Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc
To mu się lud pięknie odwdzięczył za tą dbałość o higienę.
Dorotko widzę, że stresa odreagowałaś na zakupach jak na prawdziwą kobietę przystało.
I dobrze, będzie wiosną pięknie.
Dorotko widzę, że stresa odreagowałaś na zakupach jak na prawdziwą kobietę przystało.
I dobrze, będzie wiosną pięknie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- alana
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super tulipany, po 5 szt. to i tak dużo, zawsze ładne i kolorowe kępki stworzą.
Właśnie dzisiaj wycięłam marcinki, jeśli wolisz to możesz swoje zostawić (jeśli ich mączniak nie zaatakował), tylko mogą te główki kwiatowe zacząć się sypać i "przyozdobić" ogród. A wycięłam jeszcze z drugiego powodu - żeby mniej prac porządkowych na wiosnę zostało. Zawsze co roku większość z tych późniejszych bylin zostawiałam na zimę i potem za dużo tego nagromadzało się, a jeszcze tegoroczna przygoda ze skaleczeniem oka wyschniętą monardą mnie spotkała,to monardy pierwsze poszły pod ostrze
Gratuluję tej 30-ki
Właśnie dzisiaj wycięłam marcinki, jeśli wolisz to możesz swoje zostawić (jeśli ich mączniak nie zaatakował), tylko mogą te główki kwiatowe zacząć się sypać i "przyozdobić" ogród. A wycięłam jeszcze z drugiego powodu - żeby mniej prac porządkowych na wiosnę zostało. Zawsze co roku większość z tych późniejszych bylin zostawiałam na zimę i potem za dużo tego nagromadzało się, a jeszcze tegoroczna przygoda ze skaleczeniem oka wyschniętą monardą mnie spotkała,to monardy pierwsze poszły pod ostrze
Gratuluję tej 30-ki
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dorotko, na zdjęciu ledwo widać sławojkę w oddali więc nie wiem, czym się przejmujesz? I chyba jest z drewna więc ładna. Tym bardziej jak porównam ja ze swoją obdrapaną
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No to będzie piękne poletko tulipanowe, a jakie różnorodne
Czytam o trawie pampasowej i Dorotka pisze że korzenie (część podziemna) zagniwają, to może trzeba dobrze zdrenować glebę piaskiem itp.
Czytam o trawie pampasowej i Dorotka pisze że korzenie (część podziemna) zagniwają, to może trzeba dobrze zdrenować glebę piaskiem itp.
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko- nie dobijaj mnie może im się uda? . U mnie to do -30 dochodzi
Jolu - ja znalazłam paragon za zakupy i przypomniałam sobie, że w ogóle kupiłam i wsadziłam. Za historię sławojki dziękuję ja nie znałam ale nie wiem czy to wystarczający powód na pozostanie . W parku sławojka, wybaczcie ale trochę nie pasuje.
Martuś - dziękuję za tyle miłych i ciepłych słów. Dobrze z braku czasu i szczerze chęci już do prac ogrodowych zwiążę tylko miskanty, tylko które to są
Iwonko dobrze że się przydałam do czegoś, znalazłaś?
Wandziu kochana dobrze, że chociaż Ty mnie nie zdołowałaś, może u mnie będzie jak u Szmitów . Z drugiej strony to strasznie sprzedawcy wprowadzają w błąd.
Grażynko tak, ja bym jeszcze szalała ale mam taki sznur u szyji
Alicjo - dziękuję 30-stki , liczę że będzie pięknie, niestety poszłam na żywioł i nie wzięłam sobie rad Jacka do serca o sadzeniu w doniczkach. Po prostu za leniwa byłam, a jeszcze przy tylu pomocnikach a każdy ma swój plan sadzenia to świra za przeproszeniem można dostać a jeszcze z doniczkami to już.. Mam nadzieję, że nornice mnie oszczędzą.
