałam żadnych problemów z tak traktowanymi roślinkami w osłonkach.
Oczywiście pilnuję by w osłonkach nigdy nie było wody.
Większość roślin mam jednak w standardowych doniczkach z podstawkami.
Osłonki daję tylko ze względów estetycznych by ukryć nieładne plastikowe doniczki,
np. te produkcyjne, w jakich zwykle się je kupuje.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Ja mam w osłonkach jak i w podstawkach.Te roślinki które są w osłonkach podlewam wkładając na podstawki z wodą,pózniej czekam aż odcieknie i do osłonki czasem sprawdzam po kilkunastu minutach czy tam się woda nie pojawiła i tyle.Żadnych problemów.Osłonki mam wyprofilowane jak do storczyków i ew.gdy woda jeszcze ścieknie roślince nic nie będzie 

-
- 100p
- Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Lepsze rozwiązanie do doniczka + podstawka. Osłonki mają głównie zastosowanie w sytuacjach kiedy mamy roślinę w tzw. doniczce przemysłowej i z jakiś względów nie możemy lub nie chcemy jej przesadzić. Wtedy można ją wstawić do odpowiadającej nam kolorystycznie osłonki. Także stosując doniczki do zawieszenia na ścianie lub pod sufitem lepiej sprawdzają sie osłonki.
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
W osłonce nie widzisz ile wody Ci już wypłynęło, kiedy za dużo podlejesz, więc roślina stoi w tej wodzie i gnije, poza tym osłonki (jeśli ceramiczne), to dodatkowo oziębiają doniczkę i podłoże. Plus, to co napisał @pawel1988. Osłonki mają głównie znaczenie dekoracyjne, wprowadzone do Polski chyba przez Ikeę, żeby wyciągać kasę ;)
- Daro71
- 10p - Początkujący
- Od: 16 paź 2014, o 14:53
Sam zastanawiałem się w osłonkach czy bez, skusił mnie jednak ładny wygląd i dwa cycasy mam w osłonkach, jedna z nich 18,5 bodajże, jest na tyle wyższa, że spokojnie można podsypać nieco żwirku, by ewentualny nadmiar wody nie stykał się bezpośrednio z doniczką a z mniejszej 13tki łatwo mi wyjąć doniczkę i sprawdzić.
Zdecydowanie się zgadzam z twierdzeniem iż mają znaczenie dekoracyjne, w końcu przecież to też i mnie skłoniło do ich zakupu
Zdecydowanie się zgadzam z twierdzeniem iż mają znaczenie dekoracyjne, w końcu przecież to też i mnie skłoniło do ich zakupu

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Osłonki stosuję do uprawy w hydro a także do roślin, które rosną w przezroczystych doniczkach.
W tym ostatnim przypadku osłonka reguluje dopływ światła do korzeni, to znaczy zmniejsza. Dzięki temu w podłożu rozwija się mniej glonów.
Zapomniałam jeszcze, że ciężkie osłonki sprawdzają się przy roślinach, które mają tendencję do przewracania się. Generalnie jednak polecam zwykłe doniczki i podstawki. Choćby dla tego powodu - kontroli wilgotności, o którym pisała NINa. Wiele moich roślin stoi latem na zewnątrz i w przypadku obfitych opadów rośliny w osłonkach stoją dłuższy czas w wodzie, a to nie jest bez znaczenia.
Wydaje mi się, że cyrkulacja powietrza na drodze powierzchnia podłoża i dno doniczki (otwory) jest lepsza w zwykłej doniczce.
W tym ostatnim przypadku osłonka reguluje dopływ światła do korzeni, to znaczy zmniejsza. Dzięki temu w podłożu rozwija się mniej glonów.
Zapomniałam jeszcze, że ciężkie osłonki sprawdzają się przy roślinach, które mają tendencję do przewracania się. Generalnie jednak polecam zwykłe doniczki i podstawki. Choćby dla tego powodu - kontroli wilgotności, o którym pisała NINa. Wiele moich roślin stoi latem na zewnątrz i w przypadku obfitych opadów rośliny w osłonkach stoją dłuższy czas w wodzie, a to nie jest bez znaczenia.
Wydaje mi się, że cyrkulacja powietrza na drodze powierzchnia podłoża i dno doniczki (otwory) jest lepsza w zwykłej doniczce.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja mam wszystkie kwiatki na podstawkach, ponieważ łatwiem mi podlewać i widzę ile wody jest w podstawce, dziś kupiłam 5 osłonek do moich grudniczków i stwierdziłam, że na parapecie kwiatki w osłonkach wygladają dużo ładniej, super się prezentują ale miałam problem z podlaniem tych kwiatków w osłonkch, bo lałam z góry i dokładnie nie wiem ile wlałam, bo nie widzę spodu osłonki
Ale te same kwiatki w osłonkach wyglądają lepiej niż na podstawkach. Jutro kupię wiecej tych osłonek

