Dendrobium hybrydy - warunki uprawy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hybrydy Dendrobium nobile
Tak naprawdę większość Dendrobiów musi przechodzić okres spoczynku . Jeżeli jest to Dendrobium nobile, to jak najbardziej. Powinno mu się ograniczyć temperaturę i wodę, ale nie światło. W okresie spoczynku może wyglądać właśnie jak na zdjęciu powyżej, nawet z możliwością porzucenia liści, do momentu pojawienia się oznak wzrostu, czyli ..... a tu nie napiszę do końca . Takie narzędzie jak wyszukiwarka, proszę wpisać Dendrobium nobile i wyskoczy mnóstwo wiadomości o uprawie . Nie na darmo Dendrobia nazywane są uszczypliwie suchymi patolami .
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W 2012 roku dostałem kilka odrostów pewnego Dendrobium.
Posadziłem do podłoża dla storczyków i tak sobie rosło.
Pierwszy raz zakwitło w kwietniu 2013 roku ( zdj. 1.).Pęd kwiatowy pojawił się na szczycie rośliny.
Po kilkumiesięcznej przerwie zakwitło po raz drugi pod koniec 2013 roku i kwitło nieprzerwanie przez ponad 6 miesięcy.
Przeglądałem wszystkie znane mi strony o storczykach i nie znalazłem nic podobnego.
Wg mnie kwiaty najbardziej podobne są do kwiatów Dendrobium brymerianum,ale czy to jest to ?
A może to po prostu jest jakaś hybryda i trudno ją zidentyfikować ?
Posadziłem do podłoża dla storczyków i tak sobie rosło.
Pierwszy raz zakwitło w kwietniu 2013 roku ( zdj. 1.).Pęd kwiatowy pojawił się na szczycie rośliny.
Po kilkumiesięcznej przerwie zakwitło po raz drugi pod koniec 2013 roku i kwitło nieprzerwanie przez ponad 6 miesięcy.
Przeglądałem wszystkie znane mi strony o storczykach i nie znalazłem nic podobnego.
Wg mnie kwiaty najbardziej podobne są do kwiatów Dendrobium brymerianum,ale czy to jest to ?
A może to po prostu jest jakaś hybryda i trudno ją zidentyfikować ?
Bo to nie dendrobium tylko hybryda epidendrum
- maryjan13
No to teraz jestem już oświecony.
Dziękuję Adek za rozpoznanie.
Widać szukałem tam,gdzie nie ma tej rośliny,więc nie znalazłem.
Dziękuję Adek za rozpoznanie.
Widać szukałem tam,gdzie nie ma tej rośliny,więc nie znalazłem.
Nie ma za co.
Przepiękny ma kolor.
Dawniej można je było dostać na giełdach kwiatowych i w marketach,a teraz już ich nigdzie nie ma w sprzedaży,ciekawe czemu.
Od 2 lat się rozglądam za jakąś hybrydą,ale nigdzie nie widziałem.
Pozdrawiam
Przepiękny ma kolor.
Dawniej można je było dostać na giełdach kwiatowych i w marketach,a teraz już ich nigdzie nie ma w sprzedaży,ciekawe czemu.
Od 2 lat się rozglądam za jakąś hybrydą,ale nigdzie nie widziałem.
Pozdrawiam
- maryjan13
O ile dobrze pamiętam roślina ta została przywieziona kilka lat temu z Niemiec,
z miejscowości blisko holenderskiej granicy.
Edit : Teraz to nawet znalazłem tego storczyka tu na Forum w wątku Joanny ( Art ).
z miejscowości blisko holenderskiej granicy.
Edit : Teraz to nawet znalazłem tego storczyka tu na Forum w wątku Joanny ( Art ).
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Marianie . Szkoda, że wcześniej tu nie trafiłam, bo to był dokładnie mój pierwszy storczyk zamieszczony przed laty na forum jako rozpoczęcie wątku. Epidendrum ballerina potocznie nazywana przeze mnie chwaścidłem, bo właśnie w taki sposób rosła . Pamiętaj, roślina ta woli wilgotne podłoże, długie przesychanie nie dla niej .
- Malwina55
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sie 2013, o 16:08
Re: Dendrobium - okres spoczynku
Witam wszystkich
Mam pytanie dotyczące hybrydy typu dendrobium nobile
W tym sezonie wyrosły trzy psb, - jedna duża i 2 małe
W połowie października przeniosłam roślinkę do pomieszczenia w którym temperatura kształtuje się - D/N 17-19, 12-14*C.
Nie podlewałam. Od tygodnia obserwuję zółknięcie liści na małej psb.
Nie ma nowych małych psb i nie widać pączków.
Co robić ?
- zostawić dalej w takiej temperaturze i zacząć delikatnie podlewać?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Malwina
Mam pytanie dotyczące hybrydy typu dendrobium nobile
W tym sezonie wyrosły trzy psb, - jedna duża i 2 małe
W połowie października przeniosłam roślinkę do pomieszczenia w którym temperatura kształtuje się - D/N 17-19, 12-14*C.
Nie podlewałam. Od tygodnia obserwuję zółknięcie liści na małej psb.
Nie ma nowych małych psb i nie widać pączków.
Co robić ?
