Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?
Re: Ściółkowanie trawą
Witam! Mam problem ze zbyt dużą ilością trawy po skoszeniu kosiarką. Podobno przed wrzuceniem do kompostownika trzeba lekko podsuszyć (raczej żeby zwiędła). Tak zrobiłam tyle że ona zgniła (warunki pogodowe hm... i małe zaniedbanie) zrobiła się przygnita maź. Trochę zawaliłam bo była za gruba warstwa ale się stało . I co teraz. Co radzicie. Wrzucać tego do kompostownika chyba nie mogę. Pomóżcie proszę!!!
Nigdy w życiu nie suszyłam trawy przed kompostowaniem, bo niby jak to zrobić jeśli mam trawę z działki o pow. 3000 m a większość tej powierzchni to trawnik?? Może robię źle, nie wiem, najwidoczniej jednak żyję w słodkiej nieświadomości
Powiem Ci jaki jest mój przepis na kompost: wrzucam cały rok trawę, liście (mnóstwo brzóz które kocham, ale straszliwie śmiecą), resztki z warzyw i owoców, fusy (także te z cukrem - nie przebieram), czasem jakaś tektura, obornik spod królików, itp. Po roku przewracam na drugą stronę wiosną i na jesieni gotowe. Czasem sypnę do liści trochę mocznika, bo z obserwacji wiem, że znacznie przyspiesza ich kompostowanie. Nie cuduję i samo się robi. Jedyne czego bezwzględnie nie daję to psie i kocie kupy, bo się brzydzę, i mięso, ale jak czasem wpadnie jakaś kostka to nie panikuję
Także myślę, że możesz tą mazię spokojnie dać, bo u mnie pewnie nie raz i nie dwa się takie coś zrobiło, tyle że ja do mojego kompostu po prostu nie zaglądam do środka i mam spokojne sny, a po półtora roku kompost pięknie pachnie ziemią i nigdy niczemu ani nikomu nie zaszkodził
PS. Kompostuję w pryzmie, nieogrodzonej żadnymi deskami, ani niczym, w pełnym słońcu.
Mam nadzieję, że pomogłam

Powiem Ci jaki jest mój przepis na kompost: wrzucam cały rok trawę, liście (mnóstwo brzóz które kocham, ale straszliwie śmiecą), resztki z warzyw i owoców, fusy (także te z cukrem - nie przebieram), czasem jakaś tektura, obornik spod królików, itp. Po roku przewracam na drugą stronę wiosną i na jesieni gotowe. Czasem sypnę do liści trochę mocznika, bo z obserwacji wiem, że znacznie przyspiesza ich kompostowanie. Nie cuduję i samo się robi. Jedyne czego bezwzględnie nie daję to psie i kocie kupy, bo się brzydzę, i mięso, ale jak czasem wpadnie jakaś kostka to nie panikuję

Także myślę, że możesz tą mazię spokojnie dać, bo u mnie pewnie nie raz i nie dwa się takie coś zrobiło, tyle że ja do mojego kompostu po prostu nie zaglądam do środka i mam spokojne sny, a po półtora roku kompost pięknie pachnie ziemią i nigdy niczemu ani nikomu nie zaszkodził

PS. Kompostuję w pryzmie, nieogrodzonej żadnymi deskami, ani niczym, w pełnym słońcu.
Mam nadzieję, że pomogłam

Pozdrawiam, Bogusia
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja tez nigdy nie suszyłam, nie widzę żadnych ubocznych skutków.
Nie mam klasycznego kompostownika, tylko pryzmę w kącie ogrodu. Rzucam cały rok wszystkie resztki roślinne, kuchenne (oprócz resztek jedzenia), papier, od czasu do czasu popiół z kominka oraz oczywiście trawę. Nie przejmuję się pryzmą zupełnie. Nie raz robiła się taka maź, ale i to się rozkłada, tyle że zapach jest nie teges
. Przed zimą mąż pogrzebie trochę trochę widłami i tak dojrzewa sobie kompościk
.

