Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Jerzy czy swoje Adenium, mam na myśli rośliny najstarsze zimujesz - są w stanie spoczynku, tz. stoją bez podlewana w niższej temperaturze czy raczej od czasu do czasu dostarczasz im minimalne ilości wody. Pytam, ponieważ moim "zafundowałem" kilkutygodniowy spoczynek. Stoją bez podlewania już około czterech tygodni na południowym parapecie. Nocą temperatura różna 15 - 17 st C w dzień temperatura bardziej różna w zależności czy świeci słońce czy jest pochmurny dzień (mam wyłączony kaloryfer). Adenium w większości, mimo że nie są podlewane nie tracą liści, jedynie Adenium thai socotranum najwięcej zrzucają. Kaudexy wszystkich są twarde - mają spory zapas wody. Jeszcze nie zdecydowałem, jak długo będę utrzymywał rośliny w stanie spoczynku, uzależniam to od wyglądu roślin i pogody.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To obesum kwitło już w tym roku na jednym pędzie. teraz będę musiał te cztery wystrzelone pędy skrócić aby reszta niższych pędów dogoniła wierzchołek a przycięta góra rozkrzewi się mocniej i mam nadzieję, że jesienią parę pędów zakwitnie.

Obrazek

To arabicum RCN ma bardzo cienkie pędy, górne aż się chylą i aż się proszą o przycięcie wiosną.

Obrazek

Mój pająk za kilka dni zakwitnie ale szybko traci liście, które żółkną i odpadają - dziwny to będzie widok pędy z samymi kwiatami przy ziemi.

Obrazek

---Napisane: 30 paź 2014, o 13:56 ---

Starsze drzewka stoją na południowej, oszklonej ścianie balkonu na której nie ma grzejników. Kiedy jest mały mróz i świeci słońce mają dość wysoką temperaturę ok 25 stopni. Grzejniki w tym pokoju znajdują się na drugiej ścianie i są włączone. W nocy jest ok 20 stopni. Gorzej jest jak jest duży mróz, przy samych oknach temperatura spada do 15 stopni. Muszę odsuwać wtedy doniczki od okien o przynajmniej 30 cm.
Teraz wszystkie starsze drzewka nie podlewam ok 3 tygodni ale niedługo będę musiał je delikatnie podlać bo przy słonecznej pogodzie jest bardzo gorąco i szybko wysychają. Przy dużych mrozach wstrzymuję w ogóle podlewanie.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Jestem bardzo ciekawy jak będzie wyglądał "pająk" z rozkwitniętymi kwiatami :?: . Czekam na fotki tego "pajączka" z kwiatami.
Gorzej jest jak jest duży mróz, przy samych oknach temperatura spada do 15 stopni. Muszę odsuwać wtedy doniczki od okien o przynajmniej 30 cm.
- tz, że przy temperaturze +15 st C obawiasz się o swoje Adenium, że mogą zbytnio przechłodzić się - zmarznąć, co może ujemnie wpłynąć na ich dalszy prawidłowy wzrost ? W ubiegłą zimę kilka moich stało na południowym parapecie, temperatura przy szybie spadała w największe mrozy do m/w 12 - 13 st C, ale nie zauważyłem negatywnej reakcji roślin na taką temperaturę. Kaudexy roślin oddalone były (i w tym sezonie również) o około 15 - 18 cm od szyby okna, tz m/w o promień doniczki.
Przy dużych mrozach wstrzymuję w ogóle podlewanie.
- to jest najważniejsza uwaga i zalecenie, przy zimowaniu Adenium, "trzymanych" na parapetach.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:to super wiadomość. O przędziorkach napisałem, ponieważ podobny nalot na liściach miały moje zaatakowane przez te pajęczaki Adenium. To teraz zdradź, od czego jest ten biały nalot, na liściach, kwiatach ? Forumowicze pokazywali swoje kwitnące rośliny, ja również miałem trzy kwitnące rośliny, ale żadna z pokazywanych roślin i kwiatów, nie miała takich cech - takiego nalotu.
Po prostu rośliny od maja stały na polu. Tkały na nich swoje sieci pająki, przy burzach wraz z wodą odpryskiwało na nie zwyczajne błotko... A że nie zafundowałem im dokładnego sprzątania, to wyglądają jak wyglądają (nawiasem ? wraz ze strelicjami, które stały obok, wniosłem nawet ogromną samicę krzyżaka ogrodowego)...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

To jest kilka trzyletnich drzewek prowadzonych w jeden pęd, w pewnym momencie ten główny pęd został przycięty aby rozpocząć formowanie nowego drzewka. Po przycięciu powstało co najmniej po trzy nowe przyrosty, które będą początkiem gałęzi korony.
Początek kształtowania arabicum Yemen.
Obrazek

Koronę będzie można kształtować zarówno w górę, na boki jak i w dół, zależnie od grubości powstałych gałęzi.
Arabicum YLB z powstałymi potrójnymi gałązkami.

Obrazek

Thai Socotranum Golden Crown rośnie wolniej w porównaniu do arabicum i obesum.

Obrazek

Adenium prowadzone w choinkę, w zeszłym roku zlikwidowałem tą formę usuwając wszystkie boczne pędy i zostawiłem tylko główny czubek aby z niego rozpocząć nową formę drzewka.

