Moni przepisu na zupkę dyniową jeszcze nie podawałam, ale już piszę
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Robi się ją bardzo, bardzo prosto. Troszkę mam kłopot z napisaniem przepisu, ponieważ robię różne wersje, które troszkę różnią się składnikami i wszystkie bardzo nam smakują ...
ZUPA Z DYNI
* ok 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
* 1 marchewka, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera
* duża cebula
* 2 ziemniaki
* 2-3 ząbki czosnku
* 2-3 cm korzenia imbiru
* ostra papryka w proszku
* vegeta ( ja używam robionej w domu)
* masło do podsmażenia cebuli
* grzaneczki lub podprażone na patelni pestki dyni
* czasami wzbogacam zupkę mlekiem kokosowym, lub sokiem z pomarańczy, czasami daję do każdej miseczki łyżkę kwaśnej , gęstej śmietany, czasami serek topiony .....
Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty imbir.
Warzywa ( marchew, pietruszkę, seler) podgotować w lekko osolonej wodzie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, dodać podsmażoną cebulkę z imbirem, uzupełnić gorącą wodą, tak, aby wszystko było dokładnie przykryte, doprawić do smaku vegetą i ostrą papryką, ugotować do miękkości. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupkę zmiksować na krem.
W miseczkach posypać podprażonymi pestkami dyni lub chrupiącymi grzankami.
Pyszna, rozgrzewająca zupka
![serduszko ;:167](./images/smiles/heart.gif)