Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Lianis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2013, o 22:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

MoWo pisze:Oczywiście , ale najpierw powinna się przebarwić na czerwono.
Ale rownomiernie?

Bo u mnie tak:
Bluecrop i Patriot sa cale czerwone lisci jeszcze nie gubia ale i niewiele ich maja
Glover jest caly zielony, nic nie gubi
Duke ma czesc lisci czerwonych, czesc zielonych, kilka zoltych, gubi czerwone i zolte
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli krzewy są "swierzo posadzone" to nie obowiązują je prawa dotyczące krzewów dobrze ukorzenionych.
Tomasz123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 paź 2014, o 19:16

Post »

Witam ja w tym roku na początku września posadzilem dla siebie trochę borowki earliblue i duke i sprzedawca powiedział mi żeby opryskac na zime opryskiem kaptan topsin tyle ze jest chyba i kaptan i topsin czym lepiej pryskac???
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

A ile zebrałaś w tym roku? jeżeli sadziłaś wiosną 2013, to już w tym roku powinno być sporo. Wg plonu tegorocznego i kondycji krzewów oszacujesz plon przyszłoroczny.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witajcie,młode nasadzenia u mnie mają na razie zielone liscie,starsze już się przebarwiły ,gosia32122 w pierwszym roku obrywamy kwiatki,a w drugim to nieraz sama borówka pokaże czy chce owocować.W tym roku tylko jedna odmiana u mnie zaowocowała Chandler,natomiast Spartan,Bluegold i Bluecrop nie zaowocowały,wszystkie posadzone w 2012 w Sierpniu, pozdrawiam piotr
Malwinaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 paź 2014, o 17:11

Post »

Witam

Chciała bym zasięgnąć waszej opinii. Przestudiowałam wszystkie tematy na forum odnośnie Borówki amerykańskiej jednak te informacje są bardzo rozbieżne. Dlatego opisz mój plan działania od A-Z. Liczę na wasze opinie, porady oraz sugestie ( szczególnie od osób które uprawiają borówkę na skale przemysłową ) .

Posiadam pole o powierzchni 20 arów.
Jak na razie ogrodziliśmy całe pole siatką leśną.

1. nie jesteśmy pewni jakie dziury dokładnie przygotować pod roślinę, uśredniając opinie z wszystkich źródeł wyszło optymalnie 80cm śr na 40cm głęb. Czy będzie to wystarczający dołek?

2. Czy na taką dziurę wystarczy 80l torfu z mieszanką trocin oraz ziemi z dołku (pH 5-6 , ziemia raczej zbita)

3. źródła rożnie podają odległość miedzy sadzonkami miedzy 0.8m- 1.5m, Doszliśmy do wniosku, ze będziemy sadzić co 1,3m
Planujemy zasadzić odmianę w 90% Bluecrop i 10% Chandler.

4.Czy przy takich odmianach konieczne jest zapylanie krzyżowe, ewentualnie jakie odmiany należy dosadzić ?

5. Czy macie sprawdzone źródło skąd można zamówić kwaśny torf w miarę tanio ? (okolice wielkopolski), u nas dostępny jest 80l/10zł

6. kluczowym pytaniem, ponieważ w tej kwestii jesteśmy zieloni , jest system nawadniania..
Plan jest taki, aby wykopać zbiornik 5mx8m , wyłożyć go folia , przygotowywać w nim zakwaszoną wodę , pod każdy rządek włożyć linię kroplującą a następnie złączyć to zwykła pompą wodna. Czy to ma prawo bytu?

7. sadzonki najlepiej 2 czy 3 letnie? ( które lepiej wybrać ze względu na zniwelowanie ryzyka nie przyjęcia się ) oraz w jakim terminie wiosennym najlepiej kupować, ponieważ spotkaliśmy się z opinia , że kwiecień maj ponieważ wtedy ruszy wegetacja i nie będzie wątpliwości jak przezimowały krzewy w szkółce.

8. co sądzicie o rękawach foliowych ?

