Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa
Ewao4,jak kupisz własciwe to będą miały w górnej częsci po bokach po dwie dziurki,robisz w kantówce dziurki i skręcasz,powodzenia piotr
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja po prostu wbiłem przy jeżynie i malinie czarnej po sztuce pręta żebrowanego jaki pozostał mi po budowie i do niego przywiązywałem pędy. Można by też wbić dwa i do jednego przywiązać stare a na drugi puszczać młode.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 22:06
Re: Jeżyna
U mnie owocowala pierwszy raz, wiec nie wypowiadam sie z pozycji eksperta, sadzona wiosna, przez co pewnie tegoroczne zbiory mogly byc inne niz beda normalnie, owoce miala sredniej wielkosci, smak przyjemny, niektore byly mniej inne bardziej slodkie, ladnie stojaca z niewielkim podtrzymaniem, owocuje pozno przez to ze owocuje na pedach jednorocznych.
Teoretycznie powinnam ja teraz sciac przy ziemii, ale pan w szkolce powiedzial mi ze moge sciac tylko 1/3 z dlugosci pedow i ona na przyszly rok bedzie tez owocowala na odgalezieniach ktore wiosna wypusci. Ktos to testowal?
Teoretycznie powinnam ja teraz sciac przy ziemii, ale pan w szkolce powiedzial mi ze moge sciac tylko 1/3 z dlugosci pedow i ona na przyszly rok bedzie tez owocowala na odgalezieniach ktore wiosna wypusci. Ktos to testowal?
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W warunkach polskich podobno nie zdąża dojrzeć. Tak wskazuje doświadczenie osób, które uprawiają tę odmianę. Koleżanka Lianis mieszka w Anglii.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 22:06
Racja, u nas zimy znacznie lagodniejsze i wiosna predzej przychodzi, pelen cykl Reuben'a będę mogla obserwowac dopiero od przyszlego roku, dodatkowo domowilam sobie i będę sadzic za tydzien jezyne Chester, ktora jest odmiana wczesniejsza, owocujaca na pedach dwuletnich, wiec będę miala porownanie co do rozwoju.W warunkach polskich podobno nie zdąża dojrzeć. Tak wskazuje doświadczenie osób, które uprawiają tę odmianę. Koleżanka Lianis mieszka w Anglii.
Ale z tego co kojarze kolega Lex mieszka w Polsce i z powodzeniem ma Reuben'a, czyli wynika z tego ze zdarza dojrzec.
W żadnym wypadku:) Betonowe słupki to bardziej na plantację, a na działce chyba wszystko inne będzie wyglądać dużo estetyczniej. Podpory, jak Ci już forumowicze wspominali, możesz wykonać z wielu materiałów i na różne sposoby. Mogą to być drewniane słupki pozyskane naturalnie lub ze sklepu, od razu zabezpieczone i pomalowane, także metalowe (choć te na plantację nie zawsze się nadają), pomiędzy którymi rozpinasz druty, nylonowe sznurki czy kolorowe kable albo ustawisz ładną, drewnianą kratownicę, ewentualnie wykonujesz lekką konstrukcję z użyciem tyczek bambusowych - wszystko wedle uznania. Jednak myślę, że najwłaściwszym sposobem jest po prostu przejść się do sąsiada i zapytać, czy miałby coś przeciwko urozmaiceniu siatki pędami jeżynowymi; przestrzeń zyska na przytulności, podwórza na intymności, a Ty i sąsiad na smacznych owocach:)Ewao4 pisze: Ale siatka jest sąsiada więc nie wypada puszczać ich na niej. Dlatego mam pytanie. Czy na kilka sztuk jeżyn też muszą być te słupy betonowe (...)???
pozdrawiam,
jacek
Bez testów wiadomo, że tak będzie; z tym jest podobnie, jak z maliną Polana, która też owocuje na pędach jednorocznych, ale jak zostawisz pędy nie wycięte, to w przyszłym roku zaowocuje najpierw na nich, a później na tych, które wybiją od korzenia. Oczywiście pierwsze owocowanie będzie tylko wówczas, jeśli przez zimę nie przemarzną stare pędy (u Polany przemarza tylko wierzchołek, ale to żaden problem, bo wiosną i tak trzeba skracać, żeby nie za duże to się zrobiło i owoce nie zdrobniały), jednak nawet jak nie okryjesz i przemarzną, to wytniesz je po prostu, a i tak przecież nowe pędy z karpy wyrosną i zaowocują w swoim czasie. Jedyną wadą jest tu to, że podwójne owocowanie może spowodować drobnienie owoców (i to, że krzewy i owoce mogą być bardziej narażone na choroby, ale tyczy to przede wszystkim upraw towarowych).Lianis pisze:Teoretycznie powinnam ja teraz sciac przy ziemii, ale pan w szkolce powiedzial mi ze moge sciac tylko 1/3 z dlugosci pedow i ona na przyszly rok bedzie tez owocowala na odgalezieniach ktore wiosna wypusci. Ktos to testowal?
pozdrawiam,
jacek
-
- 200p
Witajcie,przestańcie mącić,jeżynę która owocowała wycina się całkowicie zostawia się odrosty młode czyli roczne na następny rok na owocowanie.Na wiosnę skraca się łozę w celu osiągnięcia owocowania na bocznych odnogach. Wallador maliny Polka czy Polana wycina się całkowicie po zbiorach,zostawianie pędów prowadzi do nadmiernego zagęszczenia i choroby owoców.piotr
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
@ swistak - weź pod uwagę że teraz na tapecie jest Reuben, odmiana jeżyny w typie maliny Polka, Polana, owocującej na pędach tegorocznych.
Pozdrawiam,
J
J
Wszystko to prawda, Piotrze, ale przecież dokładnie to samo napisałem. Jednak czym innym jest prowadzenie plantacji towarowej, a czym innym hobbystyczna uprawa malin; pozostawienie kilku nieściętych łodyg maliny Polana w odległości 1,5-2 m od siebie nie niesie żadnych ujemnych skutków chorobowych (a w każdym razie przez naście lat nigdy takich skutków nie zauważyłem). I choć owoce, zwłaszcza pierwszego rzutu, mogą być nieco drobniejsze, podwójne owocowanie krzewów przynosi dla działkowicza niewątpliwe korzyści.swistak pisze: Wallador maliny Polka czy Polana wycina się całkowicie po zbiorach,zostawianie pędów prowadzi do nadmiernego zagęszczenia i choroby owoców.piotr
pozdrawiam,
jacek
-
- 200p
Witam, Wallador na wczesniejszy zbiór malin to mam czerwcowe owocujące na dwuletnich pędach,zdaje się że to nie w tym temacie o malinach piotr