Ale te same kwiatki w osłonkach wyglądają lepiej niż na podstawkach. Jutro kupię wiecej tych osłonek

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Ja te które mam w osłonkach wyjmuje do podlania na podstawki 

-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Myślę,że jest po równo, tyle samo argumentów za podstawkami i za osłonkami.
Jak na razie daje roślinom podstawki, ale pomyślę nad osłonkami ,dla roślin które chcę zawiesić, tak będzie praktyczniej i bezpieczniej.
Jak na razie daje roślinom podstawki, ale pomyślę nad osłonkami ,dla roślin które chcę zawiesić, tak będzie praktyczniej i bezpieczniej.
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Duża donica bez podstawki
Witam
Posiadam dużą [długość 60 cm, szerokość 30, wysokość 30] donicę, ktorą chciałbym wykorzystać do tropikalnej aranżacji z roślinami tropikalnymi. Sęk w tym, że nie ma do niej podstawki [pytałem producenta]. Pomysł jest taki, żeby na dole położyć warstwę żwiru, ktora służyłaby za drenaż.
Zastanawiam się jednak, czy nie będzie problemu z kontrolą wilgotności w takiej donicy [wszystkie rośliny, ktore trzymam w ziemi podlewam przez lanie wody na podstawek].
Co o tym myślicie?
Posiadam dużą [długość 60 cm, szerokość 30, wysokość 30] donicę, ktorą chciałbym wykorzystać do tropikalnej aranżacji z roślinami tropikalnymi. Sęk w tym, że nie ma do niej podstawki [pytałem producenta]. Pomysł jest taki, żeby na dole położyć warstwę żwiru, ktora służyłaby za drenaż.
Zastanawiam się jednak, czy nie będzie problemu z kontrolą wilgotności w takiej donicy [wszystkie rośliny, ktore trzymam w ziemi podlewam przez lanie wody na podstawek].
Co o tym myślicie?
- norbert76
Będzie problem. Tu nie chodzi tylko o to, żeby ew. nadmiar wody miał gdzie wypływać, ale przede wszystkim chodzi o cyrkulację powietrza wokół korzeni. Powietrze również dociera od spodu. W ogóle posadzenie do tak głębokiej donicy nie będzie dobrym jednak rozwiązaniem. Im większy pojemnik tym podłoże dłużej przesycha. Tak więc będzie problem z utrzymaniem wilgotności podłoża, tak więc ja bym zrezygnował z tego pojemnika.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Dziękuję za przeniesienie tematu.
Czyli rozumiem, że jeżeli donica będzie długa i szeroka, ale płytsza, problem będzie mniejszy, a najlepiej, żeby był jednak ten podstawek?
Ps: Co w przypadku, gdybym znalazł podstawek do tej dużej donicy?
Czyli rozumiem, że jeżeli donica będzie długa i szeroka, ale płytsza, problem będzie mniejszy, a najlepiej, żeby był jednak ten podstawek?
Ps: Co w przypadku, gdybym znalazł podstawek do tej dużej donicy?
- norbert76
Tak zgadza się, w płytszej i z odpływem powinno być ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta