Taki Kosmos, że normalnie kosmos! Ponoć nie ważne jak się zaczyna, ale jak się kończy...
Ja miałam w tym roku ..2 słownie dwa... i to samosiejki! Fakt, że były przepiękne, ale dwa?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Czy zebrane nasionka powtarzają cechy rośliny matecznej , czy kolor i wygląd trafia się "przypadkiem"? Zebrałam trochę nasion pełnych kosmos.ów i zastanawiam się , czy będą pełne czy pojedyncze.
Kosmos powtarza cechy matecznej rośliny ,ale potrafi się również krzyżować między sobą. Siewki mogą mieć mieszany kolor lecz jeśli jest to odmiana o pełnych kwiatach to takie same będą kwiaty wysiane z tych właśnie nasion. Wysiewaj bez obaw.
A ja zrobiłam sobie małe doświadczenie Ponieważ samosiejki szybko wschodzą w porównaniu z tymi wysiewanymi później to wysiałam je na początku marca do donicy i zadołowałam. Zobaczę czy wzejdą. Na samosiejki nie liczę bo cały warzywnik przekopałam.