- zostawić dalej w takiej temperaturze i zacząć delikatnie podlewać?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Malwina
- Black Orchid
- 50p
- Od: 14 lis 2014, o 17:56
Witajcie jestem nową użytkowniczką. Od razu zapowiadam ze ze storczykami mam doczynienie od dłuzszego czasu <głownie z pospolitym Phalenopsis> ale nie jestem niestety az tak bardzo w temacie i nigdy nie udawalo mi się utrzymać ich przy zyciu dłużej niż jeden sezon kwitnienia. Tym razem jednak uparłam się by poczytać więcej o tej wielkiej i jakz różnorodnej grupie roślin i dać z siebie wszystko aby utrzymać moje rośliny w doskonałym zdrowiu przez kilka lat.
W temat się wcinam ponieważ zauważyłam ze porusza on problem z którym mam do czynienia.
Otóż w okolicach października tego roku mama weszła w posiadanie pięknego, kwitnącego Dendrobium nobile. Roślinka ma jeden główny pęd na ktorym znajdowały się kwiaty (obecnie usunięte) - jest to mięsisty, bardzo gruby pęd z bardzo wyraźnymi węzłami i listkami. Obecne sa również 2 młode pędy (nie jestem pewna czy to keiki ponieważ sie nie znam) wyrastają one jakby z podłoża prawdopodobnie z bulwy matczynej. Jeden z tych młodych, cieniutkich pędów jest w stadium wzrostu i widać że intensywnie się rozwija- wypuszcza długie,zielone listki które się rozprostowują.
Moje pytanie brzmi - czy jest to keika, czy należy jakoś specjalnie z nia postępować i najważniejsze- czy wprowadzić roślinę w okres spoczynku? Niedawno obcięłam mały, bezlistny, brązowy pęd długosci ok 5 cm który sprawiał wrażenie nadgniłego.
Bardzo zależy mi na moich storczykach <mam 2 sztuki Phalenopsis oraz wymienione Dendrobium> ale kompletnie nie mam doświadczenia w zimowaniu storczyków. W chwili obecnej żadna z roślin nie kwitnie ale jeden z Phalenopsis wypuszcza piękn, liść a Dendrobium rozwija 'z podłoża' czy też z bulwy pod ziemią opisany wcześniej nowy pęd. Każda z roślin przebywa w standardowym 'kwiaciarnianym' podłożu dla storczyków czyli w kawałkach kory. Podlewam średnio co 4 dni biohumusem do storczyków i planuję zraszać je odżywczym preparatem dla storczyków. Czy postępuje prawidłowo i czy je zimować? Za odpowiedź wielkie dzięki
W temat się wcinam ponieważ zauważyłam ze porusza on problem z którym mam do czynienia.
Otóż w okolicach października tego roku mama weszła w posiadanie pięknego, kwitnącego Dendrobium nobile. Roślinka ma jeden główny pęd na ktorym znajdowały się kwiaty (obecnie usunięte) - jest to mięsisty, bardzo gruby pęd z bardzo wyraźnymi węzłami i listkami. Obecne sa również 2 młode pędy (nie jestem pewna czy to keiki ponieważ sie nie znam) wyrastają one jakby z podłoża prawdopodobnie z bulwy matczynej. Jeden z tych młodych, cieniutkich pędów jest w stadium wzrostu i widać że intensywnie się rozwija- wypuszcza długie,zielone listki które się rozprostowują.
Moje pytanie brzmi - czy jest to keika, czy należy jakoś specjalnie z nia postępować i najważniejsze- czy wprowadzić roślinę w okres spoczynku? Niedawno obcięłam mały, bezlistny, brązowy pęd długosci ok 5 cm który sprawiał wrażenie nadgniłego.
Bardzo zależy mi na moich storczykach <mam 2 sztuki Phalenopsis oraz wymienione Dendrobium> ale kompletnie nie mam doświadczenia w zimowaniu storczyków. W chwili obecnej żadna z roślin nie kwitnie ale jeden z Phalenopsis wypuszcza piękn, liść a Dendrobium rozwija 'z podłoża' czy też z bulwy pod ziemią opisany wcześniej nowy pęd. Każda z roślin przebywa w standardowym 'kwiaciarnianym' podłożu dla storczyków czyli w kawałkach kory. Podlewam średnio co 4 dni biohumusem do storczyków i planuję zraszać je odżywczym preparatem dla storczyków. Czy postępuje prawidłowo i czy je zimować? Za odpowiedź wielkie dzięki
Basia -26 letnia amatorka hodowli kaktusów, sukulentów i storczyków
- Black Orchid
- 50p
Ja mam właśnie nieco podobną sytuację do Pani Malwiny. Główny pęd skończył kwitnąć jakieś 2 tyg temu kwiaty opadły i jest dodatkowo jedna młodziutka rozwijająca się pseudobulwa. Jak traktować takie Dendrobium? Wprowadzać w spoczynek czy poczekać aż młoda pseudo bulwa rozprostuje w pełni młode listki. Dodatkowo jedna wycięta do połowy mała pseudobulwa zbrązowiała i okazało się że gniła
Obniżyć temperaturę? Jak podlewać?
Obniżyć temperaturę? Jak podlewać?
- Malwina55
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sie 2013, o 16:08
Zaczęłam delikatnie podlewać bo wydaje mi się że jak żółkną młode psb to jest jakiś błąd w uprawie.
Do Cadevera : tutaj jest fajna dyskusja o dendrobium może Ci pomoże
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14
Nie chciałabym Ci doradzać bo sama jestem zielona jak denedrobium w tej materii
Do Cadevera : tutaj jest fajna dyskusja o dendrobium może Ci pomoże
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14
Nie chciałabym Ci doradzać bo sama jestem zielona jak denedrobium w tej materii
- Black Orchid
- 50p
Dzięki wielkie! Ta dyskusja jest mega przydatna i odpowiedziała właściwie na wszystkie moje pytania