Obrazek

Obrazek

Teraz górna korona sama się rozbudowuje, powstają cienkie, zielone, młode gałązki.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Evull
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2013, o 12:18

Post »

Witam mam problem z moim drzewkiem było przycięte i przesadzone na wiosnę do podłoża: ziemia kaktusowa, perlit, czipsy kokosowe. Od tego czas zdarzyły porosnąć trochę odgałęzienia i się zatrzymało w połowie lata chyba =/ zatrzymał się rozwój nowych liści, zaczęły pojawiać się pąki ale uschły.. Teraz tylko nabiera na masie widać po kaudexie ze grubnie ale niestety w ogóle się nie rozwijają nowe liście. Podlewam odstana woda kranowa. Drzewko stoi na wschodnim parapecie. Pomożecie jakoś? bo już nie wiem o co chodzi z tym =/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz tylko nabiera na masie widać po kaudexie ze grubnie ale niestety w ogóle się nie rozwijają nowe liście. / ... / Pomożecie jakoś? bo już nie wiem o co chodzi z tym =/
- proponuję zerknąć za okno, na pobliskie drzewa czy widać na nich nowe rozwijające się listki ? Moim skromnym zdaniem, Twoja roślina jest w wyśmienitym stanie, po prostu poczuła chęć do odpoczynku po letnim wzroście.
/ ... / Podlewam odstana woda kranowa. Drzewko stoi na wschodnim parapecie.
- z podlewaniem to o tej porze należy bardzo uważać, żeby nie przedobrzyć. Adenium do prawidłowego wzrostu, potrzebuje długiego dnia, ciepła a w następnej kolejności podlewania. Obecna panująca pora roku nie "dostarcza" pierwszych dwóch składników do prawidłowego - normalnego rozwoju Adenium. Zbyt częstym podlewaniem, możesz bardzo, ale to bardzo zaszkodzić swojej roślinie. Dużo, dużo mniej szkody wyrządzisz, a roślina będzie odczuwała mniej dyskomfortu, gdy o tej porze podlejesz ją tylko od czasu do czasu (co m/w 2 - 3 tygodnie) małą ilością wody. Moje Adenium, bez podlewania "stały" około 4 - 5 tygodni. Uważaj, bo zbyt częstym obfitym podlewaniem, szczególnie przy niskich temperaturach i małej ilości światła, możesz wyrządzić swojej roślinie "sporą" nieodwracalną krzywdę.
Teraz tylko nabiera na masie widać po kaudexie ze grubnie / ... /
- Twoja roślina jest "napita", wytrzyma bez podlewania dość długo i niepodlewając, uchronisz jej korzenie przed gniciem, podłoże bardzo powoli przesycha o tej porze roku.
Mieczysław
Evull
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za szybką odpowiedz!
Niby wygląda dobrze i zdrowo ale nie wiem dlaczego nawet jak była super pogoda to też miała z tym problem, nie wiem też dlaczego pojawiające się pąki kwiatowe już 2 rok z rzędu od razu usychają jak się pojawią :( zastanawia mnie też kolor liści, na końcówkach i od spodu staja się czerwone co widać na zdjęciach, wiadomo od czego to może być? tak samo odgałęzienia gdzie są liście dziwnie pękają ogólnie nie wyglądają dobrze chyba ze to normalne? wydaje mi się ze to własnie przez to te paki usychają.. może jakiś grzyb itp to jest?
babcia52
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:55

Post »

Witam :) Z przyjemnością przeczytałam posty o uprawie Adenium , mają tak pięknie uformowane korony :)

Teraz czekam na zdjęcia jak zakwitną :) pozdrawiam.Lucyna.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Czerwone liście - brak fosforu,
zasychające pąki kwiatowe - brak fosforu i potasu.
Grubaski, oprócz wodą były jeszcze czymś podlewane / nawożone ?
Pisał już o tym wielokrotnie Jerzyk , nawóz NPK 10-30-20 ale oczywiście już nie teraz, wiosną :)
Evull
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dałem jej parę razy nawozu do kaktusów 5-4-9 ale może za mało bo jakoś nic nie pomogło wtedy pomyślałem, że może nie przyswaja pierwiastków bo ma złe pH dlatego podsypałem trochę dolomitu, wtedy zaczęły pojawiać się pąki ale niestety uschły i już potem liście też nie rosły. Myślicie żeby na wiosnę znów przesadzić do nowego podłoża czy po prostu zacząć stosować odpowiednie nawozy i będzie okej?

Cytat usunięty. Cytowanie bezpośrednio poprzedzającej wypowiedzi nie ma sensu. ;)/norbert76
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Naprawdę warto przeczytać kilka ostatnich części "sagi" o grubaskach :)
Jerzyk był tak uprzejmy i pokazał jak rosną jego roślinki w różnych mieszankach. Wiem, wiem trochę dużo tych składników ale... Najprostsza wersja i całkiem niezła moim zdaniem to :
1 x lawa wulkaniczna
1 x perlit
1 x torf kokosowy
1 x zeolit
a na dno keramzyt.
Nawóz o którym pisałem w poprzednim poście - 2 razy w miesiącu i będzie dobrze :)
Evull
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok postaram się zdobyć takie składniki na wiosne ale chyba tylko pozostanie allegro, chodzi o coś takiego czy większa frakcja?

A co do tego nawozu możecie napisać jaki to jest konkretnie z jakiej firmy?

--- 9 lis 2014, o 21:15 ---
Chodziło mi o takie coś: (nie mogę edytować albo ślepy jestem)

Lawa wulkaniczna brunatna 0-3mm
ZEOLIT średnica 0 -3 mm

Nie podajemy linków do allegro - regulamin. Linki usunąłem/norbert76.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”