Z góry dziękujemy za wszelkie porady, wybaczcie jeżeli niektóre pytania są zbyt amatorskie..
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Macie analizę gleby,a szczególnie jej pH?Od tego zależy,czy posadzicie borówkę,czy świdośliwę ,albo inną porzeczkę,bo w takim przypadku nie poniesiecie strat.O tym też było na FO.Powodzenia ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

w przypadku inwestycji radzę nie sugerować się zbytnio amatorskim forum, plantacja borówek to zbyt droga inwestycja, aby opierać się na anonimowych wpisach. jest literatura, prasa fachowa, są zjazdy z konferencjami, potrzebna jest ogólna wiedza sadownicza (metody nawadnia i nawożenia). borówka zemści się za "partyzantkę" prędzej czy później.
zakwaszaniem wody w niepewnym dole (szczelność - folia wystarczy na krótko) możesz zniszczyć otoczenie i zatruć wody gruntowe.
swistak
200p
200p

Post »

Malwinaa, posadz co najmniej jeszcze jedną odmianę w proporcji 60,20,20. Bluecrop jest dobrą odmianą,ale nie nastawiaj się tylko na nią,1,20 m między krzewami to jest minimum i zależy jak szerokie rzędy.Nic nie piszesz jaki masz teren,bo u mnie jest górka i na wiosnę dam zbiornik i pod własnym cisnieniem będzie podlewana borówka,pozdrawiam piotr
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Moje borówki pięknie się przebarwiły,najbardziej jestem zadowolona z Herberta ,wreszcie się ruszył.Miał kilka owoców i były bardzo smaczne i duże,

Pozdrawiam Teresa
Lianis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2013, o 22:06

Post »

Malwinaa pisze:Witam

1. nie jesteśmy pewni jakie dziury dokładnie przygotować pod roślinę, uśredniając opinie z wszystkich źródeł wyszło optymalnie 80cm śr na 40cm głęb. Czy będzie to wystarczający dołek?