Jacku tak drewniana, w ogóle cały sezon chodziłam mi po głowie, bo w ten kadr właziła, ale teraz jak pusto to już w ogóle. Już wspominałam eM-wi, że ta sławojka wygląda jakbyśmy na wsi byli o on na to
Marysiu ja już nawet nie wiem gdzie są wsadzone, a miałam taki misterny plan ta w kółko chciała tamta w krzyżyk ..
Oj mam nadzieję, że dadzą radę , wsadziłam na górkach z piachem......., dorzucę im więcej liści jak pojadę.
Dobrze fot nie ma, ale widziałam że zaczęliście wspominki to lecę oglądać , duszę i oko nacieszyć.
Jolu - ja znalazłam paragon za zakupy i przypomniałam sobie, że w ogóle kupiłam i wsadziłam. Za historię sławojki dziękuję ja nie znałam ale nie wiem czy to wystarczający powód na pozostanie . W parku sławojka, wybaczcie ale trochę nie pasuje.
Martuś - dziękuję za tyle miłych i ciepłych słów. Dobrze z braku czasu i szczerze chęci już do prac ogrodowych zwiążę tylko miskanty, tylko które to są
Iwonko dobrze że się przydałam do czegoś, znalazłaś?
Wandziu kochana dobrze, że chociaż Ty mnie nie zdołowałaś, może u mnie będzie jak u Szmitów . Z drugiej strony to strasznie sprzedawcy wprowadzają w błąd.
Grażynko tak, ja bym jeszcze szalała ale mam taki sznur u szyji
Alicjo - dziękuję 30-stki , liczę że będzie pięknie, niestety poszłam na żywioł i nie wzięłam sobie rad Jacka do serca o sadzeniu w doniczkach. Po prostu za leniwa byłam, a jeszcze przy tylu pomocnikach a każdy ma swój plan sadzenia to świra za przeproszeniem można dostać a jeszcze z doniczkami to już.. Mam nadzieję, że nornice mnie oszczędzą.
Jacku tak drewniana, w ogóle cały sezon chodziłam mi po głowie, bo w ten kadr właziła, ale teraz jak pusto to już w ogóle. Już wspominałam eM-wi, że ta sławojka wygląda jakbyśmy na wsi byli o on na to
Marysiu ja już nawet nie wiem gdzie są wsadzone, a miałam taki misterny plan ta w kółko chciała tamta w krzyżyk ..
Oj mam nadzieję, że dadzą radę , wsadziłam na górkach z piachem......., dorzucę im więcej liści jak pojadę.
Dobrze fot nie ma, ale widziałam że zaczęliście wspominki to lecę oglądać , duszę i oko nacieszyć.
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Marysiu, tak właśnie trzeba zrobić, drenaż jest niezbędny... Ale spece mówią, że mimo odpowiednich zabiegów i tak może przemarznąć... Więc jak mam sporą już roślinę, ze trzy lata ma, to jej nie zostawię w gruncie, bo ciężko u mnie zimą... To "może" mnie nie przekonuje, a mając jeden egzemplarz, nie będę ryzykować... A wyczytałam to wszystko na naszym forum, tam są lepsi ode mnie, jeśli chodzi o Trawy... Ale Dorotka może próbować, co jej szkodzi... A może ma cieplej zimą... I jej Pampasowa da radę...
Wanda pisze, że w ogrodzie w Ciechanowie rośnie bez problemów... Może warto próbować...
Dorotko kochana, nie chciałam Cię dołować, ja zawsze piszę, bez owijania, tak już mam... Wybacz proszę... Ale jak się zmienię, to już nie będę ja... Wybaczysz mi...
Ciut się poprawiłam wyżej pisząc...
Wanda pisze, że w ogrodzie w Ciechanowie rośnie bez problemów... Może warto próbować...
Dorotko kochana, nie chciałam Cię dołować, ja zawsze piszę, bez owijania, tak już mam... Wybacz proszę... Ale jak się zmienię, to już nie będę ja... Wybaczysz mi...
Ciut się poprawiłam wyżej pisząc...