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mój M na zimę przysypuje kompostownik wapnem.
Trawę też wykorzystujemy podczas jesiennego kopania robi rowek wkłada trawę i zasypuje tzw.kopanie jesienne na skibę. Trawe tez podrzucam pod magnoli, Rh. hortensje, nie patrzę grubo czy cienko - oczywiście z umiarem.
Trawę też wykorzystujemy podczas jesiennego kopania robi rowek wkłada trawę i zasypuje tzw.kopanie jesienne na skibę. Trawe tez podrzucam pod magnoli, Rh. hortensje, nie patrzę grubo czy cienko - oczywiście z umiarem.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też tak robię i zawsze mam super kompost a czasami dodaję jakiś preparat do kompostowania ale jak mam 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Re: Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?
Ja w tym roku zaczęłam ściółkować swój ogródek warzywny. Podsuszoną trawę po wertykulacji wyłożyłam w całym ogródku.
Przeczytałam cały wątek i mimo, że opinie podzielone spróbuję
Przeczytałam cały wątek i mimo, że opinie podzielone spróbuję

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy wiosennym wyczesywaniu masz przecież suchą trawę, i nie wiem co podsuszasz. Miałam cała ogromną kopę takiego siana, wyłożyłam pod maliny, porzeczki i wszystkie ścieżki w ogródku. Super sprawa, święty spokój z zarastaniem ścieżek przez całe lato. Potem powoli gdzieś to sianko znikło.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziś jeszcze zdobyłam od sąsiada dwa worki pięknej ściółki leśnej: rozdrobnione gałązki i igliwa sosny; wysypałam pod borówki i iglaki.
gienia1230 a jak z podlewaniem warzyw które są wyściółkowane trawą? Może głupie pytanie; ale jak tak wysypałam cały ogródek to podlewam normalnie? ta ściółka nie będzie gnić? Sorry za głupie pytania; ale nie wiem...
dopiero poznaję temat co i jak 
gienia1230 a jak z podlewaniem warzyw które są wyściółkowane trawą? Może głupie pytanie; ale jak tak wysypałam cały ogródek to podlewam normalnie? ta ściółka nie będzie gnić? Sorry za głupie pytania; ale nie wiem...

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Ściółkę będą konsumować stopniowo dżdżownice i inne żyjątka glebowe, lejesz normalnie na ściółkę, żeby nie do gołej ziemi rozmyć. I tak będziesz musiała dokładać żeby utrzymać efekt, ale w sezonie to nie problem. 

-
Nie wykładałam sianka pod warzywa, tylko pod krzewy owocowe, drzewka owocowe i ścieżki wokól warzywnych grządek. Nie widzę sensu w wykładaniu np rzędów marchewki, pietruszki, buraczków czy fasolki szparagowej. Szybko zakryją rzędy, nawet chwastów nie puszczą za wiele. W pomidorach stosuję włókninę, przy ogórkach prowadzonych pionowo rozkładam niepotrzebne kartony. Krzewy i drzewka podlewałam tylko wtedy gdy było naprawdę sucho (aż trawnik wysychał). Oczywiście mówię tutaj o drzewkach i krzewach kilkuletnich.
Pozdrawiam! Gienia.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Drzewka i krzewy kilkuletnie mają tak głębokie korzenie że ściółka im za bardzo nie pomoże a przy warzywach dużo da jak dżdżownice i mikroorganizmy będę miały co przerabiać i jeszcze mniej wody będzie parować z gleby.U mnie ziemia pod ściółką z trawy zawsze jest wilgotna z samego wierzchu a bez jest kilka cm pyłu chociaż ziemia jest gliniasta.Po podlewaniu ściółka bardzo szybko wysycha jak nie jest wysypana za gruba warstwa ale często jest tak że unosi się na powierzchni wody i potem trzeba ją poprawić żeby była równomiernie rozłożona.
-
Stosuję ściółkę z wyczesanego trawnika pod drzewka nie tylko po to by mniej podlewać ale o ograniczenie chwastów. Nie jeden raz uszkodził mi syn drzewko podkaszarką, a i wyrwać chwasty spod krzaka agrestu bez podrapania się nigdy mi się nie udało 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ja koszę trawnik trzy razy bez kosza a czwarty raz z koszem. Zebraną trawę wrzucam do kompostownika