Miskanty
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miskanty
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Narnijka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 wrz 2013, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ponownie!Kupiłam ostatnio przepiękną kępę miskanta -wg opisu Pani ze szkółki - to mial być miskant sirene. Zastanawiam się czy to na pewno ten: liść ma dosyć szeroki (jak u miskanta Malepartus) z jasnym nerwem pośrodku liścia, podobny pokrój do Malepartusa ale już sie przebarwia na..różowo, karminowo fioletowo!Przepięknie! Dopiero zaczyna kwitnąc -będzie dosyć wysoki-już teraz bez kwiatostanów ma z 1,40.Czy miskant Sirene przebarwia sie na rózowo-fioletowo?Postaram się tez zrobić zdjęcie.
Pamiętajcie o ogrodach...Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście
Widzialam dziś w sklepie ładne miskanty Morning Light, ale zauważyłam, że miały czarne plamki na niektórych liściach, pewnie jakiś grzyb. Czy ktoś może powiedzieć czy to coś groźnego, czy jest szansa że roślina sama uporałaby się z nim?
- Rennni
Kilka ładnych zdjęć....
Malepartus
Ghana, bardzo piękna. Muszę znaleźć jej inne miejsce, ponieważ jest mało widoczna.
To jest moj NN, bardzo szybko rośnie.
I to nie miskant, to Sorghastrum nutans. Zaczyna się pięknie kolorowat
Malepartus
Ghana, bardzo piękna. Muszę znaleźć jej inne miejsce, ponieważ jest mało widoczna.
To jest moj NN, bardzo szybko rośnie.
I to nie miskant, to Sorghastrum nutans. Zaczyna się pięknie kolorowat
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Variegatusowi tez podobał się aktualny rok, zakwitł po trzech latach po raz pierwszy.
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Czy odmiana - Ferner Osten jest naprawdę tak intensywnie krwisto czerwona jak na wielu zdjęciach czy może jednak w rzeczywistości jest to taki bardziej bladoczerwony kolor ?
- jacekopole71
Ewo,on ma ok 40 cm Tak jakoś wyszło zdjęcie
- Rennni
A on kwitnie ? Chciałam też napisać, czy jest to Gold Bar . Ponieważ na zdjęcie wygląda, jakby miał 1 mjacekopole71 pisze:Ewo,on ma ok 40 cm Tak jakoś wyszło zdjęcie
Moje posadzone w zeszłym roku na wiosnę, jest mały i nie rośnie znacznie
Na zdjęciu ciężko znaleźć
- jacekopole71
Rennni, swojego GB mam cztery lata.Pierwsze dwa sezony rozwijał się słabo i rósł na całkowicie słonecznym miejscu.Przesadziłem go,gdzie słońce ma dopiero od 10 rano do 17 tej, a przy okazji ma większą wilgotność gruntu.Czy kwitnie? nie mam pojęcia.U mnie nie zakwitł...Na pewno zakwita - "Little Zebra" .Rennniu,a może Ty masz naszą polską odmianę miskanta Apache,on rośnie wolno,jest mniejszy ( chyba najmniejszy) od pozostałych ze swojej rodziny.
Bartosz,przekonałem się osobiście,że Ferner Osten wybarwia się zdecydowanie bardziej w pełnym słońcu.Im słońca mniej,tym wybarwia się słabiej.Podobnie jak Imperata Red Baron. Gdy jest posadzona w cienistym miejscu jest zielona lub słabiutko wybarwiona.
Bartosz,przekonałem się osobiście,że Ferner Osten wybarwia się zdecydowanie bardziej w pełnym słońcu.Im słońca mniej,tym wybarwia się słabiej.Podobnie jak Imperata Red Baron. Gdy jest posadzona w cienistym miejscu jest zielona lub słabiutko wybarwiona.
- Rennni
jacekopole71, aha myślałam, że kwiat na zdjęciu jest GB
emalia112, to nie jest klimatyczny lub tajemný, elegantní . To czasami udaje się mi zrobić ładne zdjęcie szczegóły . Niestety nie mogę ogród zrobić jak chcę, ponieważ nie jest moj. Gdyby był moj zrezygnowałam by trawnik, niektóre świerki.... i zrobiłabym klimatyczny ogród
Wspólny ogród
i ładne dzisiejsze zdjęcie szczegóły (Skyracer i Ghana)
emalia112, to nie jest klimatyczny lub tajemný, elegantní . To czasami udaje się mi zrobić ładne zdjęcie szczegóły . Niestety nie mogę ogród zrobić jak chcę, ponieważ nie jest moj. Gdyby był moj zrezygnowałam by trawnik, niektóre świerki.... i zrobiłabym klimatyczny ogród
Wspólny ogród
i ładne dzisiejsze zdjęcie szczegóły (Skyracer i Ghana)