Szkodniki w ogrodzie: krety, dziki, sarny,zające
- liops
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lis 2011, o 10:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Szkodniki w ogrodzie;krety, dziki i sarny
U mnie krety są tak bezczelne, że gdy koszę trawę, to "wychodzą i patrzą".
Najczęstszy ludzki błąd - nie przewidzieć burzy w piękny czas. Regulamin
- zielonaalesuper
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 paź 2012, o 11:29
Nie no, rewelacja, może jeszcze pomagają kosić?
patrzą przez grube szkła
dzięki, ale się uśmiałam 

Love all, trust a few, do wrong to none. W.S.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja babcia walczyła na ogródku z kretami i nic nie działało. Ostatnio je przegoniła krążkami z naftaliny (nie lubią tego zapachu), babcia powpychała w te dziury, które robią krety te tabletki z naftaliny i ma spokój.
Jak babcia kupowała naftalinę to kobietka w sklepie potwierdziła, że dużo ludzi teraz naftalinę na krety kupuje.
Więc polecam
Jak babcia kupowała naftalinę to kobietka w sklepie potwierdziła, że dużo ludzi teraz naftalinę na krety kupuje.
Więc polecam

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Napiszcie proszę co oprócz kopców robią ( niszczą ) krety w ogrodzie? ( w którym nie ma warzyw ) ?
duduś
I jeszcze -czy ktoś stosował metodę na słoik ? ( jak to niby działa ?)
cyt. "Jeżeli krety uporczywie niszczą ogród i nie dają się wypłoszyć, można je wyłapywać i przenosić tam, gdzie nie wyrządzają szkód. W tym celu można zastawiać pułapki ze słoików wkopanych poziomo w ziemię (tak, aby dolna krawędź otworu znajdowała się na poziomie dna korytarza)"
cyt. "Jeżeli krety uporczywie niszczą ogród i nie dają się wypłoszyć, można je wyłapywać i przenosić tam, gdzie nie wyrządzają szkód. W tym celu można zastawiać pułapki ze słoików wkopanych poziomo w ziemię (tak, aby dolna krawędź otworu znajdowała się na poziomie dna korytarza)"
duduś
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KRETY TO SPRZYMIERZEŃCY CZŁOWIEKA ,nic nie niszczą ,,robią kopce wystarczy je rozgrabic,,no chyba że kt8s woli pędraki i inne robale niszczące rośliny.duduś pisze:Napiszcie proszę co oprócz kopców robią ( niszczą ) krety w ogrodzie? ( w którym nie ma warzyw ) ?
Krety też polują za owadami jak dżdżownice, które żadnych strat mi nie robią, a kopce na trawniku, to nie tylko opcja " wystarczy rozgrabić".
Oczywiście nie walczę z nimi fanatycznie, że na widok 1 kopca już szaleje, ale rękę na pulsie należy trzymać. Jeśli stwierdzam że kopiec nie jest przejściowy, a zadomowił się na dobre, kopcy mam juz 3,4,5 zaczynam działać.
Oczywiście nie walczę z nimi fanatycznie, że na widok 1 kopca już szaleje, ale rękę na pulsie należy trzymać. Jeśli stwierdzam że kopiec nie jest przejściowy, a zadomowił się na dobre, kopcy mam juz 3,4,5 zaczynam działać.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Hosta
Przyznam że mnie zadziwiłeś.
Do tej pory myślałem że dżdżownice to pierścienice (potocznie robaki) , a tu okazuje sie że to owady.
duduś
Z tym słoikiem to myśle że nie chodzi o zakopanie poziomo lecz pionowo.
Tak aby góra słoika znajdowała się na poziomie korytarza w którym polują.
Ciekawy sposób ,pewnie na wiosnę go wypróbuję
Przyznam że mnie zadziwiłeś.
Do tej pory myślałem że dżdżownice to pierścienice (potocznie robaki) , a tu okazuje sie że to owady.

duduś
Z tym słoikiem to myśle że nie chodzi o zakopanie poziomo lecz pionowo.
Tak aby góra słoika znajdowała się na poziomie korytarza w którym polują.
Ciekawy sposób ,pewnie na wiosnę go wypróbuję
Pozdrawiam Wojtek
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
I chyba górna a nie dolna krawędź otworu słoika powinna być na poziomie korytarza? Tzn tak aby kret przechodząc wpadł do słoika?
Zielonym do góry!!!
no ale przecież jak wejdzie i " poczuje " słoik - jego dno to się wycofa - dalej nie rozumiem

duduś
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 paź 2014, o 15:07
Słoik normalnie, jakby stał, tylko zakopany w ziemi. To chyba tak ma być, jakbyś szedł w nocy nieoświetloną ulicą i wpadł do niespodziewanego wykopu. Tak krety mają wpadać do słoika. Ale warunek: słoik nie może być po kiszonych ogórkach, bo krety ich nie lubią.... W ogóle nie lubią ogórków. Co innego papryka 

- elli3
- 100p
- Od: 19 maja 2009, o 16:35
Ja po wypróbowaniu wszelkich dostępnych na rynku polskim sposobów na krety.(tych domowych również)kupiłam kretołapa.Teraz tylko dokupuję petardy do niego...Sposób może i mało humanitarny ale jedyny,który pozwolił mi zminimalizować szkody na ogrodzie. Teraz jak tylko pojawia się kopiec zakładam kretołapa z petardą i w ciągu dwóch max.dni mam spokój na kolejne kilka miesięcy,do następnego kreta.Do wszystkich obrońców zwierząt:wiem,że krety to takie milutkie stworzonka i pod częściową ochroną,ale u mnie akurat w korytarze krecie wpychały się karczowniki,a te powodowały takie szkody,że szkoda gadać.
Jedyny minus to taki,że na początku trochę drogo było ale teraz już z górki.
pozdrawiam ANIA
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Do elli 3
Piszesz, że karczowniki robiły , czyli w czasie przeszłym, dużo
szkody. Oznacza to , że się ich pozbyłeś jakoś?
Jeśli tak, to bardzo proszę napisz jak przebiegała walka z nimi.
Pozdrawiam.
Darek.
Piszesz, że karczowniki robiły , czyli w czasie przeszłym, dużo
szkody. Oznacza to , że się ich pozbyłeś jakoś?
Jeśli tak, to bardzo proszę napisz jak przebiegała walka z nimi.
Pozdrawiam.
Darek.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Może trochę opowiesz o skuteczności bo z recenzji na You Tubie wynika że to zupełny badziewelli3 pisze:Ja po wypróbowaniu wszelkich dostępnych na rynku polskim sposobów na krety.(tych domowych również)kupiłam kretołapa.Teraz tylko dokupuję petardy do niego...Sposób może i mało humanitarny ale jedyny,który pozwolił mi zminimalizować szkody na ogrodzie. Teraz jak tylko pojawia się kopiec zakładam kretołapa z petardą i w ciągu dwóch max.dni mam spokój na kolejne kilka miesięcy,do następnego kreta.Do wszystkich obrońców zwierząt:wiem,że krety to takie milutkie stworzonka i pod częściową ochroną,ale u mnie akurat w korytarze krecie wpychały się karczowniki,a te powodowały takie szkody,że szkoda gadać.
https://www.youtube.com/watch?annotatio ... xUVMdq8GzI
Pozdrawiam Wojtek