Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2014, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gromadzenie deszczówki

Post »

Apropos pojemników 1000l - mam taki przy blaszaku, woda się zbiera bardzo ładnie, ale na zimę oczywiście go opróżnię i ... no właśnie, czy jak zostawię otwarty zawór to wytrzyma zimę, czyli co się wleje z góry to wyleci dołem i będzie ok? Generalnie chodzi mi o to, żeby pojemnik nie został uszkodzony przez mrozy.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawór musi być otwarty, spokojnie wytrzyma zimę. U mnie stoi 2 rok i nic mu nie jest :)
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Miałem na czas budowy dwa takie pojemniki. Teraz jeden oddałem, drugi zostawiłem w ogrodzie. Po 6 latach nic mu nie jest. Dodam, że pierwszej zimy zapomniałem wypuścić wodę. Wytrzymały i zbiorniki i dolne zawory.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedzi, to bardzo dobra wiadomość, bo nie muszę demontować istniejącej instalacji zbierającej deszczówkę.
Pozdrowienia :wit
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Te zbiorniki, szczególnie wzmocnione metalową kratownicą, można zakopać, tak aby na powierzchni gruntu była widoczna tylko górna pokrywa. Można wstawić pompę zanurzeniową i podlewanie gotowe. Co więcej, nie rozwijają się glony. A gdyby wkopać i połączyć trzy zbiorniki, to wychodzi pojemność studni z 15 betonowych kręgów. Tylko trzeba to jakoś napełnić :wink:
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wkopując taki pojemnik trzeba sie liczyc z tym ze juz go raczej nie wykopiesz .
miqlam wkopany i przy wykopywaniu gościu sobie ciągnik uszkodziłmimo ze był okopany.

Mam w planie ustawic ten pojemnik przy komórce o obsadzić zimozielonym winobluszczem ,do tego wąz dziurkowany pod kazdą roslinę tylko zastanawiam się czy to się sprawdzi i na ile to 1000 litrow wystarczy :?:
Pozdrawiam. Ewa
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W porównaniu do Waszych posiadłości, moja działka to 10 arów zaperzonego pola, którą koszę od roku, zaczyna się pojawiać tu i ówdzie trawa. Posadziłem tam 6 drzewek (w tym 3 orzechy włoskie) i kilka krzaków oraz odchwaściłem małą rabatkę gdzie są truskawki, rzodkiewka, koperek, chrzan, rabarbar, estragon i takie tam. Mam także krzak winogronu, ale coś go zmiotło, chyba mączniak (liście zbrązowiały i opadły). Więc dla mnie spokojnie wystarcza 1000l. Nie mam w planach wkopywania tego zbiornika, bo na razie nie mam na działce prądu, więc korzystam z "napędu" grawitacyjnego.
Pozdrawiam wszystkich :D
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zbieranie deszczówki to bardziej moda na "eko" niż ma praktyczne znaczenie.Większy sens ma wtedy jeśli już mamy duże zbiorniki i zbieramy z dużych powierzchni.Z dachu o pow. 100 m2 można zebrać w sezonie ok. 25 m3 wody.Rzecz jednak w tym że przy dużych opadach podlewać nie trzeba a jak jest susza to deszczówki nie ma. Na moim ogródku zużywam do podlewania ok. 200 m3 wody w sezonie.Sensowny zbiornik musiał by mieć min. 10 m3 pojemności. Koszt takiej instalacji, ukrycie jej żeby nie szpecić ogrodu , przerasta chyba korzyści. Jedynie przy uprawie roślin potrzebujących bardzo miękkiej wody lub braku zaopatrzenia w wodę ma to sens.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49

Post »

U mnie to tak wygląda 2 x 1000 l powierzchnia dachu to około 48 m 2 więc jak przyjdzie większy deszcz to szybko się napełnia . Mam je podłączone do hydroforu i podpięte pod instalacje sanitarną do domu .
Ponadto wpiąłem dodatkowy zawór do którego mogę podpiąć węża .
Zbiorniki stoją osobno nie są ze sobą połączone więc wodę muszę przepompować ręczną pompą do wody ale nie jest to jakiś problem ,czas tłoczenia wody 500 l to ok. 6-7 min.
No niestety na zimę trzeba wodę spuszczać
Dwa lata temu zagapiłem się i wystarczyły dwie noce , kilka stopni na minusie i musiałem czekać aż lód w zaworze puści przez co byłem spóźniony z wodą o 1-2 tygodnie na szczęście zawór spustowy wytrzymał.

Obrazek

Ten dodatkowy zawór na węża jest pod tym niebieskim wiaderkiem .
Zbiornik proponuję umieścić w mało nasłonecznionym miejscu bo na słońcu woda szybko zielenieje no chyba ,że tylko do podlewania ja na wiosne planuję posadzic jakiekolwiek bluszcze aby oslonic je od słońca.
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jeśli do obu zbiorników włożysz wąż o kształcie odwróconej listery U i wszystko poustawiasz tak, żeby końce tego węża były zawsze w wodzie (czyli minimalny poziom powiedzmy 10 cm), to woda sama będzie się przelewać, żeby w obu zbiornikach było po równo. Warunek: wąż musi być napełniony wstępnie wodą, czyli najlepiej to zrobić jak oba zbiorniki są pełne, obciążyć każdy koniec węża kamieniem, wrzucić do jednego zbiornika, zassać "ustnie" drugim końcem, zatkać palcem i wrzucić do drugiego zbiornika. Czas wyrównywania się poziomu wody zależy od grubości użytego węża. Powodzenia!
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p

Post »

Znam ten sposób ;:108 i nawet kiedyś próbowałem tylko miałem nieodpowiedni wąż tz. zbyt miękki zaginał mi się ale na wiosnę kupię trochę sztywniejszy i myślę ,że zda egzamin .
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p

Post »

Pod domkiem mam zainstalowany hydrofor

Obrazek

I rura a raczej rynna dachowa do zbiornika

Obrazek
Obrazek

I wspomniany zawór na węża. Obrazek

A poza tym jeszcze zbieram tak

Obrazek
Obrazek

Podstawowy warunek aby można z tego korzystać to prąd na działce .

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I właßnie tak chcę zrobić u siebie z tym ze bez hydrofora
Pozdrawiam. Ewa
ODPOWIEDZ