Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
kasapo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 gru 2007, o 22:00

Post »

To i ja pokażę kilka ze swoich. Reszta sukcesywnie, gdyż są młode i dopiero co zakwitają:

Red Lantern:
Obrazek

Phobos (aktualnie nie kwitnie)
Obrazek Obrazek

W rzeczywistości bordowy, kwitnie niezawodnie z małymi przerwami na nowe pąki:
Obrazek

Jutro postaram się dodać więcej zdjęć.
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

Obrazek Obrazek
to moje dwa kwitnące fiołeczki ;)
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje oko, każdy jeden rodzaj fiołka cieszy, niezależnie czy to zwykły kundelek czy odmianowy :)
Twoje fiołki Milko też są milusie :)
Kasapo, Twoje fiołeczki gdzieś już widziałam, są bardzo urocze :)
AsiaB
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lip 2008, o 01:14

Post »

Ewelina pisze:Jasne ,że tak :)

wysłałam ci adres na priv, a tu są moje fiołki, trochę mało, więc tym bardziej jestem z nich dumna :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Piękne są - prawdziwy powód do dumy. Szczególnie uroczy pierwszy i 4 ostatnie zdjęcia :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
milka0105
1000p
1000p

Post »

Jejku, śliczne:D i wcale nie masz ich mało.. ja mam mniej :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepraszam, że się wtrącam, ale mam pewien problem z fiołkiem a dokładnie z jego ukorzenieniem. Widzę,że trafiłam na znawców, więc postanowiłam,że zaryzykuje i zapytam.Chcę ukorzenić listki. Słyszałam, że są dwa sposoby:w wodzie i w ziemi. Wszędzie tak podają tylko nie znam szczegółów tzn jeśli w wodzie, to jak głęboko je zanurzyć i pod jakim kątem. Podobnie jest w przypadku wsadzenia do ziemi" jaka ona ma być, jak głeboko posadzić itp.Pierwsze moje próby zakończxyły się fiaskiem Listki zgniły :( Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam cieplutko
Kaśka
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

ja moje listki zawsze ukorzeniam w ziemi. Leciutko nacinam ogonek wzdłuż całego listka (od strony spodniej) i pod lekkim kontem wtykam do ziemi cały ogonek, nie zakrywam woreczkiem i czekam :wink:
milka0105
1000p
1000p

Post »

Ja swoje około 12 listków wsadziłam prosto do ziemi, tak 3-4 cm ogonka w ziemi, bez ukorzeniacza. Ziemia zwykła, uniwersalna, po przeschnięciu ziemi podlewałam od podstawka i po 2 miesiącach z moich listków 80% wypuściło młode :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Mam jednak mały problem, otóż moja sępolia bardzo zmarniała, i z tego co zostało poobcinałam ostrą żyletką listki tak by nie naruszyć struktury miąższu w ogonku, z tym, że te ogonki są bardzo krótkie, bo mają jakiś centymetr długości. Kilka pierwszych wsadziłam w ziemię,ale chyba zbyt mocno podlałam, bo zgniły. Teraz z tego co zostalo chciałabym mieć chociaż jedną roślinkę. Zanurzyłam ogonki tyle co się dało w wodzie, by blaszka nie maczała się w niej, ale są tak krótkie, Ze co jakiś czas muszę je wyciągać z wody ,bo się zeslizgują z brzegu naczynia. Nie wiem, czy zaryzykować znowu z ziemią, czy je tak zostawić. Doradźcie mi proszę. :(
Pozdrawiam
Kaśka
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zostaw w wodzie, jak wybiją korzenie dasz do ziemi, dłużej czeka się na efekt nim wybiją młode rozety ale to pewniejszy sposób ich rozmnażania. :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK Przemo, dzięki :)
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

Witam wszystkich miłośników fiołków :D Prześledziłam cały wątek od deski do deski i od tego co zobaczyłam aż mnie w dołku ścisneło. Cudeńka pokazujecie. :D . Zazdroszczę wam. Mojego pierwszego fiołka dostałam od babci zwykłego fioletowego, jeszcze nie kwitł jest młodziutki. Dziś zjeździłam całe miasto w poszukiwaniu fiołków i znalazłam tylko jednego :cry: fioletowo-niebieskiego z białą obwódką . Teraz jestem w posiadaniu dwóch fiołków.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”