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Znalazłam, znalazłam...ale tak długo czekały, że połowa zawartości jednej z paczek zgniła
Resztę posadziłam i teraz czekam na kwitnące tulipany
Resztę posadziłam i teraz czekam na kwitnące tulipany
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Widzisz chociaż część uratowana . Ja to taki sklep wysyłkowy znalazłam, że w przyszłym roku też zakupy robię, a i gratisy dają, czyli coś co tygrysy lubią najbardziej
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Dorotko tulipanki u Ciebie ładnie przywitają wiosnę
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Dorotko lista zakupionych tulipanów Będzie co oglądać wiosną
Gratuluję 30-stki
Gratuluję 30-stki
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Dorotko, widzę, że poszalałaś tulipankowo, no to wiosną będzie się znów działo , czytałam o wątpliwościach związanych z trawą pampasową, miałam kiedyś przepiękny egzemplarz, posadziłam ją na samym początku również nie świadoma tego, że nie zimuje, a że wówczas jeszcze tu nie mieszkaliśmy, to nawet jej nie zabezpieczyłam. Zima była dość sroga, kiedy więc zakwitła wieloma pióropuszami wszyscy wpadali w zachwyt nie wierząc, że zimowała bez okrycia, nie było osoby, która by się nie zatrzymała przy niej. Dała radę dwie zimy i gdyby nie fakt, że kolejnej została zalana wodą, a w nocy było mroźno, może byłaby do teraz? Potem próbowałam jeszcze z inną, ale ta pomimo okrycia nie dała rady, więc może to też zależy od egzemplarza?
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
Wpraszam się do Twojego ogrodu. Podoba mi się, jest taki sielski. A najbardziej zazdroszczę Ci bocianów. Bardzo. Kocham te ptaki, są takie piękne. Mogłabym je oglądać ciągle.
Ja na weekendy jeżdżę do swojego ogrodu kilkadziesiąt kilometrów, a trasa którą jadę nazwałam na swój prywatny użytek "aleją bocianów". Po drodze jest kilkanaście bocianich gniazd. Jeszcze kilka lat temu 10 gniazd było zamieszkałych, w tym roku niestety tylko bodajże 6 gniazd. Gniazda puste niszczeją, a bocianów do zasiedlenia nie widać.
W tym roku miały ciężką wiosnę i aż żal było patrzeć na marznące ptaki, które stały na miejscach nie ośnieżonych i oblodzonych. Miały problemy z pożywieniem, część odleciała na południe.
Miejmy nadzieję, że młode ptaki wychowane na tym terenie wrócą i zasiedlą pustostany.
A tak na marginesie: 60 km od stolicy diabeł nie może mówić dobranoc - za blisko, pomimo mgieł.
Ja na weekendy jeżdżę do swojego ogrodu kilkadziesiąt kilometrów, a trasa którą jadę nazwałam na swój prywatny użytek "aleją bocianów". Po drodze jest kilkanaście bocianich gniazd. Jeszcze kilka lat temu 10 gniazd było zamieszkałych, w tym roku niestety tylko bodajże 6 gniazd. Gniazda puste niszczeją, a bocianów do zasiedlenia nie widać.
W tym roku miały ciężką wiosnę i aż żal było patrzeć na marznące ptaki, które stały na miejscach nie ośnieżonych i oblodzonych. Miały problemy z pożywieniem, część odleciała na południe.
Miejmy nadzieję, że młode ptaki wychowane na tym terenie wrócą i zasiedlą pustostany.
A tak na marginesie: 60 km od stolicy diabeł nie może mówić dobranoc - za blisko, pomimo mgieł.
Pozdrawiam Krystyna
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
No i znowu czeka mnie robota! Nie zapisywałam, jakie kupiłam tulipany, a tu okazuje się, że kiedy będziesz preznetować swoje, siłą rzeczy będę chciała porównać. O ileż byłoby mi łatwiej, gdybym wiedziała, co mam.
Bociany - czasem latają i nad moim ogrodem, nawet czarne, ale teraz przecież ich nie widuję.
Bociany - czasem latają i nad moim ogrodem, nawet czarne, ale teraz przecież ich nie widuję.