Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz. IV
Re: Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz. IV
Ależ twe epiphyllum zaszalało z ilością pąków, koniecznie pokaż jak się rozwiną kwiaty. I ta roślina cebulowa kwitnąca na różowo-ciekawa bardzo
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Nie chwal dnia przed zachodem słońca" mówi stare przysłowie...już nie ma 15 pąków
Nie wiem, co stało się mojej kotce, która na co dzień nie interesuje się kwiatami, ale koło czerwonych pąków epiphyllum nie potrafi przejść obojętnie.
Przyłapałam ją, jak oparta przednimi łapkami o kwietnik stara się sięgnąć do pąków i co najgorsze udało się jej
Nie pozostało mi nic innego, jak przeboleć stratę (sztuk 3), bo przecież ulubionego sierściucha nie zabiję...szkoda, że nie widzieliście,
ile miała radochy biegając za "piłeczką" (jej ulubiona dyscyplina, to połączenie piłki nożnej z koszykówką ).
Sfotografowanie czerwonych kwiatów to dla mnie horror, więc musicie zadowolić się takim widokiem.
Natomiast jeżeli chodzi o amarylisa, to wiosną bez problemu można go kupić w większości supermarketów
(zapakowane podobnie, jak inne cebule w foliowy woreczek).
Ja swojego kupiłam ze trzy lata temu i uprawiam w donicy, choć można posadzić w ogrodzie (na zimę wykopać).
Do tej pory nie był skory do kwitnienia, bo podobnie, jak u Dorotki postawił na przychówek
Za to teraz rozwija ekspresowo kolejne pąki
Dziękuję, że o mnie pamiętacie, no i oczywiście serdecznie witam nowe koleżanki
Justynko mnie zostało zakopcować róże, ale czekam na przymrozki, bo przy obecnych temperaturach, to mogą się ugotować.
Nie wiem, jak u ciebie, ale u mnie ten tydzień był wyjątkowo cieplutki (co odważniejsi chodzili w krótkich spodenkach ).
Nie wiem, co stało się mojej kotce, która na co dzień nie interesuje się kwiatami, ale koło czerwonych pąków epiphyllum nie potrafi przejść obojętnie.
Przyłapałam ją, jak oparta przednimi łapkami o kwietnik stara się sięgnąć do pąków i co najgorsze udało się jej
Nie pozostało mi nic innego, jak przeboleć stratę (sztuk 3), bo przecież ulubionego sierściucha nie zabiję...szkoda, że nie widzieliście,
ile miała radochy biegając za "piłeczką" (jej ulubiona dyscyplina, to połączenie piłki nożnej z koszykówką ).
Sfotografowanie czerwonych kwiatów to dla mnie horror, więc musicie zadowolić się takim widokiem.
Natomiast jeżeli chodzi o amarylisa, to wiosną bez problemu można go kupić w większości supermarketów
(zapakowane podobnie, jak inne cebule w foliowy woreczek).
Ja swojego kupiłam ze trzy lata temu i uprawiam w donicy, choć można posadzić w ogrodzie (na zimę wykopać).
Do tej pory nie był skory do kwitnienia, bo podobnie, jak u Dorotki postawił na przychówek
Za to teraz rozwija ekspresowo kolejne pąki
Dziękuję, że o mnie pamiętacie, no i oczywiście serdecznie witam nowe koleżanki
Justynko mnie zostało zakopcować róże, ale czekam na przymrozki, bo przy obecnych temperaturach, to mogą się ugotować.
Nie wiem, jak u ciebie, ale u mnie ten tydzień był wyjątkowo cieplutki (co odważniejsi chodzili w krótkich spodenkach ).
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cóż za kolory u Ciebie, naprawdę jest na co popatrzeć.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Skoro piszesz, że z amarylisem nie ma problemów, to może też się skuszę jak spotkam bo kwiatuszki ma cudne
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Czerwone kwiaty faktycznie trudno dobrze na fotce uchwycić, ale tobie się to świetnie udało Kotka trochę psotna, ale przecież kochana No i na szczęście sporo pąków zostawiła
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Kwitnienie Amarylisa to dla mnie piękny widok. Piękny i rzadki- gratuluję Iwonko.
I jak dobrze, że w porę dostrzegłaś wyczyny kotki, bo inaczej nie cieszylibyśmy się ślicznym widokiem
kwitnącego czerwonego epikaktusa.
I jak dobrze, że w porę dostrzegłaś wyczyny kotki, bo inaczej nie cieszylibyśmy się ślicznym widokiem
kwitnącego czerwonego epikaktusa.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Piękne zdjęcia z Grecji .Cudna roślinność.
I muszę pochwalić obfite kwitnienie na hibiskusach.Szczególnie blado różowy mi się spodobał
A powiedz mi ,kochana-co zrobiłaś,że zakwitł Ci skrzydłokwiat???
Mój z tych małych co ich pełno wszędzie...a nie chce zakwitnąć od kilku lat
Wielkie brawa dla epiphylum .I dla amarylisa.Ciekawe czy moje kiedyś zakwitną
I muszę pochwalić obfite kwitnienie na hibiskusach.Szczególnie blado różowy mi się spodobał
A powiedz mi ,kochana-co zrobiłaś,że zakwitł Ci skrzydłokwiat???
Mój z tych małych co ich pełno wszędzie...a nie chce zakwitnąć od kilku lat
Wielkie brawa dla epiphylum .I dla amarylisa.Ciekawe czy moje kiedyś zakwitną
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Świetnie Ci zakwitło epiphyllum Gdzie ono stało latem? Na zewnątrz, czy na parapecie?
Amarylis - jaki delikatny
Pamiętam Twoje hippeastra... Budzisz już swoje?
Amarylis - jaki delikatny
Pamiętam Twoje hippeastra... Budzisz już swoje?
Amarylis przecudnej urody.
Szkoda,że kicia dorwała się do epiphyllum, ale te 2 kwitnące pąki są piękne .
Szkoda,że kicia dorwała się do epiphyllum, ale te 2 kwitnące pąki są piękne .
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Epi prześlicznie zakwitło Ja na swoje czekam.
A co do amarylisa... Nie dam sobie ręki odciąć, ale według mnie to nerina
A co do amarylisa... Nie dam sobie ręki odciąć, ale według mnie to nerina
Kwitnących u Ciebie dostatek , hibiskusy to nie moja bajka ale taki majtkowy róż bym chętnie u siebie widziała.
Przepięknie kwitną Ci wszystkie roślinki domowe,wyglądają na super zadbane.
Jak tam roślinki się mają? Serdecznie pozdrawiam i czekam na zdjęcia
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;