2. Czy na taką dziurę wystarczy 80l torfu z mieszanką trocin oraz ziemi z dołku (pH 5-6 , ziemia raczej zbita)
Z góry dziękujemy za wszelkie porady, wybaczcie jeżeli niektóre pytania są zbyt amatorskie..
Ja co prawda jestem amatorka, ale dopiero co sadzilam moje borowki i moge powiedziec ze na dolek ok 1m srednicy i jakies 50cm w glab, poniewaz mam ziemie zbita, gliniasta, to wedlug wskazowek forumowiczow najpierw na dno dolka wsypalam kamienie (10l wiadro), na to trociny 20l, a na koniec torf (weszlo po 150-200l na każdy dol). Wiec obawiam sie ze 80l torfu to bedzie za malo.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Wg mnie to ile torfu trzeba dać do dołka to zależy od pH ziemi macierzystej. Jeżeli jest dość kwaśna to obejdzie się w zasadzie bez torfu. Wystarczy sama ziemia macierzysta np. z dodatkiem np trocin choć nie zawsze. Mój sąsiad posadził borówki do cieżkiej, gliniastej gleby bez żadnych przygotowanych dołków i rośnie mu że głowa mała. Ja u siebie robiłem dołki, ale jak teraz patrzę z perspektywy czasu chyba nie potrzebnie, choć nie zaszkodzi (wiecie człowiek napalony, pełny entuzjazmu to i głupstwa popełnia). Przyglądałem się ostatnio szacie roślinnej na mojej łącę to skrzyp, szczaw a nawet paprocie (takie małe listki) na mchu znalazłem, więc musi być kwaśna ta moja ziemia. Teraz juz wiem, iż uprawę borówki trzeba zacząć od zbadania pH gleby macierzystej.
Malwinaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Macie analizę gleby,a szczególnie jej pH?Od tego zależy,czy posadzicie borówkę,czy świdośliwę ,albo inną porzeczkę,bo w takim przypadku nie poniesiecie strat.O tym też było na FO.Powodzenia ;:333
Wiec tak pH było badane w 10 różnych miejscach działki, w większości miejsc pokazywał się odczyn pomarańczowy czyli 5 pH nie wiem na ile są dokładne te testy, ponieważ są to najprostsze testy kropelkowe. Chce kupić worek torfu i sprawdzić wiarogodność testu. Co do świdośliwy być może jest to przyszłościowy owoc ale na tą chwile martwił bym się o zbyt.
w przypadku inwestycji radzę nie sugerować się zbytnio amatorskim forum, plantacja borówek to zbyt droga inwestycja, aby opierać się na anonimowych wpisach. jest literatura, prasa fachowa, są zjazdy z konferencjami, potrzebna jest ogólna wiedza sadownicza (metody nawadnia i nawożenia). borówka zemści się za "partyzantkę" prędzej czy później.
zakwaszaniem wody w niepewnym dole (szczelność - folia wystarczy na krótko) możesz zniszczyć otoczenie i zatruć wody gruntowe.
Co do literatury fachowej szukaliśmy w księgarniach a dziś nawet objeździliśmy wszystkie sklepy ogrodnicze... Jedynie w jednym są wstanie sprowadzić ale dopiero na wiosnę... Jeśli zna ktoś stronę albo chciał by sprzedać chętnie byśmy zakupili. Co do ofoliowanego dołu damy podwójna warstwę grubej foli. Z wymianą jej co pewien czas też nie bd problemu. Nie stać nas na dodatkowe 5 tys za zbiornik... Podlewając ro
Malwinaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Podlewając roślinki mimowolnie woda bd przenikała do otoczenia.
Malwinaa, posadz co najmniej jeszcze jedną odmianę w proporcji 60,20,20. Bluecrop jest dobrą odmianą,ale nie nastawiaj się tylko na nią,1,20 m między krzewami to jest minimum i zależy jak szerokie rzędy.Nic nie piszesz jaki masz teren,bo u mnie jest górka i na wiosnę dam zbiornik i pod własnym cisnieniem będzie podlewana borówka,pozdrawiam piotr

Czytaliśmy o wszystkich odmianach, poza Bluecrop i Chandlerem żadna nie przykuła naszej uwagi. Może polecisz jaką odmiane dodał byś do tego zestawu ? Szerokość rzędów to 3 m, niestety u nas raczej jest płasko a jeśli nawet jest spad to raczej nie zauważalny.
Wg mnie to ile torfu trzeba dać do dołka to zależy od pH ziemi macierzystej. Jeżeli jest dość kwaśna to obejdzie się w zasadzie bez torfu. Wystarczy sama ziemia macierzysta np. z dodatkiem np trocin choć nie zawsze. Mój sąsiad posadził borówki do cieżkiej, gliniastej gleby bez żadnych przygotowanych dołków i rośnie mu że głowa mała. Ja u siebie robiłem dołki, ale jak teraz patrzę z perspektywy czasu chyba nie potrzebnie, choć nie zaszkodzi (wiecie człowiek napalony, pełny entuzjazmu to i głupstwa popełnia). Przyglądałem się ostatnio szacie roślinnej na mojej łącę to skrzyp, szczaw a nawet paprocie (takie małe listki) na mchu znalazłem, więc musi być kwaśna ta moja ziemia. Teraz juz wiem, iż uprawę borówki trzeba zacząć od zbadania pH gleby macierzystej.

Po wykopaniu wszystkich dziur mogę w każdej osobno sprawdzić pH. Tylko czy jest jakaś reguła ? Je

-- 6 lis 2014, o 17:16 --

Powiedzmy że w danej dziurze pH wyjdzie 5, to jakie proporcje ? Trociny, Torf i ziemia z dołka w proporcjach 1-1-1 ? W razie pH 6. 1-2-1 Było by odpowiednio ?
swistak
200p
200p

Post »

Witam,Malwinaa ja u siebie mam Spartan,Chendler,Bluecrop,Bluegold,Jersey. piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”